„Po jeho smrti se o tom trochu uvažovalo, ale nic jsme zatím neuskutečnili. Ani se to neprobíralo oficiálně, máme tu jen nějaké myšlenky a vize. Padly neoficiální návrhy třeba pojmenovat po něm školu, ale pokud vím, někteří pedagogové by se k tomu stavěli dosti odmítavě, takže i já jsem v tomto směru skeptický," podotkl humpolecký místostarosta Roman Brzoň.

Ivan Martin Jirous, zvaný Magor, zemřel loni v listopadu ve věku 67 let. V době normalizace byl pětkrát vězněn za své názory. Byl mimo jiné uměleckým vedoucím skupiny Plastic People. Za své básnické dílo získal v roce 2006 Cenu Jaroslava Seiferta.

V již zmíněné Plzni návrh podala tři občanská sdružení. „Pan Jirous dostal v Plzni in memoriam letošní Cenu 1. června, udělovanou za boj proti totalitě. Je dobře, že si město bude jeho jméno připomínat i takto," uvedl primátor Plzně Martin Baxa. 

Pojmenování má souvislost jak se sousedním centrem alternativní kultury, tak i s tím, že nedaleko mostu je Borská věznice, kde byli zavřeni i někteří disidenti. Pro název „Most Ivana Magora Jirouse" bylo 25 zastupitelů, jeden zastupitel za KSČM byl proti, čtyři se zdrželi hlasování.