VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobrovodské zelí zraje, nedusají ho nohy, ale stroje

Dobrá Voda – Zelárna zdejšího zemědělského podniku šlape v těchto dnech na plný výkon. Padesát pracovníků, mezi nimiž jsou i studenti z Polska, tu čistí hlávky, odstraňují košťály, a poté už zeleninu pohltí linka na krouhání.

27.9.2012
SDÍLEJ:

Zpracování zelí v Dobré VoděFoto: DENÍK/Iva Kovářová

„Letos byla úroda zelí průměrná. Pěstujeme ho na třiceti hektarech. V této chvíli máme sklizenu zhruba třetinu plochy," informuje nás vedoucí zelárny Jiří Otčenášek.

Z hlávek tu vznikne 2,5 tisíce tun krouhanky, která zaplní všechny zrací bazény. „Nakrouhané zelí se nasolí, přidá se kmín a navrství se do bazénu, kde je stroj postupně dusá. Po odčerpání přebytečné šťávy se bazén zakryje. Zelí tu pak zraje šest týdnů," popisuje výrobní proces kysané lahůdky šéf provozu.

Kontrola

Ještě než se produkt dostane k zákazníkům, projde analytickým a mikrobiologickým rozborem. Pak už přijde ke slovu balírna. „Zatím se nám nestalo, že by kysané zelí bylo závadné. Pokud by k tomu došlo, putovalo by k průmyslovému zpracování," objasňuje Jiří Otčenášek, který si rád pochutnává na salátech z čerstvého i kysaného zelí. Podotýká, že o dobrovodský produkt je sice na trhu zájem, ale jeho odbytová cena je nižší než vloni.

S vedoucím zelárny řešíme, který výraz používat, zda kruhárna, či krouhárna. „Už jsme se tím také zabývali. Obojí je správné."

Pěstování zelí v Dobré Vodě začalo v roce 1882. Prvním pěstitelem byl Václav Nosek v Dolení Dobré Vodě. V roce 1951 zde byla na výměře 15 ha založena šlechtitelská stanice. K odrůdám zelí příbylo šlechtění okurky Bílské, cibule Alice, česneku Japo i dalších odrůd červeného a malohlávkového zelí Mars a Pluto. O dobrých výsledcích svědčí řada diplomů z výstav u nás i v zahraničí. Roku 1991 byla stanice zrušena.

Autor: Iva Kovářová

27.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

6

Málem zemřel a stále není z nejhoršího venku

Sněm hnutí ANO 2017
8 7

Opozice i ČSSD kritizují Babišův projev na sněmu ANO

Masopust v Roztokách u Prahy skončil v šapitó

Dvacátý ročník masopustu v Roztokách u Prahy skončil v šapitó. Celý průvod absolvovalo asi 2000 lidí, ale celkem se jich zúčastnil až dvojnásobný počet. Zájem stoupá nejen při samotné akci, ale zapojuje se i stále více dobrovolníků, kteří se podílejí na přípravách, řekla Martina Macurová ze Sdružení Roztoč. Sdružení se podílí nejen na organizaci masopustu, ale také i řady dalších kulturních akcí v Roztokách.

AKTUALIZOVÁNO

Policie při pátrání v okolí výbuchu v Poličce nalezla kus munice

Policisté při dnešním pátrání v okolí vybuchlé továrny v Poličce na Scvtavsku nalezli jeden kus munice, zároveň zmenšili pásmo kolem vstupu. Pátrání bude pokračovalo do setmění. Série čtvrtečních explozí v hale v areálu Polišských strojíren zranila 19 lidí, z toho tři vážně.

AKTUALIZUJEME

Národní galerie zůstává uzavřená! Ochranka Abas odstoupila od smlouvy

Budovy Národní galerie uzavřely své brány. Důvodem je nucené odstoupení hlídací agentury Abas.

Zima českých atletů: Svoboda boxuje, Helcelet medituje

Před lety se ho ptali: „Peťane, nechceš zkusit box?" Petr Svoboda se tomu vysmál. Nechápal, proč by měl překážkář boxovat. „Co je to za komedii?"

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies