VYBERTE SI REGION

Štika na bylinkách se finalistce povedla na výbornou

Praha/Pelhřimov – Vítězka vysočinského kola Velké jarní soutěže Deníku Česko na talíři Jaroslava Oumarová z Pelhřimova se v sobotu zúčastnila finálového vaření v pražské galerii Miele.

6.4.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
13 fotografií
Vítězka vysočinského kola soutěže Deníku o nejlepší recept v sobotu vařila v Praze.

Vítězka vysočinského kola soutěže Deníku o nejlepší recept v sobotu vařila v Praze.Foto: Deník/ Libor Plíhal

Pravidelná čtenářka Deníku do soutěže zaslala hned čtyři originální jarní recepty. Nakonec odborná komise vybrala jako nejlepší Štiku pečenou s bylinkami. A právě tu sympatická matka dvou dcer v sobotu uvařila. Spolu s ní se klání zúčastnili další dva soutěžící – Antonín Moos ze Sezimova Ústí a Eva Flídrová z Liberce.

Do hlavního města Jaroslavu Oumarovou doprovodil její manžel Josef. „Manželka je dobrá kuchařka. Překvapujeme mě, že když zkouší úplně nový recept, zvládne například jeho ochucení úplně na první pokus. Dneska jí budu držet palce, protože vaření je jejím obrovským koníčkem," usmál se Josef Oumara.

Žena, na které je ráno vidět mírná nervozita, poslala do jarní soutěže další tři recepty – Kopřivové suflé, Bylinkové langoše a Vepřovou pečeni s bylinkovou krustou. „Osobně jsem myslela, že se nejvíce bude líbit Kopřivové suflé. Nakonec vyhrála štika," poznamenala Jaroslava Oumarová a pokračovala: „Jsem od půl třetí od rána vzhůru. Mám strašnou trému, ale snad to dopadne dobře," přemítala pár minut před začátkem vaření v moderní galerii Miele žena, která do finále postoupila spolu s dalšími třinácti finalisty z České republiky.

Ladná zručnost

Vzápětí si na sebe finalistka nasazuje černou zástěru, do rukou bere balíček brambor a jde si je připravit na bramborovou kaši. Poté zručně naporcuje štiku, osolí ji, okmínuje a naseká potřebné bylinky – petržel, tymián a šalvěj. Do receptu patří i saturajka, ale ta bohužel není k mání. Štiku poté položí do pekáčku vymazaného máslem, řezy posype bylinkami a dá zapéct.

Z povzdálí ji pozoruje manžel a kamarádka, která ji přišla povzbudit. „Jak jí během těch let sleduji, tak si myslím, že se strašně moc vypracovala. Je to dobrá, čistá kuchařka," prohodila její Dana Picková z Prahy, která se s Jaroslavou Oumarovou seznámila díky společnému koníčku – vaření, na webu věnovaném právě kulinářství.

Mezitím finalistka z Vysočiny kontroluje správnou teplotu trouby a bere do ruky láhev s bílým vínem, kterým řezy podlije. „Teď nechám rybu dopéct, aby byla kůžička s bylinkami pěkně křupavá. Až na tu trému bylo vaření fajn. Chyběly mi některé věci jako třeba nůžky na drůbež. Jsem totiž zvyklá si rybu těmito nůžkami rozstříhat, ale to byly jenom takové technické detaily, které se daly vyřešit," přemítala Jaroslava Oumarová, která zároveň vede kroužek vaření na Základní škole Komenského v Pelhřimově, kde pracuje jako vychovatelka. Místností se mezitím line příjemná vůně dopékající se štiky. Bramborová kaše už je hotová. Zbývá jenom celý pokrm správně naaranžovat pro fotografa.

Cinkot příborů

Za pár okamžiků si už na lahodné štice pochutnává doprovod soutěžících. Ti nešetří slovy chvály, které jistě potěší, ale o celkovém vítězi ze všech čtrnácti finalistů rozhodujete vy, čtenáři, pomocí hlasovacích kuponů. Výsledky budou známé už zítra. Na autory tří nejlepších receptů čekají hodnotné ceny.

„Celkový dojem je dobrý. Jsem ráda, že to mám za sebou, že jsem se viděla s kamarádkou. Teď neřeším, jestli vyhraji nebo ne," usmála se při cestě domů sympatická žena, pro kterou je každý nový recept výzvou. „Nápady na nové recepty hledám všude možně. Na internetu, v kuchařských knihách. Momentálně by mě asi nejvíce lákal kuchařský kurz, který jsem zatím v životě neabsolvovala," zamyslela se paní Jaroslava, která si nejvíce pochutná na zelenině, drůbeži a rybách. Za svůj výborně připravený pokrm si z Prahy odvezla sadu nádobí a knihu o vaření.

Štika pečená s bylinkami

4 porce štiky, sůl, kmín, 3 lžíce posekaných čerstvých bylinek: hladkolistá petržel, šalvěj, saturejka, tymián; trochu bílého vína na podlití, máslo.

Porce štiky osolíme, posypeme kmínem a směsí bylinek a vložíme na rozpuštěné máslo do zapékací nádoby. Pečeme asi 30 – 35 minut, v průběhu podlijeme bílým vínem a povrch ryby poléváme výpekem.

Autor: Alexandra Knapová

6.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zvěř kromě hladu trápí i psi. Myslivci se snaží pomoct i zakládáním políček

Pouhé dva týdny po kolaudaci se na nové sportovní hale v České Třebové zřítila střecha.
7 11

Mohou za pád střechy lepené vazníky? Trosky haly prohledal soudní znalec

AKTUALIZOVÁNO

Turecko dopadlo Uzbeka viněného z istanbulského masakru

Istanbul - Turecká policie dopadla dnes večer uzbeckého občana, který je označován za pachatele silvestrovského masakru v istanbulském nočním klubu, jemuž padlo za oběť 39 lidí. Podle listu Daily Sabah byl Abdulgadir Mašaripov zadržen v domě svého kyrgyzského přítele v istanbulské čtvrti Esenyurt. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát, která ho označila za pomstu za tureckou vojenskou intervenci v Sýrii.

Dokumentaristka Třeštíková: Realitu nemůžete zotročit

Po deseti letech se jedna z nejvýraznějších osobností českého dokumentu Helena Třeštíková opět vrací k Manželským etudám. Její snímek Strnadovi vstoupí 19. ledna i na plátna kin. V příběhu soužití netradiční rodiny se zrcadlí jak nevyhnutelnost změn ve světe mezilidských vztahů, tak pětatřicet let vývoje celé české společnosti.

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies