VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Barman musí namíchat nejen skvělé drinky, ale musí být společníkem i psychologem

Nová Paka - Studenti střední školy gastronomie a služeb měli možnost zúčastnit se barmanského kurzu pod vedením několikanásobného nositele titulu Barman roku a I. viceprezidenta a lektora České barmanské asociace Karla Mayera.

25.6.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií

Barmanský kurz v novopacké SŠGS.Foto: Archiv školy

„Barmanský kurz je dost silné slovo, do barmanů mají ještě daleko a ani jeden z účastníků není vyučený. První den je seznamuji s teorií, se zbožíznalstvím, s barovým pracovním náčiním a pomůckami. Pokud všechno zvládnou a vydrží do čtvrtého dne, získají certifikát České barmanské asociace," říká mistr světa v míchání nápojů.

Znalost koktejlů je prý v současné době hitem, učňům se nabízejí další doplňující kurzy například baristický, na vyřezávání ovoce. „To všechno ale stojí rodinu velké peníze, máme sice bezplatné školství, ale tyto doplňující vzdělávací projekty si musí děti platit," kritizuje Karel Mayer.

Účastníci kurzu během čtyř dnů poznávali nejen co je vermut, sirup, destilát, jak se rozdělují nealkoholické nápoje, ale zvládli i přípravu čtyř základních kategorií koktejlů – aperitivního, sladkého dezertního, long drinku a fancy koktejlu podle vlastní fantazie.

Každý koktejl má dvě základní složky – bázi a modifikátor. Jak říká s úsměvem Karel Mayer, míchaný nápoj je nepřímý boj proti alkoholismu. Odpovídá tak na naši otázku, zda můžeme koktejly popíjet celý večer bez fatálních následků. „Koktejl se pije na dvakrát, na třikrát a můžeme ho popíjet s klidem celý večer. Například karibské s mlékem, smetanou jsou lehké nebo doporučuji nealkoholické," radí nám zkušený fachman.

„Důležité je, aby žáci měli zájem. Někomu to jde lépe, někomu hůře, ale to je normální. Pak je dobře, když účastníci kurzu mají chuť soutěžit, reprezentovat školu na předváděcích akcích," hodnotí své současné žáky.

Porovnáváme připravené nápoje, z nichž každý má ovocnou přízdobu. Zajímá nás, zda existují zásady při zdobení drinků. „Ozdoba by měla být spojena s koktejlem. Když používáme ananasový džus, tak je dobré použít na ozdobu čerstvý ananas, cukrový meloun zdobí sladký koktejl a mnohdy slouží jako zákusek. Dají se zhotovit i ozdoby složitější, ale to je otázkou času."

Nikola Zlatníková, která už získala jako barmanka několik ocenění, kurz hodnotila.

Hodnocení

„Bylo to super, naučili jsme se spoustu novinek. Také nás to hodně sblížilo a rozšířilo nám to obzory. Měli jsme možnost poznat hodně dobrého barmana."

Pro Tomáše Tobolku to byl první kurz. „Přišlo mi to jako zajímá věc, vědomosti mohu využít i v dalším životě a klidně bych se tím i živil. Na jedničku můj výkon nebyl, nejhorší byly začátky, ale pan Mayer dokáže naučit," oceňuje student druhého ročníku.

Další druhačka Adéla Turková je v kurzu také nováčkem. „Moc mě to baví, šlo mi to, určitě bych se barmanství chtěla věnovat, pan Mayer nás hodně naučil."

Prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský míní, že každý barman musí perfektně ovládat své řemeslo, být empatickým společníkem pro své hosty, psychologem, musí umět namíchat nejběžnější, říkáme standardní sadu drinků, které dostanete prakticky všude na světě – například White lady, Cosmopolitan, Gin fizz, Cuba Libre, Mojito, Bloody Mary apod. Ale skutečnou osobností se každý barman stává především díky vlastní kreativitě a invenci, se kterou přistupuje k přípravě nápojů.

Takže novopacké barmany čeká náročná cesta k úspěchu. Základní kámen už ale úspěšně položili.

Curriculum vitae Karla Mayera
Barmanský kurz v novopacké SŠGS.Karel Mayer, lektor CBA, věnuje se kompletní gastronomii, stolničení, míchání koktejlů v různých klubech a barech. Je zakladatelem České barmanské asociace. Pochází z rodiny, kde byli všichni ve „kšeftě". Od první třídy prý v hotelu Imperial omýval kávové lžičky. Vyučil se číšníkem, vystudoval hotelovou a ekonomickou školu, akademii Bohumila Pavlíčka, absolvoval doplňkové studium pro vyučování. „Příprava míchaných nápojů byla u nás zakázaná, u interhotelu to ale bylo benevolentnější," říká ke svým začátkům. Karel Mayer se stal mistrem světa na Taiwanu při světovém kongresu IBA, kde vyhrál cenu za nejlepší techniku, dále získal titul vicemistra světa, mistra Evropy, je několikanásobným Barmanem roku. „Barmanství, to je prostě řemeslo. Škoda, že nemá svůj cech."  

Autor: Iva Kovářová

25.6.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Rath.
17 21

Rath posílá prezidenta Zemana k Ústavnímu soudu

Trend, dobře známý například v Budapešti, představil v Brně Marek Fišer pod názvem Kološkopek.
2 3

Do Brna se řítí cyklohospoda. Lidé si vychutnají pivo při šlapání do pedálů

Děti zůstávají v ústavech. Může za to jejich vyšší věk i stávající krize rodiny

V boskovickém dětském domově momentálně žije čtyřiatřicet dětí. Pracovníci navíc čekají na dvě další, které se vrací od pěstounů. Stejně na tom bylo zařízení ústavní výchovy loni. Tak jako další na Vyškovsku i Blanensku potvrzuje celorepublikový fenomén – počet chovanců v ústavech se nedaří snižovat.

150 milionů korun. Tolik pošle Česko na pomoc s migrací

Česko letos pošle do zahraničí na pomoc uprchlíkům a státům čelícím migračním tlakům 150 milionů korun. Ministerstvo vnitro v tiskové zprávě uvedlo, že částku v rámci jeho koncepce pro asistenci uprchlíkům na dnešním jednání schválila vláda. Prvních 40 milionů korun z této částky by mělo jít na obnovu uprchlického tábora Azrak v Jordánsku.

Stánky ve Znojmě jsou prázdné. Trhovkyně: Nechci se učit novoty kvůli EET

Brambory, cibuli, jablka nebo třeba česnek od místních prodejců si mohli obyvatelé Znojma donedávna koupit na stáncích na Masarykově náměstí. Zhruba desítka prodejců zde nabízela zboží každé dopoledne vždy od pondělí do soboty. Nyní zůstala prodejní místa opuštěná, i když na konci března již vždy trhovci bývali na svých místech.

Výuka venku? Většina dětí i rodičů ji vítá

Učit se občas venku na čerstvém vzduchu místo mezi čtyřmi stěnami učeben? K tomu se kloní ve spoustě škol. Však venkovní učebny se dají využít od jara do podzimu. Jenže ne vždy je na jejich vybudování v městské či obecní kase hned dost peněz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies