VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lesní zvěř se učí chodit do krmelců

Rychnovsko - Myslivci jsou na letošní zimu vybaveni, s přípravami totiž museli začít už v létě. Teď zakrmují, aby se zvířata naučila přijít si do krmenišť pro potravu.

20.11.2011 1
SDÍLEJ:

PŘIPRAVIT ZVĚŘ na zimu je náročné. „Je to hodně práce a hodně hodin, každý má přidělený to své, přesto se dělají kontroly, aby bylo vše řádně zakrmeno,” říká Vladimír ŠabataFoto: Archiv

Ačkoliv zima teprve klepe na dveře, myslivci mají plné ruce práce. Hlavní přípravy jako sušení sena či získávání obilnin se už uskutečnily během roku, teď se začala přikrmovat zvěř, aby si zvykla na to, kam si má v zimě chodit pro potravu.

„Začali jsme aktivně přikrmovat. Všechna krmeniště jsou už opravená a umístěná tak, aby zvěř nedělala škody na lesních porostech, tedy v místech, kde nebude okusem škodit stromkům,“ vysvětlil Vladimír Šabata, předseda Okresního mysliveckého spolku Rychnov nad Kněžnou.

Krmelce se každý rok přemisťují, a to podle lesních kultur. Například tam, kde se udělá lesní mýtina a vysází se nové stromky, by neměl být žádný krmelec, aby se tam zvěř nestahovala a stromky neokusovala. „Proto se musí vždy s vlastníkem lesa zkonzultovat, kam se krmelec může dát, abychom mu neudělali žádnou škodu. Proto se to musí čas od času přemístit,“ řekl Šabata.

Každý rok na zimu musí myslivci zabezpečit dostatek krmení, jako sena, obilí či řepy. Potrava se pak pravidelně doplňuje do krmelců. „Obilí se tam buďto připraví na celé zimní období tak, že se dá do sudu a zvěř si ho postupně odebírá, nebo se chodí pravidelně přikrmovat. Teď se tam chodí tak jednou za týden, ale když je velká zima, tak i každý den. V krmelci musí pořád něco být,“ objasnil situaci Šabata.

Každý myslivec má přidělený svůj krmelec, většinou jeden nebo dva, který si pak hlídá. Krmelce musí být samozřejmě rozmístěny po celé honitbě, nikoliv jedné ploše, aby žádná zvěř nestrádala.

Každý přinese něco

Celkové náklady na zimu se podle Šabaty nedají přesně zjistit, protože každý přinese to, co má doma. „Něco se samozřejmě musí nakoupit, jako například spojovací materiál a šroubky, jinak si ale každý doma vezme nějaká prkna a stluče je. Také děláme brigády,“ řekl Šabata.

„My jako sdružení jsme koupili za deset tisíc korun obilí, plus k tomu je třeba připočíst jaderný odpad, který jsme dostali zadarmo. Seno si každý nasuší sám na zahradě nebo na nějaké ploše, a to pak dá do krmelců,“ vysvětlil Šabata, který dodává, že velmi důležité je celoročně dávat do krmelce také nějaký liz, například sůl.

O ptactvo se myslivci starat nemusí, protože ptáci si pro potravu sami létají do krmelců. Přesto však každý může vypomoci a postavit doma třeba před domem ptačí budku.

„Ideální je do ní dát například slunečnicová semínka, směs pro drobné ptactvo nebo třeba i lůj. Ptáčkům to velmi pomáhá,” řekl Šabata.

K plným budkám se pak ptáci budou rádi vracet a za odměnu svým „živitelům” zazpívají pod okny.

Autor: Kamila Císařová

20.11.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Okleštěk
1 33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Česko zažilo neobvykle teplý den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies