VYBERTE SI REGION

Teplejší maso a neoznačené zboží. Prodejci dostali pokuty

Třebíčsko - Maso a výrobky z něj skladované ve vyšší teplotě než jakou ukládá norma. Hned dvě taková zjištění učinili inspektoři veterinární správy při červnových kontrolách v masnách na Třebíčsku. Každému provozovateli udělili na místě pokutu.

30.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Radim Havlík

V Řeznictví a uzenářství Josefa Šabackého v Budišově přišli na dva nevhodně skladované trvanlivé výrobky. „Byly uchovávány při okolní teplotě 25 stupňů Celsia namísto požadovaných 20 stupňů," řekl ředitel Státní veterinární správy pro Vysočinu Božek Vejmelka.

Nebylo to však jediné pochybení budišovské provozovny. „Zjištěna byla závada v označování nebalených masných výrobků. Provozovatel neumístil viditelně písemný údaj s názvem jejich druhu a skupiny," doplnil Vejmelka. Josef Šabacký se ke zjištění inspektorů nechtěl vyjadřovat. „Nebudu o tom vůbec diskutovat," zdůraznil. V jeho případě se jednalo o první takové pochybení. Na místě musel zaplatit tři tisíce korun.

Stejně dopadlo i Řeznictví Bohumily Pavlíkové v Kralicích nad Oslavou. Teplota čerstvého hovězího a vepřového masa byla v době kontroly 11,7 stupně Celsia. „Legislativní požadavek pro čerstvé červené maso je maximálně sedm stupňů," podotkl Božek Vejmelka s tím, v Kralicích se za poslední rok nejednalo o první prohřešek.

Bouřka vyhodila jističe

Ten poslední vysvětlovala provozovatelka masny bouřkou, která v noci z 11. na 12. června vyhodila jističe. „Paní doktorka z veterinární správy přišla o půl desáté a maso se nestihlo nachladit," mínila Bohumila Pavlíková. Asi osm kilo špatně skladovaného masa musela stáhnout z prodeje.

Prakticky okamžitě začala pracovat na opatření. „Už jsme tady měli opraváře, který dodělá posuvné dveře. Chlad z vitríny už tedy unikat nebude," popisovala.

Pro spotřebitele mohou být výrobky nebo maso skladované delší dobu v nevyhovující teplotě rizikové. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna hrozí v určitých případech i zdravotní problémy. „Dochází k pomnožení hnilobných bakterií, ale třeba i salmonel, listerií či kampylobakterie," upozornil.

Bohumila Pavlíková však riziko popřela. „Jsme malá prodejna, nemáme prostory, kde bychom větší množství masa skladovali. Vše, co se k nám z jatek přiveze, do druhého dne prodáme," ubezpečila.

Autor: Kamil Černý

30.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Divocí koně v Milovicích zvládají zimu dobře
14

Divokým koním nevadí mráz, ale vlhko

Barack Obama
6

Obama. Prezident, který Evropě možná nerozuměl

Vyhubení Židů zpečetili nacisté ve Wannsee za 90 minut

Berlín - Pouhou hodinu a půl stačilo nacistickým špičkám k definitivnímu ortelu nad miliony evropských Židů. Porada v berlínské vile Wannsee před 75 lety, 20. ledna 1942, nerozhodla o vyhubení Židů, protože holokaust probíhal už od přepadení SSSR 22. června 1941, nýbrž sloužila ke koordinaci mezi různými úřady.

Thajská policie zatkla Čecha obviněného z šíření HIV, nakazil několik mužů

Bangkok -  Thajská policie zatkla na ostrově Pchúket českého občana, který je podezřelý z vědomého šíření viru HIV způsobujícího nemoc AIDS. Uvedla to agentura AP s odvoláním na informace thajské policie. České úřady na muže vydaly zatykač s obviněním, že při intimním styku s desítkami jiných mužů nejméně tři z nich nakazil.

Odškodnění za ptačí chřipku pokryje sotva třetinu ztrát, stěžuje si chovatel

Jižní Morava - Lidé, kteří přišli o drůbež kvůli ptačí chřipce, mohou požádat o odškodnění. Podle chovatelů je ale nižší než ztráty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies