Červinka nechápe, jak jeho DNA souvisí s prodejem obecní louky. Obhájce namítl, že jde ze strany policie o zbytečnou šikanu a hrubý zásah do osobnostních práv obviněného starosty.

Červinka, ale se stížností, kterou adresoval Policejnímu prezidiu ČR, neuspěl. Odpověď mu poslal přímo policejní prezident Tomáš Tuhý. Na několika stránkách k překvapení starosty vysvětluje, že mu DNA nebyla odebrána v souvislosti s jeho trestním stíháním.

„Identifikační úkony byly provedeny podle zákona o Policii ČR, jehož aplikace nemá vztah pouze ke konkrétnímu trestnímu řízení, ale za účelem budoucí identifikace," vysvětluje Tomáš Tuhý a dodává, že při odebírání osobních údajů pro účely budoucí identifikace, nedošlo k porušení právních předpisů. Policie má navíc právo identifikační znaky odebírat u všech úmyslných trestných činů.

Červinka: Na koho policie ukáže

„Policie v tomto směru nectí presumpci neviny. Je to celé divné. Připadá mi, že v tomto směru platí právo pro každého jinak. Na koho policie ukáže, tomu odebere DNA," míní Petr Červinka. Podle něj je s podivem, že například v jiných a mnohem závažnějších hospodářských kauzách policie DNA obviněným neodebírala. Jde například o kauzu údajně zmanipulované zakázky na nákup sypačů Iveco pro krajské silničáře, či předražené zakázky na měření hluku. Proč v těchto kauzách policie obviněným identifikační znaky neodebírala, není známo.

Tomáš Tuhý starostovi v závěru dopisu napsal, že má právo obrátit se ještě na Úřad pro ochranu osobních údajů. Starosta tento postup ještě zváží. „Je to ještě jedna z možností, jak se bránit," podotkl Petr Červinka.

Starosta od loňského prosince čelí trestnímu stíhání pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku. Podle vyšetřovatelů prodal obecní louku místnímu podnikateli bez řádného odsouhlasení zastupitelstvem. Za to mu hrozí trest od šesti měsíců do pěti let, případně zákaz činnosti. Petr Červinka ale od začátku tvrdí, že vše dělal v zájmu obce a jakékoli protiprávní úmyslné jednání odmítá. Starosta je přesvědčen, že šlo o výhodný prodej, protože podnikatel za pozemek vědomě zaplatil bezmála pětinásobně vyšší částku, čímž pomohl obci dofinancovat výstavbu kanalizace. Podnikatel louku koupil za 1,3 milionu korun, přičemž současná tržní cena louky je zhruba 300 tisíc korun. Policie nevíc pracuje s verzí, že obci mohla vniknout mnohem větší škoda, protože na pozemku by v budoucnu mohly být parcely za dvacet milionů korun. Vyšetřovatelé čekají na znalecký posudek.

Trestní oznámení podal anonym. Starosta je ale přesvědčen, že za ním stojí místní občan a policejní důstojník Michal Juřík. Ten se s obcí dodnes osudí kvůli tonu, že mu obecní zastupitelstvo zamítlo vybudování cesty k jeho domu.

Krajské státní zastupitelství v Brně, pobočka v Jihlavě, nedávno rozhodlo, že obvinění proti Červinkovi má nedostatky a musí být sepsáno znovu.