Jeho majitelka Taťána Homolková je podezřelá 
z toho, že falšovala doklady za veterinární služby, a ty si pak měla nechat proplatit od sdružení Dobré ruce ve Zlíně, pod které dříve útulek ve Skrýšově spadal.

Vyinkasované peníze, přesně 124 tisíc korun, poté měla Homolková využít pro vlastní potřebu. Sdružení peníze získávalo od dárců a měly být využity výhradně na náklady týkající se koček.

„Ani jsem nemohla ty faktury zfalšovat. Byla jsem v tu dobu (v létě 2014) v lázních," obhajovala se včera u soudu Homolková a dodala, že je obětí dlouhodobé kyberšikany ze strany jedné ze svědkyň Dity Kumprechtové.

Kumprechtová dříve 
s útulkem spolupracovala 
a podle svých slov mu darovala i finanční dar. Po nějaké době však došlo mezi oběma ženami k neshodám. Kumprechtová se totiž podle své výpovědi v minulosti od Evy Janiškové ze sdružení Dobré ruce dozvěděla, že Homolková provádí různé machinace s penězi, proto se vztahy vyostřily.

„Křičela na mě, že jde okamžitě na antistránky 
a okamžitě mě zničí. Zničí mě, zničí útulek a nedá pokoj, dokud já tam budu. Což taky dělá," vzpomenula na 20. srpen roku 2014 u soudu Homolková. Tehdy se mezi dokumenty k vyúčtování objevily falešné faktury od jednoho z jihlavských veterinářů. Faktury však byly vystaveny na útulek ve Skrýšově, a ne na sdružení Dobré ruce. Podle Kumprechtové, která doklady viděla, na nich nebylo pravé ani razítko od veterináře.

Kumprechtová se také domnívá, že se navíc z útulku ztrácely kočky. „Začalo mi to být divné zhruba po třetí návštěvě, protože já si dost pamatuji kočky. Kdykoli tam přijedete, nějaké kočka si vás oblíbí, a tak si ji pamatujete. Když jsem tam ale příště přijela, ty kočky tam nebyly. Ptala jsem se, kde jsou, a bylo mi řečeno, že mají nové domovy," uvedla Kumprechtová 
s tím, že jí přišlo divné, že se tam kočky tak rychle točí, a a tak pojala podezření, že tam není v pořádku ani léčba.

K neshodám předtím došlo také mezi Homolkovou a Janiškovou, majitelkou útulku ve Zlíně a předsedkyní spolku Dobré ruce. Podle Janiškové ale nebyly jejich příčinou finance, ale ničení dobré pověsti spolku Dobré ruce.

Podezřelá je ještě jedna věc. Homolková v červnu 2014 chtěla od sdružení Dobré ruce vlastní účet, aby mohla s financemi sama disponovat. Peníze se poté ale začaly z účtu rychle ztrácet. Nakonec ale Homolková všechny faktury sdružení do Zlína dodala. Část jich však Janišková odmítla Homolkové proplatit, proto se domluvily, že spolu sepíší smlouvu o výpůjčce a Homolková obnos sdružení Dobré ruce vrátí. Tak se podle výpovědi obou žen také stalo. Na smlouvě je však dřívější datum, než kdy byla fakticky uzavřena.

Kočičí útulek ve Skrýšově dostával peníze od dárců také v hotovosti. I jejich přijímání se však zdá být problematické. Další svědci u soudu včera doznali, že nikdy za dar v hotovosti neobdrželi žádnou fakturu, i když ji prý požadovali. Podle Homolkové však výdej faktur nebyl možný, protože všechny finance spravovalo sdružení Dobré ruce sídlící ve Zlíně.

Jak to bylo s falšovanými fakturami, se včera účastníci soudu nedozvěděli. Jednání soudkyně Tereza Jedličková odročila na 5. prosince, kdy budou předvoláni další svědci. Homolkové za falšování dokumentů hrozí rok až pět let vězení.

Kočičí útulek ve Skrýšově od konce roku 2014 nespadá pod sdružení Dobré ruce. Jeho představitelky se po vzájemné dohodě rozdělily, a to prý proto, že jsou oba útulky od sebe příliš daleko. Útulek ve Skrýšově čelí dlouhodobě útokům ze strany svých odpůrců. Homolková se proto ze Skrýšova odstěhovala a útulek nyní vedou její děti.

IVANA HOLZBAUEROVÁ