VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Edenu naučí tatínky vařit pivo

Bystřice nad Pernštejnem - Léto na Vysočině bude tento rok zase o něco zajímavější. Kromě krásné přírody a historických památek si jej totiž turisté mohou zpestřit návštěvou nově otevřeného centra Eden v Bystřici nad Pernštejnem, ve kterém poznají, jak se žilo v horácké vesničce, na panském dvoře, uvidí rozsáhlé expozice a zažijí skvělé akce.

8.7.2015
SDÍLEJ:

V Edenu si můžete vyzkoušet, jak se dříve hospodařilo. Foto: Deník/Libor Plíhal

Centrum Eden se o víkendu 25. a 26. července stane rájem kurzů a workshopů. „Kurzy jsou určeny pro ty, co se chtějí naučit, jak z dostupných surovin vyrobit různé domácí produkty. Profesionálové ukážou, jak na ty nejlepší marmelády a sirupy," řekla Kristýna Veselá z Edenu.

Místní sládek návštěvníkům prozradí postupy na výrobu domácího piva. Nebudou chybět ani recepty na výrobu mýdla, pomády na rty a jiné bylinkové kosmetiky.

„Všechno co si návštěvníci v Edenu vyrobí, si s sebou také odnesou domů. Některé kurzy ocení především maminky, které se například naučí, jak vyrobit domácí oleje na babymasáže a mnoho dalšího," dodala Veselá s tím, že o zábavu pro děti bude postaráno v dětské dílničce. „Takže tatínkové budou mít dostatečný prostor na vaření piva a maminky na pečení domácího chleba," usmála se Kristýna Veselá. Podrobný výpis kurzů, způsob přihlašování a kurzovné naleznete na www.centrumeden.cz.

Milovníci historických vozidel si v srpnu přijdou v Bystřici nad Pernštejnem na své. Uskuteční se tam totiž již tradiční sraz veteránů na počest bystřického rodáka Františka Proseckého seniora několikanásobného mistra republiky v soutěžích s historickými vozidly. „Akci doprovodí bohatý program. Na nádvoří centra Eden budou k vidění skutečné automobilové historické skvosty," slíbila Kristýna Veselá z propagačního oddělení centra.

V Edenu pro prázdninové měsíce chystají i dožínky. „Jak tato tradiční slavnost vypadala, zájemci zažijí doslova na vlastní kůži o víkendu 29. a 30. srpna. Sami si u nás například vyzkouší vymlátit, vyfoukat a umlet obilí," sdělila Veselá.

K vidění bude také rozsáhlá expozice historické zemědělské techniky. Připravena bude i speciální dožínková kuchyně, pivo, jarmark, folklorní muzika, řemeslníci v horácké vesničce nebo dožínkové zvyky a tradice.

Autor: Redakce

8.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Komerční banka

Přechod k jiné bance bude od března snazší

7

V obchodě už jen s účtenkou. Startuje EET

Nemocnice se propadají do dluhů. Bez injekcí z krajů by neměly na provoz

/INFOGRAFIKA/ Nemocnice jsou na tom stále hůř, přestože účty pojišťoven bobtnají – jen za poslední dva roky se jejich přebytky navýšily o 11,5 miliardy korun. Kde je problém? Experti tvrdí, že je české zdravotnictví špatně nastaveno.

Obejít EET? Každá sedmá provozovna na Královéhradecku porušila zákon

Neodeslání údajů či nevystavení účtenky. To byly nejčastější prohřešky podnikatelů u elektronické evidence tržeb (EET), na které přišli kontroloři z Finančního úřadu. Ti od prosince do poloviny února udělali 220 kontrol a zjistili 30 pochybení.

Petr Jašek se v neděli sejde v Kladně s přáteli z církve

Kladensko - Lékař Petr Jašek (53) z Kladenska je český humanitární pracovník a dokumentarista. Veřejnosti se stal známým poté, co byl v prosinci 2015 zadržen súdánskými úřady v Char túmu. Tamním soudem byl odsouzen ke dvaceti letům vězení za údajnou protistátní činnost. V únoru mu byla udělena prezidentská milost a súdánský prezident nařídil jeho okamžité propuštění. Do České republiky se vrátil v neděli.

Dva měsíce nemoci už vás nezničí. Nemocenská by se měla zvýšit

Dlouhodobě nemocným by v příštím roce mohla stoupnout nemocenská. Zatímco nyní dostávají od 15. dne nemoci dávky ve výši 60 procent vyměřovacího základu bez ohledu na délku choroby, vláda včera navrhla, aby dávky od druhého a poté i od třetího měsíce dlouhodobé nemoci vzrostly. Po měsíci stonání by tak zaměstnanci měli nově dostávat 66 procent vyměřovacího základu, od dvou měsíců dokonce 72 procent.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies