Společenské centrum se mění, vzniká zde multifunčkní sál, ve kterém má fungovat kino s 3D projekcí. Diváci budou moci využívat také nově vybudovanou kavárnu.

Moderní kino má vzniknout v prostorách bývalého klubu Alien a country klubu Apaloosa. Rekonstrukce kolem dvaceti milionů korun se ale o nějakou dobu protáhne. Opravit se totiž bude muset ve větší míře také střecha. Sál měl být původně hotový do konce září, to se ale nestihlo.

„Nyní je to stále stavba, například se už začínají dělat obklady, navíc je nutné předělat střechu, která byla v havarijním stavu," řekl ČTK Karel Štrégl, jednatel rychnovské Kultury, která bude sál provozovat. Dodal, že kolaudace je zatím plánovaná na polovinu prosince. V rámci stavebních úprav by měla na místě vzniknout i nová kavárna.

Nový multifunkční sál má mít kapacitu pro zhruba sto diváků. Od příštího dubna by měl být nový sál vybavený technologií 3D kina, což umožní projekce novinek a případně i různých přímých přenosů.

Multifunkční sál s 3D projekcí by měl do budoucna divákům nabídnout zhruba 40 filmových projekcí měsíčně. Kino by se mělo vyrovnat multiplexům z velkých měst. A to nejen co se promítaných filmů týká, ale také například nabídkou občerstvení.

Původní kino v Rychnově nad Kněžnou ukončilo projekce v roce 2010. „Od té doby jsme promítali provizorně dvakrát měsíčně u nás v divadle, ale pouze snímky, které bylo možné získat na DVD," řekl Štrégl. Rychnovští si ale podle něj stěžovali, že ve městě kino chybí. „Návštěvnost kin každoročně celorepublikově stoupá, navíc v sousedství Rychnova se rozrůstá automobilka Škoda Auto, takže věříme, že zájem o projekce bude," dodal.

Multifunkční sál má dále sloužit jako místo pro pořádání přednášek, besed či koncertů. Prostory pro veřejná vystoupení tu najde například rychnovská základní umělecké škola.

Do oprav kin investují i další města v hradeckém kraji, jičínská radnice například hodlá opravit Biograf Český ráj. Radnice odhaduje, že oprava by mohla stát asi 50 milionů korun včetně DPH. Mohla by začít příští rok a skončit v roce 2018. V Rychnově nad Kněžnou se už ale objevují také názory, že by se dalo kino opravit trochu jiným způsobem a hlavně s menšími finančními náklady. Podrobnější informace vám ještě přineseme.