„Celá silnice se tam už úplně rozpadá na kameny, které můžete vzít do dlaně. Je to o strach tudy jet na kole. Bojíte se, že tam píchnete. Ač je silnice kousek, letos ji ještě ani nezalepili," dumal obyvatel Menhartic Miroslav Šindelář.

Poukázal přitom, že nedaleko odtud, ve směru na Budíškovice na Jindřichohradecku, je pěkná silnice s novým kobercem. „To je hned vidět, když sem přijedete, jak se náš kraj stará. Máme to tu rozbité," naznal kriticky Šindelář.

Podle hlasu jednoho z místních silnici budovali ve dvaašedesátém roce. Od té doby se vždy pouze zalepí děravá místa, na kompletní opravu zatím nikdy nedošlo. Situace nenechává klidnou ani starostku Menhartic Boženu Gliganičovou. Na ni se obracejí lidé z obce kvůli opravě silnice prakticky neustále. „Už minimálně čtyři roky usilujeme o to, aby nám silnici na Pálovice opravili. Ale na kraji to nejspíš nechtějí slyšet. Každý se jen stará, na čem by se mohl zviditelnit, ale ten malý kousek silnice asi nikomu za to nestojí," zlobí se menhartická starostka.

Příští rok? Možná…

Na přímý dotaz, kdy bude silnice z Menhartic do Pálovic opravena, zareagovala vedoucí krajského odboru dopravy a silničního hospodářství Hana Strnadová. „Silnic podobného dopravního významu a podobného stavebního stavu je ve vlastnictví Kraje Vysočina velmi mnoho. Silnice ve vlastnictví kraje jsou opravovány v závislosti na finančních možnostech kraje," uvedla Strnadová.

Nespokojen se stavem silnice na sousední Menhartice je také starosta Pálovic Karel Králík. Podle jeho slov o opravu usilují s Menhartickými společnými silami dlouhodobě. „Tu silnici opravit potřebujeme. Vždyť tudy jezdí v létě i v zimě mimo jiné autobusy s dětmi do školy," namítal. Je přesvědčen, že povrchu silnice daly loni hodně zabrat kamiony, které si po ní zkracovaly cestu, když byly objížďky v Jemnici kvůli opravě kanalizace. Trasu navíc často využívají coby spojku také řidiči ze sousedního kraje, když tudy jezdí do Dačic z Dešné a Vratěnína.

Mírně optimistický tón zazněl od Krajské správy údržby a silnic Vysočiny. Její vedoucí technického oddělení Jan Felkl Deníku k situaci řekl: „V plánu je diagnostika vozovky a také zpracování projektové dokumentace. Předběžně se s opravou silnice mezi Pálovicemi a Menharticemi počítá na příští rok." K tomu ovšem důrazně poznamenal, že záležet bude, zda navržený plán oprav bude schválen.

Se stále nejistým termínem není spokojena starostka Menhartic. „Pokaždé, když kraj potřeboval souhlas, aby objížďka kvůli opravám v Jemnici vedla přes silnici mezi Menharticemi a Pálovicemi, tak ten podpis od nás dostali. Slibovali nám, že poté povrch vozovky opraví. Jen za poslední rok dva to bylo nejméně třikrát. Teď už jsme se zařekli, že příště jim to nepodepíšeme. Zjistili jsme, že platí ono pořekadlo: Sliby chyby," konstatovala starostka.