Mikroprojekt Zdraví chutná by vycházel ze spolupráce s gastronomickými firmami a výrobci regionálních výrobků v Jičíně a okolí. Powiat Swidnica chce navázat na tradici své akce, která je postavena především na prezentaci oblastních výrobků.

A jak je známo, Polsko je potravinářskou velmocí, Poláci jsou vyhlášenými gurmány, takže jejich produkty by mohly výrazně oživit náš jídelníček. Rozpočet akce je 540 tisíc korun.

Číslo dne: 1 490 000
Téměř 1,5 milionu korun bude stát realizace dvou mikroprojektů, které by měly posílit vzájemné vztahy mezi Jičínem a polskou Swidnicí.


Tématem druhého projektu je Propagace ČR. Tady by měla Základní umělecká škola z Jičína vycestovat s úspěšným muzikálem Eliška Kateřina Smiřická do Swidnice.

„Bude to velice technicky náročné, počítáme, že se přesuneme čtyřmi autobusy, pak musíme nechat zhotovit mobilní kulisy," říká k zahraniční prezentaci ředitelka školy Jaroslava Komárková, která bude mít přesun dvousetčlenného týmu na starosti. Do Jičína by zase mělo na oplátku zavítat polské divadlo. Rozpočet akce je 950 tisíc korun.

Žádost o dotaci bude podávat polský partner a bude také vedoucím projektu.
„Možné je získat až 85 % z celkových výdajů. Realizace mikroprojektů je plánována na období jaro příštího roku až jaro 2018," uvedla tisková mluvčí jičínské radnice Magdaléna Doležalová.