VYBERTE SI REGION

Zákaz kouření? Restaurace v okrese nejsou zcela proti

Pelhřimovsko – Poslanci se 
už několik let snaží prosadit zákon o úplném zákazu kouření v restauračních zařízeních. V tomto trendu totiž Česká republika pokulhává za zbytkem Evropy, jejíž velká část kouření na veřejnosti úplně omezuje.

1.2.2015 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

U nás se od roku 2006 nesmí kouřit v kinech a divadlech, ve sportovních halách a školách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě. Od roku 2010 pak musí být dobře viditelné, zda jsou restaurace kuřácké, nekuřácké, nebo ma-jí oddělené prostory pro kuřáky.

Úbytku zákazníků se nebojí

Restaurace na Pelhřimovsku se k úplnému zákazu kouření v jejich prostorách staví poměrně kladně. Například po-dle slov majitelky Hotelu Berger v Kamenici nad Lipou Evy Zedníčkové kuřáci už teď hojně využívají i nekuřáckou část restaurace. „Máme osmdesát procent restaurace nekuřácké, ale i když přijdou kuřáci, často jdou do nekuřácké zóny a ochotně kouří venku. Jsou rádi, že to tu nesmrdí kouřem," uvedla Zedníčková.

Z úbytku zákazníků v případě úplného zákazu kouření majitelka hotelu strach nemá. Podle ní se lidé do restaurace chodí především najíst, a u jíd-la by se kouřit nemělo.

Kladné ohlasy na zákaz kouření se ozývají i z řad zákazníků. „Byla bych jedině pro. Kolikrát člověk přijde 
z restaurace a do rána je od zakouřeného oblečení cítit celý dům. A odnáší to i personál, který je v kouři celý den," míní Martina Malá z Vlásenice 
u Pelhřimova.

Provoz kuřácké restaurace je dražší

Stejného názoru je spolumajitel pelhřimovského Music baru Sklep Filip Kampe: „Nemyslím si, že by to mělo vliv na odliv zákazníků. Právě naopak. Navíc bychom si všichni šetřili zdraví a peníze."

Udržování kuřácké restaurace se totiž promítne i do financí. „V sezoně, kdy nejsme nahoře na terase a fungujeme jenom dole v restauraci, nás její provoz stojí asi o čtyři tisíce měsíčně víc než normálně. Dohromady to vyjde asi na dvacet tisíc. Kvůli kouři musí totiž fungovat ventilátor, neustále se musí větrat a o to víc protopíme," vysvětlil Kampe.

Podle jeho slov je v kuřáckých restauracích i mnohem vyšší riziko požáru a pohyb 
v zakouřeném prostředí má špatný vliv na zdravotní stav personálu.

Špatný vliv na zdraví osob, které se pohybují v zakouřeném prostředí, potvrzuje i doktorka Lenka Křikavová. „Je znám případ z Francie. Po zavedení zákazu kouření v restauracích se rapidně snížil počet srdečně-cévních příhod. Pasivní kouření je totiž stejně nezdravé jako aktivní, akorát že pasivní kuřáci ho mají bez filtru. A může způsobit nejen onemocnění tepen a zhoršení astmatu, ale i nádory plic," popsala Křikavová.

Podle slov spolumajitele Music baru Sklep před zavedením zákona rozhodně čistě nekuřáckou restauraci zavádět nebudou. „Byl bych pro, kdyby zákon platil opravdu na všechny restaurace, v současné době si to ale dovolit nemůžeme. Přišli bychom o šedesát procent zákazníků," uzavřel Kampe.

Ze zcela jiného pohledu na situaci nahlíží majitel Hotelu Farma Martin Plachý. Podle jeho názoru by zákon na úplný zákaz kouření v restauracích omezil lidská práva návštěvníků.

„Sám jsem nekuřák, ale vadí mi představa, že přijdu do restaurace, kde si budu chtít zakouřit, a někdo mi to bude zakazovat," řekl Plachý. Podle jeho slov stačí, že jsou restaurace rozdělené na kuřáckou a nekuřáckou část. A nutností by podle něj měla být i klimatizace v kuřácké zóně.

Pokud by byl ale zákon schválen, počet zákazníků v Hotelu Farma se podle Plachého nesníží. „Lidé restauraci vyhledávají pro kvalitní služby. A ty my máme a mít budeme," ujistil majitel.

Karolína Hovorková

Autor: Redakce

1.2.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sting zazpívá jako headliner Metronomu. Prvně na festivalové stagi

Praha /HEADLINER, FESTIVAL/- Pražský Metronome Festival odtajnil první zahraniční hvězdu. V termínu 23. a 24. června zazpívá na Výstavišti Sting a doprovodí ho jeho trio. Předprodej pro některé začíná již dnes.

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies