Vloni se zemědělci radovali z nadprůměrné úrody obilí i řepky, zato letos ještě nemají pod střechou ani všechen ozimý ječmen. Žně protahuje vrtkavé počasí, výnosy jsou nižší a výkupní ceny mizerné. Tak bychom mohli v kostce zhodnotit průběh sklizně obilí a řepky olejky v našem regionu.

Jičínský okres je specifický tím, že v nížinách směrem k Hradci Králové už mají sklizeno, zatímco „kopečkáři" v Podkrkonoší jsou v plném zápřahu. A podle ředitelky Agrární komory Jičín Hany Svatoňové se kombajny z polí nehnou ani v září. „Deště žně výrazně narušily, navíc řepky a vyšší obilí výrazně polehly. S pozdní sklizní se snižuje i kvalita zrna," uvádí šéfka agrární komory, která doplňuje v číslech, kolik obilí a řepky je už pod střechou. Nejlépe je na tom ozimý ječmen. Na okrese se pěstuje na 2 102 hektarech a v této chvíle je sklizeno 92 % úrody. Relativně dobře si vede i řepka olejka. Z celkové plochy 7 334 hektarů je nyní sklizeno 55 procent.

„Výnosy jsou zatím rozhodně nižší než v loňském mimořádném roce, kdy řepky daly 4,16 tun. Letos je to zatím 3,39 tun z hektaru," vyčísluje úrodu Hana Svatoňová.

„Řepka je ve výnosech podprůměrná, zatímco pšenice je mírně nadprůměrná, kvalita je slušná, ceny strašné," konstatuje ředitel podniku ZEPO Lázně Bělohrad Roman Fiala.

Žně se protáhnou do září

Agronom Martin Kyndl z Agro Bystřice závěr žní rozhodně pesimisticky nevidí. „Zbývá nám posekat 250 hektarů, z toho je 70 hektarů máku a zbytek pšenice. Obilí sype v průměru 9 tun, ječmen 9, 6, což je slušné, ale řepky daly jen 3,1 tuny z hektaru," sumarizuje úrodu, kterou prý u řepek negativně ovlivnilo podzimní a jarní sucho.

Otázka zpeněžení úrody ho ovšem doslova zvedá ze židle. „Výkupní ceny jsou o tisíc korun na tunu nižší ve srovnání s loňskem," konstatuje s tím, že podnik bude zatím potravinářskou pšenici skladovat. Zobchoduje ji při příznivější nabídce od zpracovatelů.

Nad čím ovšem zůstává rozum stát, tak to jsou tragicky nízké výkupní ceny mléka. Do Poděbrad jde z Bystřice mléko za pouhých 6,20 korun za litr, přitom výrobní cena se pohybuje od 8,50 do 9 korun.

„Každý den, kdy si od nás zpracovatel odváží 1500 litrů mléka, přicházíme o třicet tisíc korun," analyzuje Kyndl současný propad v mléčné produkci, který se dotýká všech farmářů. „O problému budeme jednat na podzim, zatím se k cenám mléka, které negativně ovlivňuje dovoz mléčných výrobků ze zahraničí, nebudu vyjadřovat," uvedla šéfka OAK Hana Svatoňová.

Průběh sklizně:

plodina kolik je sklizeno v okrese a celková plocha

Ječmen ozimý 92 % 2102 hektarů

pšenice ozimá 31,28 % 19 065 hektarů

triticale 35,27 % 757 hektarů

ječmen jarní 29 % 2 669 hektarů

oves jarní 12 % 436 ha

žito (255) a pšenice jarní (677 ha) se zatím sklízet nezačaly

řepka olejka 55 % 7 334 hektarů.