„Rozhodnutí padne na čtvrtečním jednání klubu," potvrdil ve středu odpoledne Deníku pětatřicetiletý Sobotka, který je náhradníkem na post poslance za Miloslava Bačiaka. Ten se jej vzdal kvůli své problematické minulosti v minulém týdnu.

Klub v čele s Jaroslavem Faltýnkem lídra krajského hnutí na Vysočině v úterý vyzval, aby mandát nepřijímal. Kolegům vadí Sobotkův dluh na daních a zdravotním pojištění. „Výzvu klubu vzal Jan Sobotka na vědomí s tím, že si bere čas na rozmyšlenou," vyjádřila se mluvčí hnutí ANO Radka Burketová.

Sám žďárský podnikatel v informačních technologiích včera odmítl spekulovat o výsledku avizované schůzky. Stejně tak nezodpověděl dotaz týkající se jeho dalšího členství v hnutí. V tom zastává post krajského předsedy. Přesný termín čtvrteční schůzky nebyl stanoven. „Budeme to řešit až podle našeho denního rozvrhu. Oba jsme vytíženi," uvedl Jan Sobotka.

Na nesrovnalosti v jeho financích upozornil deník Právo. Podle něj nemá politik doplacené daně za minulý rok a navíc splácí desítky tisíc korun Všeobecné zdravotní pojišťovně prostřednictvím splátkového kalendáře. Chybu ohledně daní podle podnikatele udělala jeho účetní.

Potřeba nelhat

„Jsme hnutí, jež od začátku jasně říká, že je potřeba nelhat. Vyhodnotili jsme to tak, že Sobotka prohlásil, že nemá žádné závazky vůči státu, prohlašoval bezdlužnost a nebyla to pravda," řekla místopředsedkyně ANO Věra Jourová. To byl podle Věry Jourové důvod, proč poslanecký klub vyzval žďárského podnikatele k nepřijetí poslaneckého mandátu.

Zároveň Jourová řekla, že pokud by mandát přijal, nebyl by členem poslaneckého klubu strany. Případ předsedy krajského organizace se podle místopředsedkyně ANO bude ještě dále řešit po linii hnutí. „Myslím si, že jsou to pochybení, která se lidem stávají. Pro politika se ale musí měřit přísnějším metrem," sdělila politička Jourová.

Hnutí ANO získalo na Vysočině v předčasných poslaneckých volbách dva mandáty. Do sněmovny se dostala právě jednička kandidátky Věra Jourová, která získala nejvíce preferenčních hlasů, a to 2816. Na druhém místě skončil Miloslav Bačiak a třetí Sobotka.

Vyloučený Bačiak

Krátce před hlasováním se však ukázalo, že Bačiak zamlčel svou minulost politruka i komunisty udělovaný titul RSDr. „Pan Bačiak nás podvedl, z hnutí jsme ho vyloučili. Nemáme detektivní kancelář, abychom to zjistili," hájil pozici hnutí ANO po volbách jeho předseda Andrej Babiš.

Hnutí i na základě případu Miloslava Bačiaka změnilo mechanismus přijímání nových členů. Podobným případům by podle Jourové měly zabránit požadované reference nejméně dvou členů hnutí pro přijetí nového člena. „Budeme také zjišťovat motivaci uchazečů o vstup do politiky a jejich odborné předpoklady," dodala Jourová.

Čtvrtý v pořadí?

Pokud by Jan Sobotka vyslyšel výzvu poslaneckého klubu ANO a mandát nepřijal, dalším v pořadí je na vysočinské kandidátce Babišova hnutí dvaačtyřicetiletý agronom a produktový manažer ZZN Pelhřimov Josef Kott z Olešné. Je ženatý a má tři děti.