Neštěstí v Železnici

Pro srovnání, v Královéhradeckém kraji se loni od začátku roku do konce února stalo 499 nehod, ujelo od nich 80 řidičů. „Za srovnatelné období v letošním roce ujelo od dopravní nehody přes 130 řidičů,“ řekla mluvčí krajských policistů Ivana Ježková.

Podobný nárůst je ve statistikách pardubických policistů. „V loňském lednu a únoru ujelo od 476 nehod 89 řidičů. Letos je to číslo 102,“ uvedla pardubická policejní mluvčí Eva Maturová.

Ve většině případů se jedná jen o „plechařinu,“ kdy například na velkých parkovištích jeden řidič při couvání druhému urazí zrcátko či mu poškrábe lak. Policisté nakonec tyto nezodpovědné šoféry ve zhruba sedmdesáti procentech dohledají.

V banálních strkanicích se však najdou i smutné výjimky. Posledním, kdo se zapsal do královéhradecké statistiky řidičů, kteří od způsobené nehody ujeli, byl dosud neznámý šofér, který poslední únorový den srazil v obci Železnice na přechodu matku s pětiletým synem.

Proč řidiči často prchají od nehod?

Podle psychologa Jana Huberta z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje vede k ujetí od nehody řidiče několik okolností. „Může zpanikařit či jedná zkratkovitě. U vážnějších karambolu pak může být takový řidič v šoku,“ řekl psycholog Hubert. Dodal, že v poslední době přibývá případů, kdy lidé od nehody ujedou ze zbabělosti. „Máme tu i účelové odjetí, kdy řidič ví, že by mu policisté mohli naměřit alkohol nebo drogy.“ Většina z těch, co od nehody zbaběle či účelově ujedou, se podle Jana Huberta domnívá, že je policie nedopadne.