VYBERTE SI REGION

V Pribině se píše historie plísňových sýrů devadesát let

Přibyslav – Bez deseti let sto. Tak dlouho se v Pribině v Hesově u Přibyslavi vyrábí kvalitní a vyhlášený plísňový sýr Hermelín.

17.7.2014
SDÍLEJ:

Desítka variant, desítka chutí, každá je jiná. tak vypadá dnešní Hermelín.Foto: Deník/Beáta Dvořáková

Voňavý sýr z Hesova s bílou plísní na povrchu je mnohem mladší než jeho starší bratr Camembert. „Sýr vyráběný v českých sýrárnách se vždycky lišil od originálních francouzských Camembertů a je tomu tak dodnes. Na Hermelín se přejmenoval mezi lety 1950 až 1960. Název Hermelín vznikl podle bílé plísně připomínající kožešinu královského pláště, vyráběného z bílých kůží hranostajů," vysvětlil původ tradičního názvu jednatel společnosti Bongrain ČR Oldřich Obermaier.

Tradiční Hermelín je jen jeden

Je třeba zdůraznit, že na název Hermelín má právo pouze společnost Bongrain, žádná jiná mlékárna ho používat nesmí. Počátky Pribiny sahají do roku 1923 k Mlékařskému a pastevnímu družstvu v Přibyslavi. Název Pribina se objevil v roce 1948. V roce 1993 v rámci privatizace koupila Pribinu francouzská firma Bongrain. „Hledali jsme jistotu. Silného partnera, světového mlékárenského výrobce se zkušenostmi," zdůraznil Obermaier. V 90. letech bylo v Česku 122 mlékáren. Nyní je jich jen asi 40. Francouzi ukázali, že to s mlékárenskou výrobou u nás myslí vážně. Do modernizace mlékárenského průmyslu v ČR investovali miliony. Tradiční Hermelín dnes nabízí milovníkům sýrů dobrou desítku variant. O jeho chuť a kvalitu pečuje celý tým specialistů a profesionálních ochutnavačů. Samozřejmě se časem ukázalo, že ne všechny chutě, které mají v oblibě francouzští partneři, mohou uspět na českém trhu. „Francouzi mají rádi sýry spíše vyzrálejší a ostřejší. Musím ale podotknout, že tradice českých smažených sýrů se začíná objevovat i ve Francii. Takže i Češi mohli vyhlášenou francouzskou kuchyni něčím obohatit. Obecně ale platí, že konečné slovo má zákazník a ne vždycky se názory našich odborníků s chutěmi zákazníků shodnou, a tak jsme museli některé výrobky časem stopnout, protože o ně nebyl velký zájem," upřesnil jednatel Obermaier.

V současné době si mohou milovníci Hermelínu v Pribině vybrat z bohatého portfolia sýrů s nezaměnitelným aroma. Je tu například Hermelín s pepřovým kořením, s paprikou, s houbami a kmínem, nebo Hermelín s pažitkou. Specialitou Pribiny je Král sýrů Hermadur, Charakter, Král sýrů Smetanový, či Král sýrů Nebeský.

Beáta Dvořáková

Autor: Redakce

17.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Marek Radimský je ředitelem Psychiatrické nemocnice Brno patnáct let.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725

Praha - Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725. Úřad by také mohl mít na konci roku o téměř 250 více civilních zaměstnanců. Na dotaz to sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany. Loni se v resortu zvýšil počet vojáků z povolání o 1214, přibylo také více než 120 občanských a státních zaměstnanců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies