Kraj věří tomu, že projekt bude hotový na přelomu února a března 2015 a stavba po výběru stavební firmy začne na konci roku 2015. Novinářům to dnes řekl krajský radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD).

První tendr na projektovou dokumentaci kraj v březnu zrušil, protože uchazeči na prvním i druhém místě odmítli podepsat smlouvu. Celý projekt přestavby nemocnice se tím opozdil o měsíce. Další zdržení si kraj podle Dvořáka už nechce dovolit.

Vítěz soutěže na tvorbu projektové dokumentace také zpracuje plán přestavby nemocnice během jejího provozu a bude mít na starosti i autorský dozor na stavbě. Celková cena zakázky by neměla přesáhnout 15 milionů korun, zájemce o zakázku bude muset složit kauci 300.000 korun. Vedle ceny za projektovou dokumentaci a za autorský dozor bude kritériem posuzování nabídek i doba zpracování dokumentace. Minimální dobu přitom kraj stanovil na 24 týdnů.

Hotovo mělo být do poloviny roku 2015

Podle úplně původních představ kraje měla stavba nemocnice začít už v roce 2012 a vše mělo být hotové do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo po té, co kraj loni v květnu zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.

Zatím kraj v areálu nemocnice na konci března začal s pracemi na takzvané nulté etapě stavby. Stavbaři ze společnosti BAK Trutnov za 35 milionů korun bez DPH zmodernizují teplovodní a elektrické sítě a postaví obslužné silnice. Stavební práce nulté etapy by měly být hotové za šest měsíců od zahájení stavby.

Vlastní rekonstrukce náchodské nemocnice počítá s vybudováním hlavního pavilonu nemocnice s operačními sály, na který naváže objekt lůžkové části a budovy pro zázemí nemocnice. Současný stav nemocnice, kromě dvou pavilonů, odpovídá době jejího vzniku téměř před 100 lety. Nevyhovující jsou podle vedení nemocnice budovy, operační sály i sítě.

Náchodská nemocnice je největší oblastní nemocnicí Královéhradeckého kraje. Její spádová oblast je až 150.000 obyvatel a na svých odděleních nabízí 650 lůžek.