VŠPJ, která má se soutěží společné jen jméno, se v pondělí prostřednictvím oficiálního prohlášení od soutěže distancovala. Spokojené nejsou ani některé účastnice. Organizátor soutěže Česká studentská unie (ČeSU) - ve svém oficiálním prohlášení určitá pochybení přiznal, ale šíření některých informací chápe hlavně jako cílený útok konkurence a pokus o likvidaci celé unie.

Jak uvedla například MF DNES, prohlížení některých sexy fotek studentek bylo zpoplatněno v rámci VIP balíčku, což nepůsobilo zrovna dobrým dojmem. Tato služba už byla kvůli negativním reakcím z webových stránek jednotlivých soutěží miss stažena samotnými pořadateli.

„Já už mám zkušenosti s jinými soutěžemi miss a tuto považuji za organizačně méně vydařenou. Žádný zásadní problém nemám, ale přijde mi, že v průběhu soutěže se měnila pravidla, například se prodlužoval termín, dokdy se mohlo hlasovat, nebo bylo zrušeno finále soutěže s klasickými disciplínami," řekla jedna z účastnic Ilone Tupová.

„Přesnější informace k tomu, jak to konkrétně vypadá v Jihlavě, nyní bohužel nemám, ale účastnice jsou v rámci podmínek obeznámeny s tím, že se pravidla v průběhu soutěže mohou měnit. Všechny soutěžící bez rozdílu mohou prostřednictvím hlasování na internetu stále bojovat o postup do celorepublikového finále," uvedl v úterý mluvčí ČeSU Martin Vokálek.

Špatné světlo na soutěž

K soutěži se v pondělí vyjádřila jihlavská polytechnika, která jakékoli spojování odmítá. „Byli jsme nedávno osloveni organizátory s tím, že se na soutěži podílí i naši studenti, členové ČeSU. Jací studenti, to už nám neřekli, prý nemohou. Doteď se nám nikdo z údajných studentů-organizátorů neozval. Proto jsme se kvůli pochybnostem k soutěži nepřidali a chceme naším prohlášením vyjádřit, že se soutěží nemáme nic společného a vše od začátku běží bez našeho vědomí a předchozího souhlasu," vysvětlila vedoucí kanceláře rektora Hana Pospíchalová.

Jak dále ucedla, pokud by s takovou soutěží přišli sami studenti, aktivitu by uvítali a zaštítili ji. „Nyní se navíc vyskytla řada informací, která na celou soutěž hází velmi špatné světlo, proto jsme museli reagovat. Situaci vyhrocovat nechceme, soudní cestou to řešit nebudeme," doplnila Pospíchalová.

Organizátor některá pochybení přiznává. „Použití názvů vysokých škol v soutěži není v rozporu se zákonem. nejedná se o zneužití. Přesto přiznáváme, že některé kroky, které jsme v rámci soutěže učinili, byly chybné. Pokud se některé vysoké školy cítí být naším postupem dotčeny, velice se jim omlouváme. Kritiku týkající se například VIP balíčku však považujeme za jasný útok konkurence a snahu o likvidaci soutěže a celé unie," zmínil Vokálek.

Zuzana Musilová