VYBERTE SI REGION

V Pribině se píše historie plísňových sýrů devadesát let

Přibyslav – Bez deseti let sto. Tak dlouho se v Pribině v Hesově u Přibyslavi vyrábí kvalitní a vyhlášený plísňový sýr Hermelín.

17.7.2014
SDÍLEJ:

Desítka variant, desítka chutí, každá je jiná. tak vypadá dnešní Hermelín.Foto: Deník/Beáta Dvořáková

Voňavý sýr z Hesova s bílou plísní na povrchu je mnohem mladší než jeho starší bratr Camembert. „Sýr vyráběný v českých sýrárnách se vždycky lišil od originálních francouzských Camembertů a je tomu tak dodnes. Na Hermelín se přejmenoval mezi lety 1950 až 1960. Název Hermelín vznikl podle bílé plísně připomínající kožešinu královského pláště, vyráběného z bílých kůží hranostajů," vysvětlil původ tradičního názvu jednatel společnosti Bongrain ČR Oldřich Obermaier.

Tradiční Hermelín je jen jeden

Je třeba zdůraznit, že na název Hermelín má právo pouze společnost Bongrain, žádná jiná mlékárna ho používat nesmí. Počátky Pribiny sahají do roku 1923 k Mlékařskému a pastevnímu družstvu v Přibyslavi. Název Pribina se objevil v roce 1948. V roce 1993 v rámci privatizace koupila Pribinu francouzská firma Bongrain. „Hledali jsme jistotu. Silného partnera, světového mlékárenského výrobce se zkušenostmi," zdůraznil Obermaier. V 90. letech bylo v Česku 122 mlékáren. Nyní je jich jen asi 40. Francouzi ukázali, že to s mlékárenskou výrobou u nás myslí vážně. Do modernizace mlékárenského průmyslu v ČR investovali miliony. Tradiční Hermelín dnes nabízí milovníkům sýrů dobrou desítku variant. O jeho chuť a kvalitu pečuje celý tým specialistů a profesionálních ochutnavačů. Samozřejmě se časem ukázalo, že ne všechny chutě, které mají v oblibě francouzští partneři, mohou uspět na českém trhu. „Francouzi mají rádi sýry spíše vyzrálejší a ostřejší. Musím ale podotknout, že tradice českých smažených sýrů se začíná objevovat i ve Francii. Takže i Češi mohli vyhlášenou francouzskou kuchyni něčím obohatit. Obecně ale platí, že konečné slovo má zákazník a ne vždycky se názory našich odborníků s chutěmi zákazníků shodnou, a tak jsme museli některé výrobky časem stopnout, protože o ně nebyl velký zájem," upřesnil jednatel Obermaier.

V současné době si mohou milovníci Hermelínu v Pribině vybrat z bohatého portfolia sýrů s nezaměnitelným aroma. Je tu například Hermelín s pepřovým kořením, s paprikou, s houbami a kmínem, nebo Hermelín s pažitkou. Specialitou Pribiny je Král sýrů Hermadur, Charakter, Král sýrů Smetanový, či Král sýrů Nebeský.

Beáta Dvořáková

Autor: Redakce

17.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Aston Martin postaví 25 nových exemplářů modelu DB4 GT. Cena je astronomická

Britská automobilka Aston Martin se vrátí k výrobě vozu, jehož život byl původně vymezen lety 1959 až 1963. Příští rok totiž obnoví produkci slavného modelu DB4 GT, v plánu je stavba 25 kusů.

Loučení s tratí do Koutů: končí barevné motoráky i soukromník

Údolí Desné – Největší změna za devatenáctiletou historii nastala v noci ze soboty 10. na neděli 11. prosince na Železnici Desná. Osobní vlaky zde přestala provozovat soukromá firma, nahradily ji České dráhy.

Žloutenka stále řádí. Chybí vakcíny, hlásí nejen lékárny

Vyškov – Jde o agresivní infekci, člověka může zabít za pár hodin od prvních příznaků. Mnoho nakažených se i po vyléčení po celý život potýká s následky, jako jsou třeba amputace končetin nebo hluchota. K nejohroženějším patří děti. Přestože je možné se proti meningokokovi typu B očkovat, vakcíny chybí. Na Vyškovsku podle dětské lékařky Anežky Bahníkové z Vyškova už zhruba čtyři až pět měsíců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies