Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Barman musí namíchat nejen skvělé drinky, ale musí být společníkem i psychologem

Nová Paka - Studenti střední školy gastronomie a služeb měli možnost zúčastnit se barmanského kurzu pod vedením několikanásobného nositele titulu Barman roku a I. viceprezidenta a lektora České barmanské asociace Karla Mayera.

25.6.2015
SDÍLEJ:

Barmanský kurz v novopacké SŠGS.Foto: Archiv školy

„Barmanský kurz je dost silné slovo, do barmanů mají ještě daleko a ani jeden z účastníků není vyučený. První den je seznamuji s teorií, se zbožíznalstvím, s barovým pracovním náčiním a pomůckami. Pokud všechno zvládnou a vydrží do čtvrtého dne, získají certifikát České barmanské asociace," říká mistr světa v míchání nápojů.

Znalost koktejlů je prý v současné době hitem, učňům se nabízejí další doplňující kurzy například baristický, na vyřezávání ovoce. „To všechno ale stojí rodinu velké peníze, máme sice bezplatné školství, ale tyto doplňující vzdělávací projekty si musí děti platit," kritizuje Karel Mayer.

Účastníci kurzu během čtyř dnů poznávali nejen co je vermut, sirup, destilát, jak se rozdělují nealkoholické nápoje, ale zvládli i přípravu čtyř základních kategorií koktejlů – aperitivního, sladkého dezertního, long drinku a fancy koktejlu podle vlastní fantazie.

Každý koktejl má dvě základní složky – bázi a modifikátor. Jak říká s úsměvem Karel Mayer, míchaný nápoj je nepřímý boj proti alkoholismu. Odpovídá tak na naši otázku, zda můžeme koktejly popíjet celý večer bez fatálních následků. „Koktejl se pije na dvakrát, na třikrát a můžeme ho popíjet s klidem celý večer. Například karibské s mlékem, smetanou jsou lehké nebo doporučuji nealkoholické," radí nám zkušený fachman.

„Důležité je, aby žáci měli zájem. Někomu to jde lépe, někomu hůře, ale to je normální. Pak je dobře, když účastníci kurzu mají chuť soutěžit, reprezentovat školu na předváděcích akcích," hodnotí své současné žáky.

Porovnáváme připravené nápoje, z nichž každý má ovocnou přízdobu. Zajímá nás, zda existují zásady při zdobení drinků. „Ozdoba by měla být spojena s koktejlem. Když používáme ananasový džus, tak je dobré použít na ozdobu čerstvý ananas, cukrový meloun zdobí sladký koktejl a mnohdy slouží jako zákusek. Dají se zhotovit i ozdoby složitější, ale to je otázkou času."

Nikola Zlatníková, která už získala jako barmanka několik ocenění, kurz hodnotila.

Hodnocení

„Bylo to super, naučili jsme se spoustu novinek. Také nás to hodně sblížilo a rozšířilo nám to obzory. Měli jsme možnost poznat hodně dobrého barmana."

Pro Tomáše Tobolku to byl první kurz. „Přišlo mi to jako zajímá věc, vědomosti mohu využít i v dalším životě a klidně bych se tím i živil. Na jedničku můj výkon nebyl, nejhorší byly začátky, ale pan Mayer dokáže naučit," oceňuje student druhého ročníku.

Další druhačka Adéla Turková je v kurzu také nováčkem. „Moc mě to baví, šlo mi to, určitě bych se barmanství chtěla věnovat, pan Mayer nás hodně naučil."

Prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský míní, že každý barman musí perfektně ovládat své řemeslo, být empatickým společníkem pro své hosty, psychologem, musí umět namíchat nejběžnější, říkáme standardní sadu drinků, které dostanete prakticky všude na světě – například White lady, Cosmopolitan, Gin fizz, Cuba Libre, Mojito, Bloody Mary apod. Ale skutečnou osobností se každý barman stává především díky vlastní kreativitě a invenci, se kterou přistupuje k přípravě nápojů.

Takže novopacké barmany čeká náročná cesta k úspěchu. Základní kámen už ale úspěšně položili.

Curriculum vitae Karla Mayera
Barmanský kurz v novopacké SŠGS.Karel Mayer, lektor CBA, věnuje se kompletní gastronomii, stolničení, míchání koktejlů v různých klubech a barech. Je zakladatelem České barmanské asociace. Pochází z rodiny, kde byli všichni ve „kšeftě". Od první třídy prý v hotelu Imperial omýval kávové lžičky. Vyučil se číšníkem, vystudoval hotelovou a ekonomickou školu, akademii Bohumila Pavlíčka, absolvoval doplňkové studium pro vyučování. „Příprava míchaných nápojů byla u nás zakázaná, u interhotelu to ale bylo benevolentnější," říká ke svým začátkům. Karel Mayer se stal mistrem světa na Taiwanu při světovém kongresu IBA, kde vyhrál cenu za nejlepší techniku, dále získal titul vicemistra světa, mistra Evropy, je několikanásobným Barmanem roku. „Barmanství, to je prostě řemeslo. Škoda, že nemá svůj cech."  

Autor: Iva Kovářová

25.6.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchranáři pátrají po zemětřesení v Mexiko po přeživších ve zbořené škole.
AKTUALIZOVÁNO
11

Mexiko bojuje s časem. Rodičům dětí ze zborcené školy svitla naděje

Starobylé amfory, podobné těm, které byly nalezeny na Sicílii
11

Archeologové našli 6 tisíc let staré víno. Vinařství je starší, než se myslelo

Přejetý Vendelín a policisté jako chuligáni: nejlepší videa z 20. září

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 20. září 2017.

Zuckerberg: Facebook posílá milion dolarů na pomoc do Mexika

Šéf firmy Facebook Mark Zuckerberg dnes oznámil, že daruje jeden milion dolarů Mexickému červenému kříži na pomoc lidem postiženým zemětřesením v Mexiku. Příspěvek na „jeho“ síti si vysloužil téměř půl milionu lajků. Při ničivém zemětřesení zahynulo nejméně 230 lidí, záchranné práce stále probíhají. Jeden z nejbohatších lidí světa přispívá na dobročinné účely již delší dobu.

KLDR nazvala Trumpa psem. Od Jižní Koreje dostane humanitární injekci

Soul dnes uvedl, že obnoví humanitární pomoc KLDR. Jedná se o osm milionu dolarů, jež v podobě potravin a vakcín poputují k severokorejským dětem a těhotným ženám. Rozhodnutí přišlo dva dny poté, co Pchjongjang nazval Donalda Trumpa "štěkajícím psem". 

AUTOMIX.CZ

Kolik stojí vlastnictví McLarenu F1? Tohoto majitele náklady donutily vůz prodat

Je jasné, že vlastnictví vzácného supersportu nepřináší jen radost. Péče o automobilový klenot totiž vyžaduje také spoustu peněz. Slavný McLaren F1 není výjimkou, což potvrzuje americký podnikatel, sběratel aut a dnes už bývalý majitel právě McLarenu F1, který prozradil, jaké náklady si tento vůz vyžádal.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení