VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Pribině se píše historie plísňových sýrů devadesát let

Přibyslav – Bez deseti let sto. Tak dlouho se v Pribině v Hesově u Přibyslavi vyrábí kvalitní a vyhlášený plísňový sýr Hermelín.

17.7.2014
SDÍLEJ:

Desítka variant, desítka chutí, každá je jiná. tak vypadá dnešní Hermelín.Foto: Deník/Beáta Dvořáková

Voňavý sýr z Hesova s bílou plísní na povrchu je mnohem mladší než jeho starší bratr Camembert. „Sýr vyráběný v českých sýrárnách se vždycky lišil od originálních francouzských Camembertů a je tomu tak dodnes. Na Hermelín se přejmenoval mezi lety 1950 až 1960. Název Hermelín vznikl podle bílé plísně připomínající kožešinu královského pláště, vyráběného z bílých kůží hranostajů," vysvětlil původ tradičního názvu jednatel společnosti Bongrain ČR Oldřich Obermaier.

Tradiční Hermelín je jen jeden

Je třeba zdůraznit, že na název Hermelín má právo pouze společnost Bongrain, žádná jiná mlékárna ho používat nesmí. Počátky Pribiny sahají do roku 1923 k Mlékařskému a pastevnímu družstvu v Přibyslavi. Název Pribina se objevil v roce 1948. V roce 1993 v rámci privatizace koupila Pribinu francouzská firma Bongrain. „Hledali jsme jistotu. Silného partnera, světového mlékárenského výrobce se zkušenostmi," zdůraznil Obermaier. V 90. letech bylo v Česku 122 mlékáren. Nyní je jich jen asi 40. Francouzi ukázali, že to s mlékárenskou výrobou u nás myslí vážně. Do modernizace mlékárenského průmyslu v ČR investovali miliony. Tradiční Hermelín dnes nabízí milovníkům sýrů dobrou desítku variant. O jeho chuť a kvalitu pečuje celý tým specialistů a profesionálních ochutnavačů. Samozřejmě se časem ukázalo, že ne všechny chutě, které mají v oblibě francouzští partneři, mohou uspět na českém trhu. „Francouzi mají rádi sýry spíše vyzrálejší a ostřejší. Musím ale podotknout, že tradice českých smažených sýrů se začíná objevovat i ve Francii. Takže i Češi mohli vyhlášenou francouzskou kuchyni něčím obohatit. Obecně ale platí, že konečné slovo má zákazník a ne vždycky se názory našich odborníků s chutěmi zákazníků shodnou, a tak jsme museli některé výrobky časem stopnout, protože o ně nebyl velký zájem," upřesnil jednatel Obermaier.

V současné době si mohou milovníci Hermelínu v Pribině vybrat z bohatého portfolia sýrů s nezaměnitelným aroma. Je tu například Hermelín s pepřovým kořením, s paprikou, s houbami a kmínem, nebo Hermelín s pažitkou. Specialitou Pribiny je Král sýrů Hermadur, Charakter, Král sýrů Smetanový, či Král sýrů Nebeský.

Beáta Dvořáková

Autor: Redakce

17.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Z letáků za rok zmizela půlka "českých" potravin

Hromadná nehoda kamionů na dálnici D1 u Brna ve směru na Vyškov. Měla tragické následky.
AKTUALIZOVÁNO
21

Hromadná nehoda kamionů uzavřela dálnici D1 u Brna. Zemřel řidič dodávky

AUTOMIX.CZ

Lidé si utahují ze jména Karoq. Škodě navrhují jiné názvy, třeba Kardiaq a Svejq

Až česká automobilka Škoda představí nástupce kompaktního SUV Yeti, je možné, že už neponese lehce upravené jméno mýtického sněžného muže, ale poněkud zvláštní název Karoq. Ten si škodovka registrovala na patentovém úřadě začátkem března.

Dvě tváře břečťanu

Plevel, nebo požehnání, vítaná výživa, nebo alergizující rostlina. Všechno je v jednom. Něco jiného ovšem platí pro včely a ptactvo nebeské a něco jiného pro lidi.

Na západě Čech může v noci napadnout i několik centimetrů sněhu

Vlnící se studená fronta přinese dnes v noci do Česka déšť, který bude v polohách nad 600 metrů přecházet ve sněžení. Nejvydatnější srážky meteorologové předpovídají pro západ Česka. 

Na Facebooku vysílal vraždu své dcerky. Pak spáchal sebevraždu

Podle thajské policie se mladý muž natáčel při vraždě své dcery a celou událost přenášel živě na sociální síť Facebook. Nakonec si vzal život.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies