VYBERTE SI REGION

Teplejší maso a neoznačené zboží. Prodejci dostali pokuty

Třebíčsko - Maso a výrobky z něj skladované ve vyšší teplotě než jakou ukládá norma. Hned dvě taková zjištění učinili inspektoři veterinární správy při červnových kontrolách v masnách na Třebíčsku. Každému provozovateli udělili na místě pokutu.

30.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Radim Havlík

V Řeznictví a uzenářství Josefa Šabackého v Budišově přišli na dva nevhodně skladované trvanlivé výrobky. „Byly uchovávány při okolní teplotě 25 stupňů Celsia namísto požadovaných 20 stupňů," řekl ředitel Státní veterinární správy pro Vysočinu Božek Vejmelka.

Nebylo to však jediné pochybení budišovské provozovny. „Zjištěna byla závada v označování nebalených masných výrobků. Provozovatel neumístil viditelně písemný údaj s názvem jejich druhu a skupiny," doplnil Vejmelka. Josef Šabacký se ke zjištění inspektorů nechtěl vyjadřovat. „Nebudu o tom vůbec diskutovat," zdůraznil. V jeho případě se jednalo o první takové pochybení. Na místě musel zaplatit tři tisíce korun.

Stejně dopadlo i Řeznictví Bohumily Pavlíkové v Kralicích nad Oslavou. Teplota čerstvého hovězího a vepřového masa byla v době kontroly 11,7 stupně Celsia. „Legislativní požadavek pro čerstvé červené maso je maximálně sedm stupňů," podotkl Božek Vejmelka s tím, v Kralicích se za poslední rok nejednalo o první prohřešek.

Bouřka vyhodila jističe

Ten poslední vysvětlovala provozovatelka masny bouřkou, která v noci z 11. na 12. června vyhodila jističe. „Paní doktorka z veterinární správy přišla o půl desáté a maso se nestihlo nachladit," mínila Bohumila Pavlíková. Asi osm kilo špatně skladovaného masa musela stáhnout z prodeje.

Prakticky okamžitě začala pracovat na opatření. „Už jsme tady měli opraváře, který dodělá posuvné dveře. Chlad z vitríny už tedy unikat nebude," popisovala.

Pro spotřebitele mohou být výrobky nebo maso skladované delší dobu v nevyhovující teplotě rizikové. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna hrozí v určitých případech i zdravotní problémy. „Dochází k pomnožení hnilobných bakterií, ale třeba i salmonel, listerií či kampylobakterie," upozornil.

Bohumila Pavlíková však riziko popřela. „Jsme malá prodejna, nemáme prostory, kde bychom větší množství masa skladovali. Vše, co se k nám z jatek přiveze, do druhého dne prodáme," ubezpečila.

Autor: Kamil Černý

30.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies