VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Jihlavě zavládl nový trend: Stomatologický turismus

Jihlava - Sehnat v Jihlavě dobrého zubaře s kvalitním zázemím, nebo alespoň nějakého, zůstává téměř nadlidským úkolem. Zubaři nové pacienty neberou, případně je k sobě zařazují jen na základě referencí od stálých pacientů.

21.6.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Foto: poskytl Jaroslav Pulkrábek

„Naše ordinace musela plošné nabírání pacientů chtě nechtě zastavit. Jednoduše nestíháme. Nové pacienty nabíráme, jen když se nějaký náš pacient přimluví anebo nás dotyčný jednoduše přemluví," uvedla jihlavská dentální hygienička Blanka Emmerová.

Stabilizaci sítě pacientů navíc brání „stomatologický turismus". Je to nový pojem, který se ujal mezi zubaři.

Vysvětlují ho tak, že jednotliví pacienti zůstávají u zubařů jen krátkou dobu a rychle přecházejí jinam.

„Ani se u nás neohřejí a začnou navštěvovat jiného zubaře," potvrdila Blanka Emmerová.

Stomatologové v souvislosti s migrací pacientů ztrácí spoustu času.

Novinky lákají

Noví pacienti obvykle přicházejí k zubařům s problémy a lékaři stráví hodiny tím, aby je dali alespoň částečně do pořádku podle svých představ. Zoufalých Jihlavanů, kteří hledají zubaře, mezitím nadále přibývá.

Stomatologové jsou pak při nabírání nových pacientů obezřetnější a nakonec nové často nechtějí brát vůbec. A způsobil to již zmíněný stomatologický turismus.

Kvůli lepšímu vybavení, novějším technikám léčby, dentální hygieně i bělení navíc nejeden pacient zubaře mění.

„Měl jsem starší zubařku celé mládí, ale ta nové techniky vůbec neznala. U ní jsem se setkal jen s neodborností, neprofesionalitou a nevybaveností. Když jsem měl problém se zubem, který neuměla vyřešit, prostě ho vytrhla. Později jsem přešel k jinému zubaři a nestačil jsem se divit, co všechno je možné," řekl pacient z Jihlavy Petr Tykal.

Zubařů je v Jihlavě nedostatek už delší dobu. Lidé dokonce nehledají stomatologa jen ve městě, ale i v okolí krajské metropole.

Až do Jeníkova

I pro jihlavskou pacientku Ludmilu Mičánovou bylo obtížné zubaře získat. „Zubařku jsme sháněli celá rodina několik měsíců. Nakonec za ní jezdíme až do Větrného Jeníkova. Není to ideální, ale jsme rádi, že zubařku vůbec máme," uzavřela Mičánová.

Autor: Redakce

21.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Donald Trump
2 4

USA rozšířily možnosti pro deportace migrantů

Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Lidé často v elektronické komunikaci podceňují pravidla slušného chování. Ať se jedná o emaily, esemesky nebo internetové diskuse. Jak na úřední mail?

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

ODS půjde do sněmovních voleb s podporou Strany soukromníků

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co dnes odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies