VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Seznam alergenů se dostává na jídelní lístky restaurací

Třebíč - Už od soboty vstupuje v platnost vyhláška Evropské unie, která nařizuje všem restauracím, školním jídelnám a prodejnám rychlého občerstvení uvádět seznam alergenů. Ty mohou alergikům způsobit zdravotní obtíže. Na evropském seznamu je hned čtrnáct alergenů.

13.12.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Nechybí na něm obiloviny obsahující lepek, vejce, mléko, oxid siřičitý nebo třeba také korýši, celer a hořčice. Nedodržení nových pravidel by majitele restaurací mohlo vyjít draho. Kromě pokuty jim také mohou hrozit žaloby od hostů, kterým by alergeny ublížily. Provozovatelé tak mají tři možnosti, jak informace o alergenech v jídle zákazníkům zprostředkovat.

„Třeba rychlá občerstvení mohou alergeny přidat na tabule s popisem jídel. Druhá možnost je uvést je v jídelním lístku a třetí informace poskytnout na vyžádání," řekl Václav Stárek, prezident asociace hotelů a restaurací. V každém případě musí být zákazníkovi vždy prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání u obsluhy.

Nové nařízení vzbuzuje velké emoce. Zatímco alergici a velká část zákazníků si jej pochvalují, restauratéři se k němu stavějí rezervovaně či rovnou negativně. „Je to naprostý nesmysl. Dobrá polovina restaurací u nás totiž nemá ponětí, co vlastně vaří. Ono není problém seznam alergenů vypsat, ale když nevíte, co vám vlastně dodavatel doveze, nebude to nikdy stoprocentní," konstatoval Luděk Ondračka, majitel třebíčské restaurace Don.

Alergická kuchařka

S technickou stránkou nařízení problém nemá. „Pro hospodu, která slušně funguje, to velký problém nebude, prostě použijeme v tiskárně o trochu více inkoustu," glosoval Ondračka. Největší zodpovědnost však podle něj zůstává na alergicích. „Oni sami musejí vědět, co jíst mohou a co už ne. Já alergik nejsem, tak nevím, třeba tohle nařízení někomu pomůže, ale moc tomu nevěřím," doplnil.

Radek Kühweg, majitel restaurace Coqpit, má pro myšlenku lepší informovanosti zákazníků pochopení. Velké výhrady však má k její realizaci. „Já to chápu, do dnešní doby něco podobného patří a lidé by měli být informovaní. Otázka je, jestli to patří do jídelního lístku. Nevím, jestli je dobře udělat z hezkého jídeláku alergickou kuchařku," podotkl.

Vše by podle něj vyřešil obyčejný dotaz hosta na číšníka. „Lidé se dnes spolu baví čím dál méně, esemeskují si i dvě děti, které v restauraci sedí naproti sobě. Takhle akorát půjde o další informaci, kterou si lidé přečtou. Přitom tam mají číšníka, který je od toho, aby s hosty mluvil. Ten by jim všechno potřebné mohl říct sám," myslí si Kühweg.

Největší Kühwegova výtka však směřuje k celému načasování. „Logiku by takové nařízení mělo od začátku roku. Pokud je to ale nastavené na půlku prosince, je to neúcta k lidské práci," nekompromisně říká. „Před Vánoci máme strašně moc práce, jsou samé večírky, dodělává se účetnictví a teď tohle. Beru to jako velkou podpásovku," dodal.

Zákazníci se však většinou na novinku těší. „Myslím, že je to docela dobrá změna," míní Mirka Kotrbová, majitelka obchodu se zdravou výživou a odbornice na zdravé stravování. Podle ní to nyní bude pro hosta jednodušší. „Personál často netuší, co do kterého jídla v kuchyni dávají. Už se mi stalo, že číšník nevěděl, co v tom je a musela jsem se jít ptát přímo do kuchyně," doplnila.

TADEÁŠ MAHEL
FILIP BROŽ

Autor: Tadeáš Mahel

13.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman na Pražském hradě ohlásil svou kandidaturu na prezidenta.
12 13

Zeman poletí za Trumpem. Termín návštěvy se dozví až tři týdny před odletem

Ilustrační foto
5

Sexuální asistentky poskytly postiženým zatím 250 asistencí

Poslední rozhovor Věry Špinarové pro Deník: Stále miluji živá vystoupení

/ROZHOVOR/ Připomeňte si spolu s námi Věru Špinarovou v posledním velkém rozhovoru, který poskytla Deníku loni v prosinci - tři dny před svými půlkulatými narozeninami. Rozjímala tehdy například nad vánoční svátky, které měla moc ráda. Jen se jí nelíbil ten shon a nakupování…

Provozovatel kiosku u Pekla skončil kvůli EET. Hledá se náhrada

Polná na Jihlavsku hledá nájemce bufetu v rekreačním a sportovním areálu u rybníka Peklo. Současný provozovatel bufetu skončil, dle vyjádření starosty kvůli elektronické evidenci tržeb (EET).

Islámský stát? Fanatici, kteří nemají náboženský cíl, říká lékař Abass Jahaf

/ROZHOVOR/ Jaké je být uznávaným lékařem v České republice, když pocházíte z muslimské země? A zvláště v době, kdy Islámský stát (IS) terorizuje svět stále početnějšími útoky? Doktor Abass Jahaf byl zhruba před třiceti lety z Jemenu vyslaný do tehdejšího Československa na studia. Dnes má české občanství, pracuje v Nemocnici Most na urologickém oddělení a spolupořádáním společenských akcí se snaží sblížit muslimskou komunitu s českými občany.

Volby v Srbsku: Putin si vybral jako kandidáta Vučiče

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Moskvě přijal srbského premiéra Aleksandara Vučiče, kterého také jednoznačně podpořil jako kandidáta na prezidenta. Novou hlavu státu budou Srbové volit 2. dubna.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies