Opravený úsek silnice byl v Albrechticích slavnostně otevřen včera ve 13 hodin za účasti náměstka hejtmana, starostů okolních obcí, zástupců dodavatele a představitelů Stavby a údržby silnic Královéhradeckého kraje. Naplno zde řidiči budou moci projíždět od 17. října, po dokončení posledních drobných úprav.

Množství nerovností a konstrukčních poruch na této silnici II. třídy vyřešily stavební úpravy a nový povrch. Došlo k zesílení konstrukce vozovky, obnovení odvodnění a dopravního značení stávající silnice včetně mostů a některých propustků.

V rámci stavby byly opraveny také chodníky kolem komunikace. 
Spory v obci vyvolalo zrušení jednoho z nich, který sloužil k přístupu do domu rodině Ireny Malijovské po desítky let. „Vždycky jsme tu měli chodník. Nyní se do domu dostaneme jedině po trávě nebo po hlavní silnici, kde projíždí mnoho aut, často nepřiměřenou rychlostí," řekla Deníku Malijovská.

Opravená silnice a chodníky v Albrechticích zvýší kvalitu provozu, některým ale bezpečí nepřinesou.

To, že v místě, kde Malijovská s rodinou bydlí, není situace ideální, redaktoři Deníku ověřovali přímo na místě. Podél domu a pozemku je nezpevněná plocha, která se má zatravňovat. Ani oficiální místo pro přecházení přímo zde vytvořeno není, nepřehledná zatáčka tomu ani nenahrává. Přechod je o několik desítek metrů dál, přístup k němu je ale po měkké hlíně nebo přímo po hlavní silnici velice nepříjemný. To trápí hlavně matku Malijovské, která byla na chodník zvyklá a ve svém věku vidí v chůzi v daných podmínkách značný problém.

Starosta Albrechtic Jaromír Kratěna se k otázce chodníků vyjádřil takto: „Chodníky jsme opravovali, protože část byla demontována v rámci stavby. Byla tam pak dávána zámková dlažba, ale úplně všechny chodníky se neobnovovaly. Jedná se o ty, které nikam nevedly a nebylo možné po nich dál bezpečně pokračovat. O bezpečnost občanů nám jde především, v tomto případě jsme ale žádné vhodnější řešení nenalezli."

Zrušen a zatravněn byl ještě jeden chodník podél parčíku, který ovšem nesloužil k přístupu k domům.

Otevřený úsek silnice II/305 je dalším z letos dokončených oprav, které jsou důležité pro místní dopravní obslužnost. Mezi Albrechtice a Borohrádek se stavební stroje znovu vrátí v dubnu, kdy začne další naplánovaná série oprav. Ty by měly být dokončeny v létě roku 2017. Výsledkem oprav bude rekonstruovaný úsek silnice v délce 6,231 kilometrů.

„Rekonstrukce silnice mezi Albrechticemi a Borohrádkem spočívá v opravě a zesílení konstrukce vozovky. Součástí je ale také renovace dvou mostů a obnova odvodnění komunikace a dopravního značení," řekl náměstek hejtmana Karel Janeček. K výše zmíněné stížnosti ohledně zrušeného chodníku Janeček pouze řekl, že jako zástupce kraje nechce zasahovat do obecních sporů.

Rekonstrukce celého šestikilometrového úseku vyjde na bezmála 50 milionů korun. Tuto částku pokryje 
z 85 procent dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, dalšími pěti procenty přispěje stát, zbytek doplatí kraj ze svého rozpočtu. To dotčené obce velice vítají.

Starostové, kteří se účastnili slavnostního otevírání úseku, se podle svých slov už velice těší, až nový povrch povede až do jejich obcí. Starostka Týniště Jana Galbičková by si do budoucna přála i novou cestu směrem z Albrechtic právě na Týniště, která bude teprve předmětem jednání.