V sobotu zveřejnil na internetu záběry z bezpilotního letounu, často nazývaného „dron", kameraman Jan König. V soukromé firmě, pro kterou König pracuje, mají takových zařízení hned několik. „Natáčení pomocí „dronů" je dosti technicky náročné, předchází mu i důkladná příprava. Nesmí chybět povolení od Úřadu pro civilní letectví," říká König.

Dominanta opraveného kostela Nanebevzetí Panny Marie a okolní příroda zaujaly již v dubnu kameramana Jaroslava Jindru. V říjnu následovalo další video od Jana Königa. Oba využili k práci bezpilotní letouny.

Při natáčení „dronem" jsou potřeba dva lidé – pilot, který radiovými vlnami řídí letoun a má za úkol vyhnout se všem překážkám, a kameraman, který sleduje záběry zavěšené na letounu a naviguje pilota.

Podle Jana Königa trvá natáčení několikaminutového videa pár hodin. Nejvíce času pak ale zabere takzvaná postprodukce, kdy se vzniklé video stříhá, retušuje, doostřuje a přidává se hudba.

König má z minulosti zkušenosti i s natáčením z letadla a balónu. Nové technické možnosti si ale pochvaluje: „Bezpilotní letouny nám otevírají nové možnosti a hlavně dělají natáčení mnohem bezpečnějším. Když dodržujeme pravidla, nelétáme v zakázaných prostorech anebo nad většími skupinami lidí, můžeme se přiblížit k objektům z velmi zajímavých úhlů."

Práci kameramanů oceňuje i mluvčí Sdružení Neratov Zdeňka Burešová: „Díky pánům Jindrovi a Königovi se do světa dostávají úchvatné záběry kostela, na který jsme v Neratově patřičně pyšní."