VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pec Magdalena po pěti dnech vyhasla, teď ji čeká oprava

Deštné v Orlických horách – Pět dní hořelo voňavé dříví ve sklářské peci Magdalena. Teď pomalu chladne a Muzeum zimních sportů, turistiky a řemesel se chystá na její opravu. Dvaadvacátý ročník Tavení skla dřevem je již minulostí, avšak přípravy na další rok ihned začínají. Každoročně se v neděli dopoledne vydraží unikátní výrobky, které skláři vytvořili a získané peníze se investují do opravy pece.

5.8.2013
SDÍLEJ:

tavení skla dřevemFoto: Vojtěch Podstavek

Letos je potřeba rozebrat celý přístřešek a změny se dočká i pódium, na němž se každoročně představují návštěvníkům mistři skláři.

„Podařilo se nám získat 48 tisíc korun. Už tradičně se největší oblibě těšil dračí pohár. Letos za něj dal majitel více než pět tisíc korun," uvedl ředitel muzea a hlavní organizátor Tavení skla dřevem Bohumír Dragoun.

Alena Křížová, starostka Deštného, které se na organizaci  podílí, si však pamatuje i na jeden rok, kdy se o dračí pohár přetahovali hned dva zájemci. „Jeden byl sběratel a nakonec si ho odnesl za šest sedm tisíc," poznamenala.

Po dvanácti letech se tak brzy začne rozebírat střecha přístřešku, jehož konstrukce je již prohnilá a hrozilo by časem spadnutí. „Rádi bychom ho také zvětšili a co se týče pódia, to bychom chtěli zvýšit, aby měli návštěvníci lepší výhled," upřesnil Bohumír Dragoun.

Práci jako takovou se podařilo muzeu získat sponzorskou cestou. Zaplatit tak bude potřeba materiál. Náklady by se měly pohybovat kolem 100 tisíc korun, dražbou se tak podařila získat téměř polovina.

Každoročně se získané peníze vracejí zpět do akce nebo do vybavení muzea. Jednou z posledních věcí byla i štípačka dřeva, kterým se pec roztápí. Pro organizátory je to velká pomoc. V peci se totiž začíná topit již ve středu a musí se dosáhnout teploty kolem 1200 stupňů Celsia.

Letošní ročník přinesl i několik novinek. „Měli jsme připraveno rodinné vstupné, které činilo 220 korun," upřesnila jednu z nich starostka Alena Křížová. A podle Bohumíra Dragouna bylo velmi využívané.

„Tuto akci navštěvujeme opakovaně už několik let. Máme ji už zaškrtnutu v kalendáři," smál se jeden z návštěvníků Petr Suchomel.

Tradičně si mohli děti i dospělí vyrobit vlastní mozaiku, nechat si vybrousit jméno nebo věnování na sklenici. Novinkou se stala možnost vytvořit si vánoční ozdobu anebo stánek s figurkami, jež mohly mít obličej svého majitele.

Autor: Silvie Špryňarová

5.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Derby Slavia - Sparta
52

Jako utržení ze řetězu. Slavia a Sparta byly na lovu v cizině

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.
18

Dopravní uzel? Židenické nádraží může převzít část vlaků z přetíženého hlavního

Česko zasáhly rozsáhlé kybernetické útoky, původci požadují výkupné

Aktuální vlna kybernetických útoků, jejichž původci požadují výkupné za odšifrování napadených zařízení, postihla i Česko. Aktuálně je země podle antivirové společnosti Eset devátým nejvíce zasaženým státem. Útoky, které odpoledne postihly Ukrajinu, se začaly šířit do dalších zemí. Antivirová firma Kaspersky Lab zatím celosvětově zaznamenala zhruba 2000 napadených uživatelů.

Pohledem Stanislava Šulce: Kouzelný bankomat

Bankomat slaví abrahámoviny. Podle různých anket jde o jeden z nejdůležitějších vynálezů minulého století a dodejme, že také jeden z nejkouzelnějších. Krom toho, že definitivně odtrhnul člověka od nutnosti mít peníze doma ve štrozoku, kouzelný je také proto, že se za těch pět desítek let takřka nezměnil.

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies