VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Teplejší maso a neoznačené zboží. Prodejci dostali pokuty

Třebíčsko - Maso a výrobky z něj skladované ve vyšší teplotě než jakou ukládá norma. Hned dvě taková zjištění učinili inspektoři veterinární správy při červnových kontrolách v masnách na Třebíčsku. Každému provozovateli udělili na místě pokutu.

30.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Radim Havlík

V Řeznictví a uzenářství Josefa Šabackého v Budišově přišli na dva nevhodně skladované trvanlivé výrobky. „Byly uchovávány při okolní teplotě 25 stupňů Celsia namísto požadovaných 20 stupňů," řekl ředitel Státní veterinární správy pro Vysočinu Božek Vejmelka.

Nebylo to však jediné pochybení budišovské provozovny. „Zjištěna byla závada v označování nebalených masných výrobků. Provozovatel neumístil viditelně písemný údaj s názvem jejich druhu a skupiny," doplnil Vejmelka. Josef Šabacký se ke zjištění inspektorů nechtěl vyjadřovat. „Nebudu o tom vůbec diskutovat," zdůraznil. V jeho případě se jednalo o první takové pochybení. Na místě musel zaplatit tři tisíce korun.

Stejně dopadlo i Řeznictví Bohumily Pavlíkové v Kralicích nad Oslavou. Teplota čerstvého hovězího a vepřového masa byla v době kontroly 11,7 stupně Celsia. „Legislativní požadavek pro čerstvé červené maso je maximálně sedm stupňů," podotkl Božek Vejmelka s tím, v Kralicích se za poslední rok nejednalo o první prohřešek.

Bouřka vyhodila jističe

Ten poslední vysvětlovala provozovatelka masny bouřkou, která v noci z 11. na 12. června vyhodila jističe. „Paní doktorka z veterinární správy přišla o půl desáté a maso se nestihlo nachladit," mínila Bohumila Pavlíková. Asi osm kilo špatně skladovaného masa musela stáhnout z prodeje.

Prakticky okamžitě začala pracovat na opatření. „Už jsme tady měli opraváře, který dodělá posuvné dveře. Chlad z vitríny už tedy unikat nebude," popisovala.

Pro spotřebitele mohou být výrobky nebo maso skladované delší dobu v nevyhovující teplotě rizikové. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna hrozí v určitých případech i zdravotní problémy. „Dochází k pomnožení hnilobných bakterií, ale třeba i salmonel, listerií či kampylobakterie," upozornil.

Bohumila Pavlíková však riziko popřela. „Jsme malá prodejna, nemáme prostory, kde bychom větší množství masa skladovali. Vše, co se k nám z jatek přiveze, do druhého dne prodáme," ubezpečila.

Autor: Kamil Černý

30.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

EET ilustrační foto

Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

Donald Trump
2 4

USA rozšířily možnosti pro deportace migrantů

Pohledem Realistů: Naše ambice jsou realistické

V minulých dnech jsme začali s představováním naší strany. Máme za sebou Prahu, Ostravu a Brno, další místa nás čekají. Svým příznivcům i široké veřejnosti podrobně vysvětlujeme svá východiska, plány i cíle. I naše ambice. 

Zrychlíme převody peněz, plánují banky

Místo pár sekund trvá platba na účet v jiném finančním ústavu až dny. Rýsuje se změna.

ODS půjde do sněmovních voleb s podporou Strany soukromníků

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co dnes odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Změnit trasu při cestování po Brně budou muset řidiči starých automobilů pokud magistrát zavede nízkoemisní zóny. Jejich studii v úterý brněnští radní schválili. Auta s vysokým množstvím škodlivin ve výfukových plynech podle plánu čeká zákaz vjezdu do významné části města.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies