Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Štika na bylinkách se finalistce povedla na výbornou

Praha/Pelhřimov – Vítězka vysočinského kola Velké jarní soutěže Deníku Česko na talíři Jaroslava Oumarová z Pelhřimova se v sobotu zúčastnila finálového vaření v pražské galerii Miele.

6.4.2014
SDÍLEJ:

Vítězka vysočinského kola soutěže Deníku o nejlepší recept v sobotu vařila v Praze.Foto: Deník/ Libor Plíhal

Pravidelná čtenářka Deníku do soutěže zaslala hned čtyři originální jarní recepty. Nakonec odborná komise vybrala jako nejlepší Štiku pečenou s bylinkami. A právě tu sympatická matka dvou dcer v sobotu uvařila. Spolu s ní se klání zúčastnili další dva soutěžící – Antonín Moos ze Sezimova Ústí a Eva Flídrová z Liberce.

Do hlavního města Jaroslavu Oumarovou doprovodil její manžel Josef. „Manželka je dobrá kuchařka. Překvapujeme mě, že když zkouší úplně nový recept, zvládne například jeho ochucení úplně na první pokus. Dneska jí budu držet palce, protože vaření je jejím obrovským koníčkem," usmál se Josef Oumara.

Žena, na které je ráno vidět mírná nervozita, poslala do jarní soutěže další tři recepty – Kopřivové suflé, Bylinkové langoše a Vepřovou pečeni s bylinkovou krustou. „Osobně jsem myslela, že se nejvíce bude líbit Kopřivové suflé. Nakonec vyhrála štika," poznamenala Jaroslava Oumarová a pokračovala: „Jsem od půl třetí od rána vzhůru. Mám strašnou trému, ale snad to dopadne dobře," přemítala pár minut před začátkem vaření v moderní galerii Miele žena, která do finále postoupila spolu s dalšími třinácti finalisty z České republiky.

Ladná zručnost

Vzápětí si na sebe finalistka nasazuje černou zástěru, do rukou bere balíček brambor a jde si je připravit na bramborovou kaši. Poté zručně naporcuje štiku, osolí ji, okmínuje a naseká potřebné bylinky – petržel, tymián a šalvěj. Do receptu patří i saturajka, ale ta bohužel není k mání. Štiku poté položí do pekáčku vymazaného máslem, řezy posype bylinkami a dá zapéct.

Z povzdálí ji pozoruje manžel a kamarádka, která ji přišla povzbudit. „Jak jí během těch let sleduji, tak si myslím, že se strašně moc vypracovala. Je to dobrá, čistá kuchařka," prohodila její Dana Picková z Prahy, která se s Jaroslavou Oumarovou seznámila díky společnému koníčku – vaření, na webu věnovaném právě kulinářství.

Mezitím finalistka z Vysočiny kontroluje správnou teplotu trouby a bere do ruky láhev s bílým vínem, kterým řezy podlije. „Teď nechám rybu dopéct, aby byla kůžička s bylinkami pěkně křupavá. Až na tu trému bylo vaření fajn. Chyběly mi některé věci jako třeba nůžky na drůbež. Jsem totiž zvyklá si rybu těmito nůžkami rozstříhat, ale to byly jenom takové technické detaily, které se daly vyřešit," přemítala Jaroslava Oumarová, která zároveň vede kroužek vaření na Základní škole Komenského v Pelhřimově, kde pracuje jako vychovatelka. Místností se mezitím line příjemná vůně dopékající se štiky. Bramborová kaše už je hotová. Zbývá jenom celý pokrm správně naaranžovat pro fotografa.

Cinkot příborů

Za pár okamžiků si už na lahodné štice pochutnává doprovod soutěžících. Ti nešetří slovy chvály, které jistě potěší, ale o celkovém vítězi ze všech čtrnácti finalistů rozhodujete vy, čtenáři, pomocí hlasovacích kuponů. Výsledky budou známé už zítra. Na autory tří nejlepších receptů čekají hodnotné ceny.

„Celkový dojem je dobrý. Jsem ráda, že to mám za sebou, že jsem se viděla s kamarádkou. Teď neřeším, jestli vyhraji nebo ne," usmála se při cestě domů sympatická žena, pro kterou je každý nový recept výzvou. „Nápady na nové recepty hledám všude možně. Na internetu, v kuchařských knihách. Momentálně by mě asi nejvíce lákal kuchařský kurz, který jsem zatím v životě neabsolvovala," zamyslela se paní Jaroslava, která si nejvíce pochutná na zelenině, drůbeži a rybách. Za svůj výborně připravený pokrm si z Prahy odvezla sadu nádobí a knihu o vaření.

Štika pečená s bylinkami

4 porce štiky, sůl, kmín, 3 lžíce posekaných čerstvých bylinek: hladkolistá petržel, šalvěj, saturejka, tymián; trochu bílého vína na podlití, máslo.

Porce štiky osolíme, posypeme kmínem a směsí bylinek a vložíme na rozpuštěné máslo do zapékací nádoby. Pečeme asi 30 – 35 minut, v průběhu podlijeme bílým vínem a povrch ryby poléváme výpekem.

Autor: Alexandra Knapová

6.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
18

Žilní roztok může být škodlivý. Musí zmizet z nemocnic

Donald Trump
4

Trump představí americkou strategii pro Afghánistán, vojáků zřejmě přibude

Čechoslováci proti Čechoslovákům. V srpnu 1969 esenbáci mlátili a zatýkali spolu

Miroslav, odmala všude známý jako Kamil Černý, se narodil 16. listopadu 1950 v Praze do chudé, ale výrazně nekomunistické rodiny. Vyučil se jemným mechanikem a poté pracoval na stavbách. Už během učení se v něm probudil zájem o humanitní obory a výtvarné umění, a proto po večerech studoval gymnázium pro pracující. Na vysokoškolské studium mu ale po založení rodiny nezbýval čas ani energie.

Vláda a odbory budou jednat o růstu platů ve veřejném sektoru

Zástupci vlády a odborů budou dnes odpoledne vyjednávat o růstu platů ve veřejném sektoru. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) žádá pro učitele zvýšení o 15 procent a pro ostatní pracovníky o deset procent, a to od listopadu. Premiér Bohuslav Sobotka odborářský požadavek podporuje.

Trpké výročí. Připomínáme si 49 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy

Výročí 49 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa si dnes lidé připomenou na několika místech České republiky. Oběti okupace lidé uctí tradičně před budovou Českého rozhlasu na pražské Vinohradské třídě. Pietní akce se uskuteční také v Brně, v Liberci nebo na pražském Václavském náměstí u sochy sv. Václava, kde budou předčítána jména obětí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení