VYBERTE SI REGION

Konec veřejných zabijaček? Když se schovají, ne

Rychnovsko – K chladnějšímu období roku patří i zabijačky. Od začátku roku ale platí nový zákon, který tyto kratochvíle zakazuje provádět na veřejnosti. Přestože většinou neměly takové akce dlouhou historii, některých spolků se takové opatření dotklo.

8.11.2012
SDÍLEJ:

Zabijačka. Ilustrační foto.Foto: Alžběta Jungrová

Diskuse spojené s tímto zákonem jsou podle některých jen nafouknutou bublinou. „Veřejná zabijačka není žádná tradice a zákon takový termín ani nezná. Spíše došlo v tomto ohledu k velkému nedorozumění. Jestliže chce nějaká společnost uspořádat hostinu, nic jí v tom nebrání. Suroviny si ale musí zajistit z jatek, kde bylo maso veterinárně prohlédnuto," vysvětlil Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy.

To, že veřejné zabijačky si s počátkem platnosti nového zákona vymysleli novináři, ale tak úplně pravda není. Alespoň tedy na Rychnovsku se najdou místa, kam se ještě donedávna za čerstvým ovárkem a dalšími zabijačkovými pochoutkami  sjížděli lidé z širokého okolí.

„V Domašíně se vždycky konala velká zabijačka, ale letos už určitě nebude. Jedním z hlavních důvodů je to, že podobné akce jsou novým zákonem zakázány. A nějaké nepříjemnosti za to rozhodně nestojí, protože i tak to byl hodně náročný podnik, který zaměstnal několik lidí skoro na tři dny," uvedla Jana Melicharová, která se na přípravě domašínských zabijaček pravidelně podílela.

Někde se ovšem oblíbené gastronomické akce nechtějí vzdát. Ne snad tím, že by zákaz přímo demonstrativně porušovali, ale spíše se snaží nalézt skulinu.

To je případ i jedné menší obce na Rychnovsku, kde s tradicí společných zabijaček započali teprve nedávno, kdy ještě nový zákon samozřejmě neplatil. Akce u místních vyvolala pozitivní odezvu, takže v ní chtějí pokračovat.

„Museli jsme upravit pozvánky. V nich je zabijačka uvedena jako soukromá. Také ji příliš nemedializujeme. Navíc se koná na jiném místě, které je mnohem více stranou. Není to však kvůli utajení. Hospoda, kde se minule zabíjelo, je totiž v současnosti zavřená," uvedl jeden z pořadatelů akce.

Bližší údaje nechtěl z pochopitelných důvodů uvádět, protože v nedaleké lokalitě mají nyní čerstvou zkušenost s kontrolou. „Nějaká dobrá duše jejich počínání oznámila úřadům. Kontroloři ale byli naštěstí docela rozumní a vše se podařilo vyřešit domluvou," uzavřel hodovník.

Pokud nechtějí být lidé ochuzeni o gastronomický zážitek a přitom neriskovat kolizi s platnými legislativními normami, mohou akci přetvořit třeba na vepřové hody. Někde takovou praxi volili dávno předtím, než se začala novela zákona projednávat v parlamentu.

„U nás se o skutečnou zabijačku nikdy nejednalo. Nakoupíme maso v obchodě, který je pod dohledem, a pak si ho upravíme podle libosti. Určitě to ale není kvůli tomu, že se změnil nějaký zákon. Zabijačka by totiž byla mnohem náročnější na kapacity i na čas," uvedl starosta Sboru dobrovolných hasičů v Křovicích.

Nový zákon přinesl ale i jednu příjemnou změnu pro zemědělce. Od letošního roku si totiž mohou sami porazit i mladý skot. Takový počin je ale nutné veterinární správě dopředu nahlásit. Ještě předtím si ale dotyčný musí vyřídit povolení, které má platnost tři roky.

„Od vydání nového zákona bylo v celém Královéhradeckém kraji vydáno téměř 80 povolení a uskutečnilo se asi 60 porážek skotu. Zkontrolováno bylo asi pět z nich," uvedl Jiří Vrubel, který má na hradecké veterinární správě tuto problematiku na starosti.

Skot ale nesmí být starší než 24 měsíců a výsledné výrobky mohou taktéž sloužit pouze pro domácnost chovatele. Poražené zvíře se také musí odhlásit z centrální evidence.

U menších zvířat jsou předpisy benevolentnější. „Veterinární podmínky pro domácí zabijačky či pro domácí porážku zvířat jsou prosté. Bez problémů lze doma porazit drobné zvířectvo, drůbež, králíky a podobně. S prasaty je to stejné, jen s tím rozdílem, že úkon samotný by měla vykonat způsobilá osoba, nejlépe zkušený řezník. Chovatel také může požádat o veterinární vyšetření poraženého kusu, ale nemusí," řekl dále Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy, s tím, že výsledné produkty se ale nesmějí prodávat třetím osobám.

Z pohledu veterinářů jsou pak nejdůležitější dvě hlediska. Za prvé takzvaný welfare, čili pohoda zvířat, a pak také nakládání s odpadními produkty, jako jsou uzliny nebo části střeva.

Jaké jsou podmínky pro porážení zvířat

- V případě drobného zvířectva a drůbeže se nic zvláštního nevyžaduje.
- Prase by měla zabíjet odpovědná osoba, nejlépe řezník. Nesmí se to však provádět na veřejnosti.
- Novinkou letošního roku je možnost porážet skot. Ovšem jen pro vlastní potřebu, se zajištěným povolením na tři roky a po předchozím ohlášení. Pak se zvíře odhlásí.

Autor: Michal Friček

8.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies