Kromě toho, že ve Městě není povoleno volné pobíhání psů na veřejných prostranstvích, musí nosit od nynějška také každý pes svou evidenční známku. Toto opatření by mělo napomoci městským policistům jednodušeji identifikovat psa, který se potuluje ulicemi. Usnadní to život také majitelům psů, kteří často nemohou zatoulaného psa najít.

„Pokud psa odchytíme a zjistíme podle známky, odkud je, můžeme okamžitě kontaktovat jeho majitele. Dříve jsme psy nemohli identifikovat 
a v případě, že se majitel neozval, museli jsme zatoulané zvíře odvézt do útulku, což pak zbytečně stálo moc peněz,“ řekl velitel novoměstské městské policie Jiří Hradil.

Ne všichni majitelé psů jsou ovšem z takového opatření nadšeni. „Známku máme, ale nepoužíváme. Máme malého psa a přijde mi zbytečné dávat mu na krk známku, když ho mám pokaždé, když jdeme venčit, na vodítku,“ řekla Jarmila Příhodová.

Nová vyhláška zahrnuje 
i další zákaz, který se ne všem majitelům pejsků líbí. Podle slov místostarosty Stanislava Marka je v ní obsažen i zákaz koupání psů v rybníku Koupaliště. „Lidé to požadovali už v minulosti a už dříve to bylo ve vyhlášce ošetřeno. Řada lidí ale vyhlášku nečte, takže bych chtěl jen připomenout, že koupání psů v Koupališti je opravdu zakázáno,“ vzkázal Marek.

Kromě psů má vyhláška také alespoň částečně řešit i problém s lidmi, kteří svým chováním obtěžují ostatní. „Jsou to nejen bezdomovci, ale i lidé z jiných měst, kteří se pokoušejí prodávat pochybné výrobky, žebrat peníze nebo dotírat na kolemjdoucí,“ vysvětlil starosta Nového Města Michal Šmarda.

Zákaz žebrání se vztahuje především na centrum města

„Vyhláška o žebrání navazuje na zákaz pouličního a podomního prodeje a chrání občany před podobným obtěžováním,“ dodal Šmarda. Zákaz žebrání se vztahuje především na centrum města. Žebrat se v Novém Městě na Moravě zakazuje na Vratislavově a Komenského náměstí, na parkovištích a na účelových plochách místních supermarketů Lidl, Penny Market a Billa.

„Žebrání a obtěžování mi hodně vadí a jsem ráda, že to bude konečně nějak ošetřeno. Bylo už načase,“ nechává se slyšet novoměstská občanka Jana Pokorná.

Ne všechny připomínky strážníků ale byly ve vyhlášce zohledněny. Chybí tu podle nich například zákaz koupání v kašnách nebo zákaz ježdění na kolečkových bruslích v centru města. „Vyhláška nemůže vyřešit všechny problémy. Koupání se v kašnách je výtržnost jako každá jiná, takže takové chování určitě lze postihnout i bez toho, že by to bylo výslovně zaneseno do vyhlášky,“ brání se starosta Šmarda.

Helena Zelená Křížová