Od něj si hotel na ubytování účastníků Festivalu fantazie 2013 pronajalo neziskové občanské sdružení SFK Avalon.

„S ohledem na námi provedené opravy, na potřebu nových skladovacích a kancelářských prostor a s ohledem na situaci v pořádání festivalů fantastiky a her v ČR jsme se nakonec rozhodli si hotel pronajmout trvale. Je to pro nás velká výzva,"oznámil v září letošního roku nový provozovatel hotelu Václav Pravda. 

Kultury je dost, peněz málo

Nyní konstatoval, že provozovat hotel a nabízet zájemcům v Chotěboři kvalitní kulturu, je pořádná dřina. „Obyvatelé Chotěboře moc za kulturou nechodí. Nabídka programů ve městě je pestrá, ale oni většinou nemají peníze," povzdechl si Václav Pravda.

Kulturní programy pořádá v současné době téměř každý týden organizace Cekus, kulturní dům Junior, navíc i chotěbořský Panský dům. Proto se hotel U zámku podle Václava Pravdy snaží svoje programy nabízet tak, aby si s ostatními pořadateli vzájemně nekonkuroval. To, že by hotel fungoval naplno i jako restaurační zařízení a ubytování, zatím nový provozovatel nepřipustil.

„Do konce roku plánujeme především jen společenské akce, uvažujeme o otevření dětského koutku. Na plný provoz hotelu zatím nemáme finance, ani zaměstnance. O otevření nějaké levné pivnice neuvažujeme vůbec. Naše představy o činnosti tohoto zařízení jsou poněkud odlišné," vysvětlil Pravda, když Deník navštívil jednu z plánovaných zámeckých akcí, podzimní festival hororu.

Hlavně ne ubytovnu

Že záměr využít hotel jako kulturní a společenské centrum se obyvatelům Chotěboře vesměs zamlouvá, svědčí některé následné reakce. „Přeju,aby se do budoucna dařilo a hotel se stal kulturním centrem našeho města," vzkázal novému provozovateli například pan Jiří. To samé Václavu Pravdovi přejí i chotěbořský spisovatel a básník Petr Musílek či Jana Krumlová. „Hlavně, aby hotel Fantazie fungoval a prosperoval a nebyla z něho ubytovna některých spoluobčanů," podotkl pan Milan.

Na závěr roku chystá chotěbořský hotel U zámku například silvestrovskou oslavu. Program je určen hlavně pro milovníky sci-fi a fantazy. Vstup na silvestrovskou party je od 18 let. Zájemcům nabízí hotel například možnost pořádání dětských oslav, od Nového roku by zde měly být k dispozici prostory pro školení. „Nepronajímáme ale prostory pro předváděcí akce pro seniory," vzkázal důrazně možným zájemcům z řad negativně populárních „Šmejdů" nový provozovatel.