V kraji se ve volbách vítězná ČSSD dohodla na spolupráci s KSČM, jejich koalice má většinu jediného hlasu. Proti účasti komunistů ve vedení kraje protestovaly zhruba dvě desítky studentů.

France do funkce zvolilo 23 zastupitelů, proti bylo 16 a pět se zdrželo hlasování. Jednání se účastnilo 44 zastupitelů z 45, Miroslav Švábl zvolený za TOP 09 a STAN se omluvil. Na hejtmana hradeckého kraje dnes kandidoval i šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Navrhli ho zástupci opozičních stran, při hlasování získal 21 hlasů, proti bylo 23 zastupitelů.

Franc poděkoval zastupitelům za důvěru. Před svým zvolením uvedl, že dosavadní krajská vláda odvedla kus poctivé a dobré práce, na kterou chce navázat a rozvíjet ji. Za priority v dalších čtyřech letech Franc označil pokračování rekonstrukce náchodské nemocnice či zkvalitnění sítě sociálních služeb. V dopravě chce Franc určit páteřní síť silnic a podporovat dostavbu dálnice D11 až k polským hranicím.

Po zvolení předali Francovi studenti několika středních škol z kraje protestní dopis proti účasti KSČM v krajské vládě. "KSČM se neodstřihla od své minulosti a rozhodně by neměla vést krajské školství," řekl novinářům student Ondřej Gelbič z Náchoda. Studenti v jednacím sále zastupitelů rozvinuli transparent s nápisem Stop KSČ (M) ve školství.
Zastupitelé dnes rozhodli, že hejtman bude mít dva náměstky, zatímco v minulém volebním období začínal se čtyřmi a končil se třemi. Prvním náměstkem byl dnes zvolen Otakar Ruml (KSČM), který bude zodpovědný za regionální rozvoj a územní plánování. Druhým bude Karel Janeček (ČSSD), který bude mít podle koaliční dohody na starost dopravu.

Sociální demokrat Jan Tippner bude v radě odpovědný za životní prostředí a zemědělství. Zdravotnictví bude mít na starosti Jana Třešňáková (ČSSD), sociální demokrat Josef Dvořák (ČSSD) má v gesci investice. O školství a kulturu se stará Táňa Šormová (KSČM), jejímu komunistickému kolegovi Josefu Lukáškovi připadne sociální oblast. Ekonomiku a evropské záležitosti bude mít na starosti senátor Josef Táborský, který bude jako jediný z radních neuvolněný. Na většinu míst radních navrhla své kandidáty také opozice, ale neuspěla.

Zastupitelé hradeckého kraje dnes schválili vznik deseti výborů, což je o jeden méně než v minulém volebním období. Placeným šéfem finančního výboru bude Petr Kebus (KSČM). Jiří Franc (ČSSD) se stal předsedou výboru pro výchovu vzdělávání a zaměstnanost. Šéfem kontrolního výboru zastupitelé zvolili Vladimíra Dernera (KDU-ČSL). Předsedou výboru pro regionální rozvoj a cestovní ruch se stal sociální demokrat Petr Luska, šéfem sociálního výboru Otakar Kalenda (ČSSD), zdravotního výboru Pavel Trpák (ČSSD) a výboru pro dopravu komunista František Vrabec.

Výbor pro kulturu a památkovou péči povede Martina Berdychová (Východočeši), výbor pro sport a tělovýchovu Rudolf Cogan (TOP 09 a STAN) a výbor pro životního prostředí a zemědělství Martin Puš z ODS.

Koaliční smlouva, kterou uzavřela ČSSD a KSČM v kraji, obsahuje i záměry, jako jsou dokončení reformy zdravotnictví při zachování nynější sítě krajských nemocnic či opravy silnic. Programové prohlášení chce koalice předložit do 30 dnů.

Volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD před KSČM, Koalicí pro Královéhradecký kraj, jejíž součástí je i KDU-ČSL, a ODS. Do zastupitelstva se dostali ještě TOP 09 a Východočeši. Po volbách v roce 2008 utvořila ČSSD koalici s Koalicí pro Královéhradecký kraj a se SNK ED, jež se letos do zastupitelstva nedostala.