Normálně tudy projíždějí tisíce aut, teď je v serpentinách mezi Čistou a Horkami od běžné dopravy klid. O hluk se ale starají dělníci, pracující na zpevnění svahu a rekonstrukci silnice mezi Trutnovem a Pakou, resp. Jičínem.

„Práce jdou podle harmonogramu, asfalt by měli pokládat v polovině srpna. Cesta tak stále není vhodná k provizorním přejezdům osobních aut ani cyklistů. Rozhodně nedoporučujeme do opravovaného úseku vjíždět, je to velmi nebezpečné. I přes zákazy se to ale často děje. Pohyb po nesourodém povrchu může vést ke zranění nebo poškození auta," varuje starosta Čisté Ladislav Jiřička.

K tomu v těchto dnech začínají práce na rekonstrukci blízké křižovatky na Horkách. „Oprav je v okolí hodně, motoristé se nám vyhýbají, seč to jde. Ale stejně nějaké komplikace očekávám. Je to rušný tah na hory, tak se tomu těžko vyhneme," předeslal starosta František Sedlák. „Od dnešního dne bude provoz řízený semafory, pokud nastanou nesouměrné kolony, převezmou řízení lidé. Termín dokončení je stejný jako u serpentin v Čisté, tedy do konce srpna," dodal.

Rekonstrukce křižovatky na Horkách začala

Dlouho diskutovaná rekonstrukce křižovatky na Horkách začala a výsledkem bude nejen nová stavební, ale i dopravní úprava. Hlavní silnice nepovede na Trutnov, ale směr Nová Paka – Jilemnice. Tomu v podstatě odpovídá při uzavírce silnice do Čisté i aktuální stav.

„Čeká nás rušné období, protože současně se rozšiřuje silnice k firmě Jilos. Je potřeba, aby se vešly dva kamiony vedle sebe," podotkl starosta František Sedlák. „Zároveň kvůli zvýšení bezpečnosti v místě děláme i chodník a k němu veřejné osvětlení. Zhruba 300 metrů obec přijde na 1,8 milionu korun. Tahle část má být hotová do konce září," dodal.

Plán prací:

12. 7. frézování Horka

12.-16. 7. odkopávky Horka + odkopávky a rýhy na obruby – autobusový záliv Čistá u Horek

13.-15. 7. frézování Čistá, autobusový záliv v rámci SO 105, pokládka obrub

15.-.20. 7.přípravné a sanační práce před pokládkou v Čisté

od 20. 7. pokládka živice na SO 105 (od čp. 53 k čp. 145)