VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Malé pivovary jdou často proti proudu. Z koláče si ale ukously

Rychnovsko – Spotřeba zlatavého moku v České republice neustále mírně klesá. Tomuto pro mnohé smutnému trendu se ale vymykají malé regionální pivovárky, které najdeme i na Rychnovsku. Ty jdou proti současným trendům i v jiných ohledech.

30.6.2013
SDÍLEJ:

V DOBRUŠCE BYLA mimo jiné zprovozněna i původní měděná varna, kterou je možné navštívit při exkurzi. Foto: Staročeský pivovárek Dobruška

Podle údajů Českého statistického úřadu byla v České republice zaznamenána největší spotřeba piva v roce 2005, kdy na osobu včetně nemluvňat připadalo téměř 164 litrů piva. Dnes je to asi o dvacet litrů méně.

Malé pivovary však tyto trendy neznají. „Například v roce 2009 byl výstav 300 hektolitrů. Vloni už necelé čtyři tisíce," potvrdil Milan Vedra z dobrušského pivovaru.

Podobnou zkušenost má i jeho kolega. „V prvním roce jsme uvařili 500 hektolitrů piva, vloni pak asi trojnásobek," dokládá Tomáš Konvalina z rychnovského pivovaru.

Oba producenti se shodují ještě v dalším ohledu. Současným boomem ochucených piv a různých „míchanic" se nenechali strhnout a sázejí na tradiční technologické postupy a původní receptury. Díky tomu se mohou chlubit prestižní ochrannou známkou.

„Při udělování značky hodnotíme několik kritérií. Například sepětí s regionem, původ používaných surovin nebo tradiční technologické postupy. Těší nás, že dobrušský slad se vyrábí z ječmene pěstovaného zemědělci z Ohnišova," vysvětlil Luboš Řehák, předseda místní akční skupiny Pohoda venkova, která uděluje značku Originální produkt – Orlické hory.

Upozornil také, že všechny deklarované skutečnosti musí výrobci písemně doložit. Ti si jsou svých předností vědomi a rozhodně se nechystají zavděčit současné módní vlně.

O výrobě radlerů tak rozhodně ani neuvažují. „U nás vše probíhá tradičním postupem. Nic se neurychluje nebo neředí. Je to čistá klasika. Se snahou o výrobu ochucených piv bychom naše zákazníky asi neoslovili," Má jasno Milan Vedra z Dobrušky.

O nějakých experimentech neuvažují ani v Rychnově, kde vaří z dobrušského sladu. „Při obnově pivovaru jsme se vrátili k tradici. Protože vycházíme z původních receptů, vyrábíme pivo, které je velice podobné tomu, které se zde vařilo před sto lety," ujišťuje Tomáš Konvalina z rychnovského pivovaru.
A rozhodně není málo takových pivařů, kteří tento přístup dokáží ocenit.

„Piva z rychnovského okresu jsem prvně ochutnal hlavně ze zvědavosti. Samozřejmě jsem byl také rád, že se tu jeho výroba obnovila. Myslím, že produkty zdejších pivovarů mají svou kvalitu, takže pokud je někde mají, rozhodně jim dávám přednost před velkými značkami," svěřil se třicetiletý Martin z Rychnovska.

Kdo vítězí u pivařů

PAVEL JABLONSKÝ, Doudleby nad Orlicí – Myslím si, že o kvalitě piva nerozhoduje velikost pivovaru. Určitě jsou dobré a špatné malé pivovary a jejich pivo jednomu chutná a druhému ne. Tak je to i se zažitými značkami. Já osobně rád ochutnávám lokální piva a utvářím si na ně vlastní názor. Některá jsou moc dobrá a hlavně – jejich chuť se liší. Dnes si můžu dát stejné pivo v Praze, Plzni, Rychnově i v zahraničí, a to mě moc nebaví.

VOJTĚCH ŠVORC, Roudné – Častěji kupuji produkty velkých pivovarů, ale to spíš proto, že jsou dostupnější. Kvůli pivům z malých pivovarů musí kolikrát člověk vyhledat specializované prodejny. Rozhodně se jim však nevyhýbám a pokud na ně někde narazím, rád ochutnám něco nového. Radlery si přes léto kupuji. V horkém počasí jsou dobré na žízeň a jejich výhodou je malý obsah alkoholu.

Autor: Michal Friček

30.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Komerční banka

Přechod k jiné bance bude od března snazší

Z kalifornské Vandenbergovy základny odstartovala k letu na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX.
4 11

SpaceX poletí na Měsíc. Dopraví tam dva pasažéry

Nemocnice se propadají do dluhů. Bez injekcí z krajů by neměly na provoz

/INFOGRAFIKA/ Nemocnice jsou na tom stále hůř, přestože účty pojišťoven bobtnají – jen za poslední dva roky se jejich přebytky navýšily o 11,5 miliardy korun. Kde je problém? Experti tvrdí, že je české zdravotnictví špatně nastaveno.

Obejít EET? Každá sedmá provozovna na Královéhradecku porušila zákon

Neodeslání údajů či nevystavení účtenky. To byly nejčastější prohřešky podnikatelů u elektronické evidence tržeb (EET), na které přišli kontroloři z Finančního úřadu. Ti od prosince do poloviny února udělali 220 kontrol a zjistili 30 pochybení.

Kdo neumí, ten učí? Může to být ale naopak

Ministerstvo školství chce, aby všude před tabulí stáli kvalitní lidé, kteří rozumějí svému oboru a zároveň mají požadované pedagogické vzdělání. Ne vždy se to potkává s realitou. Kvalifikovaných učitelů matematiky, fyziky a chemie je kupříkladu velký nedostatek. Nejde o planý poplach, neboť zatímco před revolucí třeba obor učitelství fyziky na Matematicko-fyzikální fakultě UK absolvovalo na 150 lidí ročně, v posledních letech je to necelá desítka.

Dva měsíce nemoci už vás nezničí. Nemocenská by se měla zvýšit

Dlouhodobě nemocným by v příštím roce mohla stoupnout nemocenská. Zatímco nyní dostávají od 15. dne nemoci dávky ve výši 60 procent vyměřovacího základu bez ohledu na délku choroby, vláda včera navrhla, aby dávky od druhého a poté i od třetího měsíce dlouhodobé nemoci vzrostly. Po měsíci stonání by tak zaměstnanci měli nově dostávat 66 procent vyměřovacího základu, od dvou měsíců dokonce 72 procent.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies