Instalovali by je především na problémová místa, která se stávají útočištěm vandalů. „Předběžně jsme vytipovali tři lokality ve městě, které jsou z hlediska vandalismu nejproblematičtější. Je to oblast kolem házenkářského hřiště a zimního stadionu, potom samotné centrum města a sídliště na Nerudově ulici," vyjmenoval na pondělním zastupitelstvu možné lokality Radomír Budař, vedoucí třešťského obvodního oddělení Policie ČR.

Kamery by vlastnilo město, ale sloužily by výhradně pro účely policejního oddělení. „Kamerový systém by byl využíván nejen k objasňování kriminality ve městě, ale vnímám ho také jako určitý způsob prevence," poznamenal ke kamerovému systému starosta Třeště Vladislav Hynk s tím, že nyní dostal od zastupitelů za úkol zjistit informace o možném získání dotace na tyto účely. „Když budou lidé vědět, že na nějakém konkrétním místě jsou kamery, tak se budou místu vyhýbat," zauvažoval 
o pozitivech systému Hynk.

Ve městě funguje optická síť, takže z technického hlediska by neměl být s přenosem dat z kamer žádný velký problém.

Minimálně jedna kamera mobilní

Někteří zastupitelé připojili své poznatky z jiných měst 
a doporučili vedení, aby zauvažovalo také nad mobilními kamerami, které by se mohly stěhovat z místa na místo podle aktuální potřeby. Vandalové by tak předem nevěděli, kde si na ně velký bratr počíhá. „Určitě by jedna kamera měla být stacionární, ta by byla umístěna v samotném centru a mířila by pravděpodobně od bývalé školy k Albertu. K tomu by byla jedna nebo dvě kamery, které budou přenosné," doplnil Budař.

Případná realizace kamerového systému je v Třešti na samém počátku, vše bude záviset na tom, zda se městu podaří najít na kamerový systém vhodný dotační titul. Informace o možnostech předloží starosta Vladislav Hynk zastupitelům na příštím zastupitelstvu, které je naplánováno na červen.