VYBERTE SI REGION

Chleba se naučili budoucí pekaři z Nové Paky péct na jedničku

Nová Paka – Jak získat osvědčení o nabytých teoretických a praktických zkušenostech, to si mohli v úterý vyzkoušet frekventanti pilotního projektu Vzdělávání dospělých UNIF 3, zaměřeného na výrobu chleba a běžného pečiva.

28.11.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
19 fotografií
Ze závěrečných zkoušek budoucích pekařů.

Ze závěrečných zkoušek budoucích pekařů.Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Zkoušky „nanečisto" tu v pekařské dílně pod vedením mistra Rudolfa Eliáše skládalo jedenáct dobrovolníků. Packá střední škola gastronomie společně se zařízeními v Pardubicích a Valašském Meziříčí byla vybrána k ověření projektu v České republice.

„Pověřené školy zpracovaly vzdělávací program a my jsem byli vybráni k jeho vyzkoušení. Nejdříve se zájemci věnovali teoretické a pak i praktické výuce. V úterý pak všichni skládali závěrečnou zkoušku. Protože šlo o pilotážní projekt, pro účastníky byl kurs zdarma," přibližuje vzdělávání dospělých Petr Jaroš, který zastupuje ředitele packé školy. Do projektu se mohli přihlásit zájemci ve věku od 18 do 64 let. Zatím získali osvědčení nanečisto.

Odborná způsobilost
„K tomu, abychom mohli zkoušky provádět, musíme požádat ministerstvo zemědělství o udělení způsobilosti autorizované osoby, která bude mít zkoušky na starosti a bude oprávněna vydat za úplatu patřičné osvědčení," pokračuje Jaroš. „Pilotáž slouží k tomu, aby se ověřily standardy národní soustavy kvalifikací a podle výstupu mohla probíhat výuka v dalších vzdělávacích institucích," rozvíjí krajský koordinátor Miloš Rojka. Cenu kurzu si pak stanoví samotná škola.

„ Vítám tyto projekty, které v praxi prověřují to, co jsme vypracovali. Jsme rádi, že zájem o tento způsob vzdělávání je poměrně velký," uvedl Stanislav Musil, který hovořil za Sektorovou radu pro potravinářství a krmivářství.

„Frekventanti museli upéct veky, rohlíky a chleba. Většinou šlo o lidi z praxe, kteří to zvládli na výbornou. Všichni prošli," hodnotí závěrečnou zkoušku mistr Rudolf Eliáš.

„Já pracuji jako mistrová odborného výcviku na integrované škole, kde máme obor pekař. O kurzu jsem se dozvěděla náhodu. Osvojili jsme si tu řemeslo, zdokonalili jsme se a své vědomosti můžeme nyní předávat dál," říká Miroslava Dubová z Mladé Boleslavi ještě před tím, než si spočítala a navážila suroviny pro výrobu chleba. V Nové Pace byla moc spokojená, jsou tu prý hodní lidé. Velice ocenila jejich přístup.

Na doporučení svého zaměstnavatele se do vzdělávacího projektu zapojila Jaroslava Žilková, která pracuje deset let v trutnovské pekárně. „Nejsem v oboru vyučená, chtěla jsem se zdokonalit. Kurz hodnotím velice pozitivně, rozšířila jsem si své vědomosti."  

Autor: Iva Kovářová

28.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dům U zlatého orla na náměstí Svobody. Majitelé chráněných památek v Brně volí jejich odstranění ze seznamu památek. Usnadňuje jim to úpravy domů. Památkářům se takový postup ale nelíbí.
9 7

Brno přišlo o 23 památek. Kvůli administrativní chybě

Hodný doktor, ale kritický komunální politik Jiří Biolek zpochybnil pověst Aleny Dernerové jako senátorky a kandidátky. „Velmi mě zklamal,“ řekla Dernerová.
1

"Ona selhala!" - "On manipuluje!" Biolek zaútočil na Dernerovou jako Trump

Eiffelovu věž čeká „plastika". Za osm miliard

Nepřehlédnutelný symbol Paříže čeká dlouhá a nákladná rekonstrukce. Trvat by měla až do roku 2025 a stát 300 milionů eur, v přepočtu tedy přes osm miliard korun.

Šamanka z dob lovců mamutů dostane tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Poláci utratili drůbež. Ptačí chřipka je v sousedství

Královéhradecko /FOTOGALERIE/- Kurníky u sousedů osiřely. Náchodští jsou ve střehu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies