„Ono to trochu souvisí s projektem, který ve školách běžel již v minulosti. Již několik let jsme s podporou EU zajišťovali do školy zvýhodněné mléčné výrobky. Zájem ale postup-ně klesal, což souviselo se způsobem distribuce. Mléčné výrobky si školáci odebírali naráz a hromadně," informoval ředitel školy Ota Benc.

Jednou za měsíc si děti mohly vyzvednout ve škole až dvacet mléčných výrobků. Například ochucené mléko, tvarohový krém nebo ovocný jogurt.

Mléko do škol trochu jinak

„Jednali jsme s distributorem, jak se ukazuje, jsme schopní nabídnout jiný a určitě logičtější přístup. Děti si mohou každý den koupit jeden výrobek v ceně 4 až 6 korun. Rozhodli jsme se nabízet také zdravé svačiny. V průběhu měsíce března jsme spustili pilotní provoz a vyhodnocujeme výsledky," upřesnil ředitel s tím, že škola rodiče o chystaných změnám ve stravování žáků podrobně informuje.

„Svačin je dost, můžeme si vybrat, jsou i bagety," pochválili nový projekt ždírečtí školáci. Dneska si každé dítě může koupit denně ve škole jeden mléčný výrobek, a to dopoledne u zaměstnanců školy, později ve školní vrátnici. „V rámci informačního systému Edookit jsme oslovili všechny rodiče a dostali jsme 152 odpovědí. Z nich vyplývá, že většina rodičů je ochotna svému dítěti alespoň několikrát týdně poskytnout pár korun na zakoupení mléčného výrobku. Uvidíme, jak bude nový systém fungovat, a podle zájmu dětí budeme též uzpůsobovat nabídku. Jak se ale ukazuje, zájem o mléčné výrobky stoupl," podotkl ředitel Benc.

Kromě mléčných výrobků si mohou žáci koupit ve škole také zdravou svačinu, v podobě celozrnné bagety či housek.

„Na prodej zdravých svačin má škola v softwaru zpracovanou nabídku. Každý den se nabídka mění. Školáci si mohou koupit za přijatelnou cenu bagetu se šunkovou pomazánkou, celozrnnou housku s tvarohem, šunkou, vejcem či zeleninou. Důležité je také to, že výrobky nám dodává firma Chráněná dílna Vysočina s.r.o, která zaměstnává lidi se zdravotním postižením. Takže se hezky sešly dvě dobré myšlenky. Nabídnout dětem zdravé svačiny místo čokolád, a ještě pomoci handicapovaným," zdůraznil ředitel Benc.

Chráněná dílna, která vznikla roku 2004 a vyrábí pro ždíreckou školu svačiny, je z Nového Veselí na Žďársku, místní části Budeč. Dílna se zaměřila na gastronomii, studenou kuchyni a zpracování zeleniny, veškeré produkty pocházejí z lokálních surovin od místních farmářů.