VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sucho rybám příliš nepřálo. Na cenu to ale nebude mít vliv

Třebíčsko - Celoroční sucho potrápilo rybáře. Obsádce vodních ploch se totiž letos příliš nedařilo. Kapři a další rybí druhy nepřijímali tolik potravy, kolik by se jejich chovatelé přáli.

3.10.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační snímekFoto: Deník

„Omezovali jsme krmení a na druhou stranu jsme museli hodně provzdušňovat vodu, aby v ní byl dostatek kyslíku," řekl obchodní ředitel Rybářství Kolář, které hospodaří na 150 rybnících v jižních částech Čech, Vysočiny a Moravy, Jaroslav Šimáček.

Taky Rybářství Lipnice, hospodařící na 800 hektarech vodních ploch, z nichž některé jsou na Moravskobudějovicku, potrápil nedostatek vody. Nešlo ale o problém pouze Vysočiny.

S nízkým stavem hladin se museli vyrovnávat i rybáři ve vyhlášenějších rybníkářských oblastech, na Jindřichohradecku a Třeboňsku. „Chybí nám jedna podstatná věc, a to je zdroj vody na sádky. Napouštíme je totiž z našich rybníků a tam se vody skutečně nedostává," poznamenal výrobní ředitel Rybářství Kardašova Řečice Ladislav Štercl.

Rybářství Kolář, které se před časem sloučilo s Rybářstvím Velké Meziříčí, už s výlovy začalo. Alespoň prozatím výrazně podprůměrné množství vylovených ryb nehlásí. „Máme zatím jen opravdu pár rybníků, nejhorší to ale není. Spíš jsme očekávali, že to vzhledem k suchu bude ještě horší," podotkl Jaroslav Šimáček.

Velikost ryb se lišit může

Ryb bude podle něj na vánoční stoly dostatek. „O kvalitě se není potřeba bavit. Množství ryb nebo jejich velikost se lišit může, kvalita ale při správné výživě a prostředí bude vždy perfektní," dodal.

Cenu pro konečného zákazníka nebudou tvořit pouze rybníkáři. Nasadit marži si budou moci také prodejci. František Zimola z Petrovic se k tomu však zatím nechystá. „Kde je voda, tam ryby budou. V nějakých neprůtočných rybnících problémy být mohou, ale neočekávám, že by byl ryb nedostatek a musel bych nějak výrazně zdražovat," odhadoval František Zimola.

On i další prodejci by se tak s cenami za kilo kapra měli i v letošním předvánočním čase pohybovat lehce nad 80 korunami. „Kilo amura jsem loni prodával za 95 korun a u pstruha byla cena 150 korun. Myslím, že to nebude nic výjimečného ani v letošním roce," předeslal František Zimola.

Autor: Kamil Černý, Milan Soldán

3.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Opel Insignia Grand Sport.
15

Francouzi chtějí Opel. Rýsuje se nový automobilový gigant

Žižkovský vysílač v Praze
3

Nové televizní vysílání startuje od března

Co zabilo bratra Kim Čong-una? Smrtící neurotoxická látka VX

Na těle mrtvého bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una se našla smrtelně nebezpečná nervová látka VX. Sdělila to dnes podle agentury AFP malajsijská policie. Kim Čong-nam byl podle vyšetřovatelů nejspíš otráven 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

EUC koupila od Homolky firmu poskytující nadstandardní péči

Praha - Skupina EUC (dříve Euroclinicum), která v Česku provozuje mimo jiné síť poliklinik a laboratoři, koupila za 50,5 milionu korun firmu Homolka Premium Care, která se specializuje na poskytování nadstandardní individuální zdravotní péče. Prodej akcií firmy je součástí likvidace společnosti Holte, která je dceřinou společností Nemocnice Na Homolce. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Silný vítr zkomplikoval dopravu v Česku, hasiči odklízejí popadané stromy

Předpověď meteorologů se vyplnila. Velmi silný vítr narušil železniční dopravu po celé České republice. Nejvíce pak v jižních Čechách. Provoz je kvůli popadaným stromům přerušen asi na šesti regionálních tratích.

Spoření na penzi. Vydělává, ale slabá koruna ho sráží

Penzijní fondy si pochvalují, že spoření na penzi táhne více než v nedávné minulosti. Na přilepšení k důchodu dokonce svým dětem začínají šetřit i někteří rodiče.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies