Nové strážníky v uniformách s nášivkou Městská policie Hostinné mohou už třetím týdnem potkávat lidé ve městě na Trutnovsku. Hostinné se zkraje letošního roku rozhodlo zřídit vlastní policejní útvar, který má dohlížet především na pořádek ve městě. Po pár měsících přešlo od nápadu ke konkrétní podobě, noví zaměstnanci města nastoupili v pátek 7. října do pracovního procesu.

PŘEDEVŠÍM BEZPEČNOST

Městskou policii v Hostinném v současné době tvoří dva strážníci. Jejich pracovní doba není pravidelná. Do práce dochází na nepravidelné směny, veřejná prostranství proto společně kontrolují v různou denní dobu. „Dohlížejí na veřejný pořádek. Monitorují odstavené vraky aut, znečištění veřejného prostranství, vandalismus, bezpečnost na silničních komunikacích a na další nedostatky. Upozorňují nás třeba i na problémy s městským mobiliářem a podobně," objasnila starostka Hostinného Dagmar Sahánková. „Policisté se už seznámili například se školáky, brzy mají zavítat také třeba do domova důchodců. Samozřejmě budou k dispozici všem občanům, mohou pomoci v opravdu krizových situacích třeba seniorům. Lidé se na městské policisty mohou obracet v případě nebezpečí. Policisté budou chránit i před tzv. šmejdy, protože ve městě máme zakázaný podomní prodej.

Celkově mají zvyšovat u občanů pocit bezpečnosti, hlavně jako preventivní složka," dodává k náplni práce městských policistů starostka města.

Zřízení městské policie Hostinné vyjde na zhruba 900 tisíc korun ročně. Strážníci, kteří mají za sebou intenzivní dvouměsíční výcvik v Příbrami a následné složení odborných zkoušek, sídlí v Národním domě. I díky výhodné poloze odtud mohou v případě potřeby pravidelně spolupracovat s Policií České republiky. Městští policisté prozatím nemají k dispozici automobil, pohybují se výhradně pěšky.

„Začínáme se dvěma strážníky a stejně jako oni, i my nyní sbíráme zkušenosti. Policisté spolupracují také s asistenty prevence kriminality, kteří v našem městě také působí. Do budoucna zvažujeme, že bychom hlídku vybavili například elektrokoly, aby byla jejich mobilita větší a aby byla rychlejší," předesílá starostka Sahánková.

ROZŠÍŘENÍ? UVIDÍME

Městská policie v Hostinném funguje teprve necelé tři týdny. Přesto logické, ale pouze předběžné úvahy o spolupráci s okolními obcemi už proběhly.

„Jak už jsem řekla, budeme nyní sbírat zkušenosti a sledovat, jak se strážníci osvědčí a jaký mají přínos. O spolupráci s okolními obcemi bychom pak mohli uvažovat, ale je to otázka budoucnosti," přiznává starostka Hostinného. „Nějaká jednání jsme už dokonce vedli, ale uvidíme, co nám čas a praxe ukáží. Až poté budeme případně oslovovat okolní obce nebo budeme otevřeni jejich žádostem. V případě rozšíření provozu bychom se totiž museli dovybavit nejen materiálně, ale i personálně," sdělila Dagmar Sahánková.