VYBERTE SI REGION

Pivovarům se daří, na speciály se dali i velcí

Vysočina - Na Vysočině vyráběná piva se již počítají na stovky. Zásluhu na tom mají hlavně množící se minipivovary, ale stranou nezůstávají ani tradiční výrobci.

12.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto Foto: DENÍK/archiv

Nenávratně pryč je doba, kdy na Vysočině působily jen čtyři velké pivovary a konzumenti mohli vybírat mezi desítkou, jedenáctkou a dvanáctkou. Regionální pivovarnictví nyní nabírá dech, a pokud by chtěl někdo v parném létě ochutnat všechna na Vysočině vařená piva, musel by si vzít hodně dlouhou dovolenou. V kraji totiž působí už sedmnáct pivovarů a počet vyráběných piv se blíží ke dvěma stovkám. A další nové značky zanedlouho přibudou.

„Současná situace na trhu je příznivá. Náš typický zákazník tolik nehledí na cenu, ale hledá pivo chuťově zajímavé, nepasterované a poctivé," říká Zdena Stryková, jednatelka pivovaru v Chotěboři na Havlíčkobrodsku.

První pivo v Chotěboři uvařili teprve před pěti roky, vloni už atakovali hranici dvaceti tisíc vyrobených hektolitrů a letos by to mohlo být ještě o tři čtyři tisíce více. „Podařilo se nám skloubit tradiční technologii vaření piva s využitím moderních prvků řízení technologických procesů. Zároveň vychází sázka na regionálnost produktu," popsala Stryková.

V Humpolci vsadili na kvasnice

Významný nárůst produkce hlásí i největší pivovar v kraji humpolecký Bernard. Vloni zde uvařili více než dvě stě třicet tisíc hektolitrů piva, letos to bude ještě více. „Značka Bernard se na pivním trhu stává specialitou. V posledních měsících je zájem o naše kvasnicová piva. Jsme nyní asi jediný pivovar, který má ucelenou řadu lahvových kvasnicových piv," popsal mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Na speciality sázejí i další velcí výrobci. Jihlavský pivovar prorazil se svým Altbierem, havlíčkobrodský Měšťanský pivovar letos přišel například s Rebelem Tudor. „Jde o světlé výčepní pivo s intenzivnější hořkostí, výrazně plné chuti a bohatou pěnou," vysvětlila Dagmar Ešnerová z brodského pivovaru.

Lehká piva jsou v parném létě v kurzu i podle sládka jihlavského pivovaru Jaromíra Kaliny. „V těchto letních měsících je rozhodně zvýšený zájem o piva, která dobře zaženou žízeň a osvěží organismus," říká.

Zájem je ale také o lehčí speciály. „Jihlavský Altbier je již od května velmi žádanou pochoutkou a osvěžením, na večer pak lidé sáhnou po kvasnicovém pivu, které doplní minerály a energii," doplnil Kalina.

Nabídkou takzvaných kvasnicových piv, tedy živých piv s kvasinkami, větší pivovary reagují na expanzi minipivovarů. Ty nyní vyrůstají jako pověstné houby po dešti a přes relativně malou výrobní kapacitu přestává být jejich podíl na trhu zanedbatelný.

Největším z malých je na Vysočině pivovar v Dalešicích na Třebíčsku. Podnik, známý z filmových Postřižin, během posledních dvou let téměř zdvojnásobil produkci.

Daří se i dalším malým pivovarům. Minipivovary, které ročně vyrobí kolem tisícovky hektolitrů, již mají svou klientelu, ale rozrůstá se i počet takových, které ročně opustí třeba jen čtyři stovky padesátilitrových sudů.

„Vzniká stále více minipivovarů, takže nabídka se neustále rozšiřuje. V podstatě se však všude vaří standardní ležáky a k tomu silnější speciály nebo svrchně kvašená piva," říká Martin Povýšil, člen jihlavského Svazu pivních turistů a také majitel minipivovaru Ruprenz z Uhřínovic na Jihlavsku.

„V současné době je stále větší poptávka po raritách z malých pivovarů, ale i po speciálech ze středních pivovarů. Současný pivař už pije především na chuť, takže tomuto trendu se podřizuje nabídka," doplnil Povýšil.

Podle Ivana Gajdoše, který vaří od loňského května pivo v Biskupicích na Třebíčsku, musejí majitelé minipivovarů oslovit zejména lidi ve městech. „Na vesnicích je znát jakási setrvačnost a patriotismus. Pije se Hostan, Kozel, Regent a na nic jiného lidé neslyší," soudí Gajdoš. „Nedávno jsme ale třeba přivezli do Prahy náš višňový speciál a lidé se s kelímky piva hned stavěli do fronty na další," dodal.

Jedno pivo na dvanáct způsobů

Na neobvyklá piva sází také jihlavský Radniční právovárečný pivovar, který funguje v podzemí historické budovy jihlavské radnice. Kromě vaření obvyklých piv zde založili tradici experimentálního piva s názvem Single Hop Ejl. „Sládek Jarda Dorážka vaří od ledna do prosince dvanáctkrát stejné, a přesto jiné pivo Post Apocalyptic Ale 12°," popsala Kamila Gebrtová z radničního pivovaru.

„Je to nefiltrovaný, nepasterizovaný, pětkrát chmelený svrchně kvašený speciál typu Pale Ale. Zajímavé na tom je, že po celý rok zachovává postup vaření, stupňovitost, hořkost i barvu piva, ale u každé várky používá jiný chmel," doplnila Gebrtová.

Přestože je nabídka velmi rozmanitá, vznikají dalších pivovary. Již v pátek bude katolický farář Jan Vecheta žehnat novému pivovaru v rekreačním areálu Borovinka u Domanína na Bystřicku. V září by se pak měly poprvé roztočit pípy pivovaru Heřman ve Vladislavi na Třebíčsku.

„Poptávka zatím převyšuje nabídku, takže je to dobré. Pivovárek je neustále ve vývoji a s lidmi kolem piva je ohromná legrace," pochvaluje si Tomáš Kokeš Kopačka, sládek nedávno zprovozněného pivovaru Kokeš v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku.

Autor: Stanislav Caha

12.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Co dneska pijeme?
7 4

Kam zmizelo pravé podmáslí?

Situace v hotelu po pádu laviny.
25

Nová naděje. Z trosek italského hotelu po pěti dnech zachránili tři štěňata

Trump podepsal příkaz o odstoupení USA od transpacifické smlouvy

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes podepsal exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP). Obchodní dohodu s 12 tichomořskými zeměmi vláda Baracka Obamy uzavřela před rokem, Kongres dokument ale ještě neratifikoval.

Otrávené návnady na zvířata v přírodě bude dohledávat cvičený pes

Otrávené návnady nastražené na vydry, kuny či lišky, na něž často umírají také draví ptáci, začne letos v Česku dohledávat první speciálně vycvičený pes. Česká společnost ornitologická (ČSO) ho získá díky mezinárodnímu projektu dotovanému unií. Podle ochránců přírody případů otrav volně žijících živočichů přibývá. 

Český agrární diplomat kvůli Trumpovi možná do USA nezamíří

Praha - Nový český agrární diplomat, který měl letos nastoupit do Spojených států amerických, možná do zámoří nezamíří. Ministerstva se rozhodnou těsně před jeho jmenováním. Bude záviset i na tom, zda bude nová americká administrativa v čele s prezidentem Donaldem Trumpem zavádět dovozová cla. Dnes to na tiskové konferenci řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). ČR má v zahraničí čtyři agrární diplomaty, další tři měli letos nastoupit. Kromě USA by měli zamířit do Japonska a Libanonu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies