VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Štika na bylinkách se finalistce povedla na výbornou

Praha/Pelhřimov – Vítězka vysočinského kola Velké jarní soutěže Deníku Česko na talíři Jaroslava Oumarová z Pelhřimova se v sobotu zúčastnila finálového vaření v pražské galerii Miele.

6.4.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
13 fotografií

Vítězka vysočinského kola soutěže Deníku o nejlepší recept v sobotu vařila v Praze.Foto: Deník/ Libor Plíhal

Pravidelná čtenářka Deníku do soutěže zaslala hned čtyři originální jarní recepty. Nakonec odborná komise vybrala jako nejlepší Štiku pečenou s bylinkami. A právě tu sympatická matka dvou dcer v sobotu uvařila. Spolu s ní se klání zúčastnili další dva soutěžící – Antonín Moos ze Sezimova Ústí a Eva Flídrová z Liberce.

Do hlavního města Jaroslavu Oumarovou doprovodil její manžel Josef. „Manželka je dobrá kuchařka. Překvapujeme mě, že když zkouší úplně nový recept, zvládne například jeho ochucení úplně na první pokus. Dneska jí budu držet palce, protože vaření je jejím obrovským koníčkem," usmál se Josef Oumara.

Žena, na které je ráno vidět mírná nervozita, poslala do jarní soutěže další tři recepty – Kopřivové suflé, Bylinkové langoše a Vepřovou pečeni s bylinkovou krustou. „Osobně jsem myslela, že se nejvíce bude líbit Kopřivové suflé. Nakonec vyhrála štika," poznamenala Jaroslava Oumarová a pokračovala: „Jsem od půl třetí od rána vzhůru. Mám strašnou trému, ale snad to dopadne dobře," přemítala pár minut před začátkem vaření v moderní galerii Miele žena, která do finále postoupila spolu s dalšími třinácti finalisty z České republiky.

Ladná zručnost

Vzápětí si na sebe finalistka nasazuje černou zástěru, do rukou bere balíček brambor a jde si je připravit na bramborovou kaši. Poté zručně naporcuje štiku, osolí ji, okmínuje a naseká potřebné bylinky – petržel, tymián a šalvěj. Do receptu patří i saturajka, ale ta bohužel není k mání. Štiku poté položí do pekáčku vymazaného máslem, řezy posype bylinkami a dá zapéct.

Z povzdálí ji pozoruje manžel a kamarádka, která ji přišla povzbudit. „Jak jí během těch let sleduji, tak si myslím, že se strašně moc vypracovala. Je to dobrá, čistá kuchařka," prohodila její Dana Picková z Prahy, která se s Jaroslavou Oumarovou seznámila díky společnému koníčku – vaření, na webu věnovaném právě kulinářství.

Mezitím finalistka z Vysočiny kontroluje správnou teplotu trouby a bere do ruky láhev s bílým vínem, kterým řezy podlije. „Teď nechám rybu dopéct, aby byla kůžička s bylinkami pěkně křupavá. Až na tu trému bylo vaření fajn. Chyběly mi některé věci jako třeba nůžky na drůbež. Jsem totiž zvyklá si rybu těmito nůžkami rozstříhat, ale to byly jenom takové technické detaily, které se daly vyřešit," přemítala Jaroslava Oumarová, která zároveň vede kroužek vaření na Základní škole Komenského v Pelhřimově, kde pracuje jako vychovatelka. Místností se mezitím line příjemná vůně dopékající se štiky. Bramborová kaše už je hotová. Zbývá jenom celý pokrm správně naaranžovat pro fotografa.

Cinkot příborů

Za pár okamžiků si už na lahodné štice pochutnává doprovod soutěžících. Ti nešetří slovy chvály, které jistě potěší, ale o celkovém vítězi ze všech čtrnácti finalistů rozhodujete vy, čtenáři, pomocí hlasovacích kuponů. Výsledky budou známé už zítra. Na autory tří nejlepších receptů čekají hodnotné ceny.

„Celkový dojem je dobrý. Jsem ráda, že to mám za sebou, že jsem se viděla s kamarádkou. Teď neřeším, jestli vyhraji nebo ne," usmála se při cestě domů sympatická žena, pro kterou je každý nový recept výzvou. „Nápady na nové recepty hledám všude možně. Na internetu, v kuchařských knihách. Momentálně by mě asi nejvíce lákal kuchařský kurz, který jsem zatím v životě neabsolvovala," zamyslela se paní Jaroslava, která si nejvíce pochutná na zelenině, drůbeži a rybách. Za svůj výborně připravený pokrm si z Prahy odvezla sadu nádobí a knihu o vaření.

Štika pečená s bylinkami

4 porce štiky, sůl, kmín, 3 lžíce posekaných čerstvých bylinek: hladkolistá petržel, šalvěj, saturejka, tymián; trochu bílého vína na podlití, máslo.

Porce štiky osolíme, posypeme kmínem a směsí bylinek a vložíme na rozpuštěné máslo do zapékací nádoby. Pečeme asi 30 – 35 minut, v průběhu podlijeme bílým vínem a povrch ryby poléváme výpekem.

Autor: Alexandra Knapová

6.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Římské noci
9

Zranění ani náročnost představení Simoně Stašové nevzaly radost z Římských nocí

Mladí lidé

Výzkumníci zjistili: dvacátníci se těžko rozhodují a mají jasno ve vztazích

Strakonický pivovar kvůli EET zavádí nový systém

Pivovar Dudák mění ředitele, ten kvůli aféře odchází do pražského Staropramenu. Dudák navíc musí zavést nový systém pro větší pohodlí zákazníků.

Egyptská víza budou stát více než dvojnásobek

Od příštího týdne budou egyptská vstupní víza stát více než dvojnásobek. Zdraží z původních 25 dolarů (asi 640 Kč) na 60 dolarů (asi 1530 Kč). Víza, jež umožní několik vstupů do země, budou stát 70 dolarů (asi 1790 Kč). Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na zdroje z egyptského letiště.

Sňatkový podvodník vylákal z žen miliony

Náchodská policie vyšetřuje působení čtyřicetiletého muže z Mladoboleslavska, který je podezřelý, že z několika žen pod slibem společné budoucnosti vylákal zhruba 3,5 milionu korun. 

Opočno je po čtvrtstoletí tahanic státu

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Kristiny Colloredo-Mansfeldové v letitém sporu o renesanční zámek v Opočně na Rychnovsku. Justice památku loni v dubnu pravomocně přiřkla státu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies