Poté, co se letos v červnu nevrátil 
z bulharských hor cestovatel z Havlíčkova Brodu Jiří Váňa, jako by se po něm doslova slehla zem. Zatím marně po něm pátrají bulharské úřady, rodina i kamarádi z České republiky. Od té doby už byly sedmatřicetiletého kamaráda hledat dvě skupiny přátel – bez úspěchu.

V pátek odlétá do Sofie už třetí tým. Tentokrát jde
o Tomáše Procházku a jeho přítelkyni Petru Urbanovou. Procházka původně do Bulharska odcestoval s Váňou, ale kvůli zdravotním komplikacím se musel vrátit. Zkušený cestovatel Jiří Váňa, který má za sebou cesty po Blízkém i Dálném východě
a Himálaji, se rozhodl pokračovat v cestě.

„Naším cílem je navázat na práci předchozích týmů. Máme od nich mapy i poznámky. Určitě se zaměříme i na místa, která oni neprošli," svěřila se s plány Petra Urbanová. Jejich pátrání by mělo trvat šestnáct dní. Návrat plánují na 28. srpna.

Mimo jiné chtějí na místě kontaktovat horského vůdce, s nímž předchozí skupiny nemluvily.

„Máme také informace, že v době, kdy tam byl Jirka, pohybovali se v těch místech i jiní cestovatelé z Česka. Chceme obejít chaty 
a získat o těchto lidech informace, případně je kontaktovat," přišla s novou 
informací Urbanová.

Mohl jít kamkoli

Pokud je pravda, že se Váňa v horách setkal s krajany, pak by se sami mohli přihlásit a pomoci tak zmapovat pohyb ztraceného cestovatele. Ten se s největší pravděpodobností vydal na túry v pohořích Pirin, Bezoch, Rila či Stará Planina. Prakticky mohl jít kamkoli.

„Je to hledání v kupce sena. Byli jsme v kontaktu 
s policií, vyvěšovali jsme letáky, vyptávali se místních lidí i horských pasáčků. 
I kdybychom udělali rojnici ve sto lidech, tak bychom tam byli dva měsíce," naráží na rozlehlost hor jeden 
z pátračů Milan Kadlec.

Jiří Váňa byl naposledy prokazatelně viděn 3. a 4. června, kde cestovatel přenocoval v horské chatě 
v horách Pirin.

Podle Kadlece cestoval pěšky a mohl využít i jízdu vlakem. Na zádech měl asi pětatřicet kilogramů těžký batoh.

„Pokud by onemocněl, určitě měl s sebou základní léky. Také by si postavil stan a snažil by se dostat do bezpečí," míní Milan Kadlec. Podle něj mohlo Jiřího Váňu zaskočit počasí, protože 
v některých místech hor byl ještě v té době sníh. Vyloučeno není ale ani to, že se mohl stát obětí trestného činu.

Od 22. června figuruje Jiří Váňa v policejní databázi jako pohřešovaná osoba. 
V databázi Interpolu zatím jeho profil chybí. Souběžně s privátní pátrací akcí hledají Jiřího Váňu samozřejmě i příslušné bulharské úřady a tamní policie, jež využívá poznatky, které jí předala Policie ČR.

Informován je 
i český zastupitelský úřad 
v Bulharsku, stejně tak Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Prozatím bylo zjištěno, že letenku, ani platební kartu Jiřího Váni nikdo nezneužil.