VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dračí pohár korunoval tavení

Deštné v Orolických horách - Tradiční oslavou historické technologie bylo třiadvacáté Tavení skla dřevem v Deštném v Orlických horách.

4.8.2014
SDÍLEJ:

ŽÁR V PECI MAGDALENA v Deštném dosahoval teploty dvanáct set stupňů Celsia. Na pódiu se vedle zkušených sklářů představili také mladé talenty i malí začátečníci – děti sklářů. Foto: M. Sixta

Tavení skla dřevem v DeštnémSpotřeba dřeva je při tavení skla velmi vysoká, stejně tak i později během práce sklářů. Přikládat do pece se musí neustále.

Plamen musí být dostatečně dlouhý, aby dosáhl až do pracovní komory.

V Deštném se sklo taví ze střepů. Teplota musí dosáhnout minimálně 1200° Celsia. Na sklářský kmen je potřeba 1360° Celsia.

Střepy jsou utavené za šest hodin, tavba sklářského kmene trvá 16 hodin.

Při experimentálním tavení ve speciální příležitostně vytápěné peci Magdalena sledovali návštěvníci práci sklářů pod širým nebem. Foukání a následné tvarování skla do nejroztodivnějších tvarů v podání mistrů sklářů sklízelo po dva dny zasloužený potlesk neustále zaplněného hlediště. Lidí, kteří v současné době dokážou utavit sklo postaru, už na naší planetě moc není. Akce v Deštné je proto skutečnou světovou raritou.

Více než padesát řemeslníků se sklem

Už osmnáct let přijíždí na Rychnovsko Petr Červený. V roli huťmistra šéfuje sehrané sklářské partě. „Je nás zde deset sklářů a osm topičů nepřetržitě se starajících o potřebnou teplotu v peci. Přijíždí řada kamarádů, kteří dělají vitráže nebo vinuté perly. Celkem se v Deštném sejde více než padesát řemeslníků pracujících se sklem – rytci, vitrážníci, vinutky, skláři, figurkáři, výrobci vánočních ozdob."

Zlatým hřebem bývá dračí pohár

Petr Červený přijíždí ze severočeských Častolovic u České Lípy, ze sklárny Florianova huť. „Mojí úlohou je organizovat a řídit práci u pece, dohlížet na technologii, starat se o chod pece," poodhaluje huťmistr svoji víkendovou náplň práce.

Obvyklým zlatým hřebem přehlídky sklářského umění v turistickém centru Orlických hor bývá náročný proces výroby dračího poháru. „Nepodaří se vyrobit či následně uchovat pokaždé. Sejít se musí řada faktorů – zejména správná teplota v peci a následné uchlazení poháru v chladicí peci," vysvětluje Petr Červený.

Dračí pohár občas právě při chladícím procesu praskne. Udržet správnou teplotu v peci je velmi náročné. V sobotu krátce po poledni byla polovina připraveného dřeva spálena. „Dřevo netáhne, jak by mělo, takže kluci musejí vymýšlet různé alternativy, jak teplotu v peci udržet na požadované teplotě nad 1200 stupňů Celsia.

Vedle zkušených sklářů se před pecí občas objeví se sklářskou píšťalou v ústech mladí teenegeři, což huťmistr vzápětí vysvětluje. „Všichni tady máme svoje děti, moji kluci taky dělají se sklem. Našemu řemeslu se vyučili. Ti nejmenší si to tady zkouší. Dělají bublinky, podobně začínali také moji synové. Doufám, že to tak půjde dál."

Věří, že synové budou pokračovat

Zdá se, že řemeslo se u sklářů dědí z generace na generaci. Tak by si to přál i Petr Červený. „Pokud kluci nezběhnou a nenajdou si jiné životní cesty, tak by u skla měli vydržet. Máme vlastní sklářské studio, které by jednou měli zcela převzít. Vytvořili jsme tradici, snažíme se o vlastní osobitý styl a máme rozšiřující se klientelu. Myslím si, že se naše výrobky líbí. Věřím, že synové budou ve sklářské tradici pokračovat."

Sklářská práce je pořádná řehole, ale Petr Červený si nestěžuje. „Je to práce v pořádném teple. Ovšem v teple pracují třeba i kuchaři, tady bývá teplota trochu vyšší," usmívá se člověk s třicetiletou zkušeností před rozpálenou pecí. „Sklářství je náročné zejména na ruce. Taháte těžké kusy – trpí ruce, ramena, šlachy. Občas se popálíte či pořežete. Je to sklo, a bývá žhavé," opět má úsměv na tváři sympatický huťmistr deštenské pece Magdaleny. „Berete to stejně jako řezník, když se řízne kudlou…"

Dračí pohár 
se letos povedl

Na organizaci Tavení skla dřevem v Deštném se podílí místní Muzeum zimních sportů, turistiky a řemesel a obecní úřad. „Do stánků v našem areálu pouštíme pouze skláře a místní," dbá nad dosaženou prestiží sklářského svátku ředitel muzea Bohumír Dragoun, jehož během letošního ročníku potěšilo hned několik věcí. „Povedlo se počasí, divácký zájem byl opět velký a sklářům se podařilo zvládnout náročnou výrobu řemeslného majstrštyku – dračího poháru," pochvaloval si krátce po včerejší dražbě čerstvých sklářských děl Bohumír Dragoun.

Část výrobků pravidelně putuje do archivu deštenského muzea, výdělek z dražby, který letos činil téměř 50 tisíc korun, částečně pokrývá náklady na uspořádání sklářské přehlídky.

Autor: Miroslav Sixta

4.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Krymský Tatar Ruslan Zeytulaev v ruském vězení
4 7

Krymského Tatara odsoudili Rusové k 12 letům vězení

Ilustrační foto.
EXKLUZIVNĚ

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

EXKLUZIVNĚ

Babiš vrací úder, píše poslancům. Bude jim to stačit?

Deník získal dopis, v němž se předseda hnutí ANO a donedávna majitel Agrofertu Andrej Babiš vyjadřuje ke svým finančním transakcím. Dnes ho odešle předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi.

Staronový šéf České televize: Natočíme velký dětský seriál

Navázat na úspěchy Arabely, Pana Tau nebo kultovních Návštěvníků by chtěl Petr Dvořák, který bude šéfovat veřejnoprávní stanici až do roku 2023.

15 miliard korun pro vysoké školy. Z evropských dotací

Zhruba 15 miliard korun dostanou vysoké školy z evropských dotací v rámci takzvané čtyřvýzvy, kterou loni v únoru vyhlásilo ministerstvo školství. Peníze mají posílit rozvoj vysokých škol a zvýšit kvalitu jejich výzkumu. Z více než 300 žádostí o podporu bylo 239 úspěšných. Školy požadovaly celkem 26,5 miliardy korun. 

DOTYK.CZ

Hašek vysvětluje Bubníka: každý autor má svůj rukopis

Bývalý brankář a současný podnikatel Dominik Hašek obhajoval na facebookových stránkách svého nápoje Smarty Drink reklamu s nekrologem Augustina Bubníka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies