Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chleba se naučili budoucí pekaři z Nové Paky péct na jedničku

Nová Paka – Jak získat osvědčení o nabytých teoretických a praktických zkušenostech, to si mohli v úterý vyzkoušet frekventanti pilotního projektu Vzdělávání dospělých UNIF 3, zaměřeného na výrobu chleba a běžného pečiva.

28.11.2013
SDÍLEJ:

Ze závěrečných zkoušek budoucích pekařů.Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Zkoušky „nanečisto" tu v pekařské dílně pod vedením mistra Rudolfa Eliáše skládalo jedenáct dobrovolníků. Packá střední škola gastronomie společně se zařízeními v Pardubicích a Valašském Meziříčí byla vybrána k ověření projektu v České republice.

„Pověřené školy zpracovaly vzdělávací program a my jsem byli vybráni k jeho vyzkoušení. Nejdříve se zájemci věnovali teoretické a pak i praktické výuce. V úterý pak všichni skládali závěrečnou zkoušku. Protože šlo o pilotážní projekt, pro účastníky byl kurs zdarma," přibližuje vzdělávání dospělých Petr Jaroš, který zastupuje ředitele packé školy. Do projektu se mohli přihlásit zájemci ve věku od 18 do 64 let. Zatím získali osvědčení nanečisto.

Odborná způsobilost
„K tomu, abychom mohli zkoušky provádět, musíme požádat ministerstvo zemědělství o udělení způsobilosti autorizované osoby, která bude mít zkoušky na starosti a bude oprávněna vydat za úplatu patřičné osvědčení," pokračuje Jaroš. „Pilotáž slouží k tomu, aby se ověřily standardy národní soustavy kvalifikací a podle výstupu mohla probíhat výuka v dalších vzdělávacích institucích," rozvíjí krajský koordinátor Miloš Rojka. Cenu kurzu si pak stanoví samotná škola.

„ Vítám tyto projekty, které v praxi prověřují to, co jsme vypracovali. Jsme rádi, že zájem o tento způsob vzdělávání je poměrně velký," uvedl Stanislav Musil, který hovořil za Sektorovou radu pro potravinářství a krmivářství.

„Frekventanti museli upéct veky, rohlíky a chleba. Většinou šlo o lidi z praxe, kteří to zvládli na výbornou. Všichni prošli," hodnotí závěrečnou zkoušku mistr Rudolf Eliáš.

„Já pracuji jako mistrová odborného výcviku na integrované škole, kde máme obor pekař. O kurzu jsem se dozvěděla náhodu. Osvojili jsme si tu řemeslo, zdokonalili jsme se a své vědomosti můžeme nyní předávat dál," říká Miroslava Dubová z Mladé Boleslavi ještě před tím, než si spočítala a navážila suroviny pro výrobu chleba. V Nové Pace byla moc spokojená, jsou tu prý hodní lidé. Velice ocenila jejich přístup.

Na doporučení svého zaměstnavatele se do vzdělávacího projektu zapojila Jaroslava Žilková, která pracuje deset let v trutnovské pekárně. „Nejsem v oboru vyučená, chtěla jsem se zdokonalit. Kurz hodnotím velice pozitivně, rozšířila jsem si své vědomosti."  

Autor: Iva Kovářová

28.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman
AKTUALIZOVÁNO
4 4

Prezident Zeman je ve velmi dobrém zdravotním stavu, hlásí konzilium

Lázně Luhačovice
8

Lázně hlásí plno. Po letech škrtů se pustily i do oprav

Japonská princezna chystá opět zásnuby, odložila je kvůli živelné pohromě

Nejstarší vnučka japonského císaře Akihita, princezna Mako, vyhlásí zásnuby se svým přítelem Keiem Komurem veřejně dne 3. září. Uvedla to agentura japonské císařské rodiny. 

V Barceloně i v dalších městech sílí protesty proti turistům

Stálí obyvatelé evropských center turistického ruchu jsou otrávení z masové turistiky a hledají různé způsoby, jak turistům destinaci znechutit. ve Španělsku se protesty rozšířily z Barcelony do dalších měst, nespokojenost se ozývá i z jiných evropských zemí.

Letošní požáry v Portugalsku jsou nejvražednější, policie zatkla 61 lidí

Portugalská policie oznámila, že letos zatkla kvůli podezření z úmyslného zakládání požárů celkem 61 lidí. Lesní požáry zabily v letošním roce v této zemi víc než 60 lidí a zničily víc než 141 tisíc hektarů půdy, což představuje nejhorší škody od roku 2003.

OBRAZEM: Missky v Táboře běhají kolem Jordánu

Deset finalistek charitativní soutěže krásy Miss Face Taťany Makarenko se v táborském hotelu Palcát připravuje na svůj galavečer, v němž se 30. září rozhodne, které čtyři dívky si odnesou korunku krásy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení