Nastiňuje to i demografický vývoj. Navíc některé třídy jsou už dnes přeplněny, 30 dětí je v současné době „nadstav". Je nutné také počítat s tím, že skončí stará školka na Větrově pro padesát dětí. Nová školka by také měla nahradit snížení kapacity Mateřské školy 17. listopadu o dvě třídy, které jsou zatím v objektu základní školy a od září uvolní místo školákům.

„Jsme na sto třiceti místech, které nám chybí. Musím brát ohled i na to, že vedení města připravuje zástavbu volných ploch a tím posílí příliv mladých lidí," poukazuje Kazda na skutečnost, že i těmto dětem musí připravit místa v mateřských a základních školách.

Výstavbu nové školky na zahradě MŠ Máj komentoval při jednání zastupitelstva Petr Šindelář upozorněním, že naplněna je také kapacita základních škol. „Dětí přibývá i z malotřídních škol, zajímá mě, jestli se bude stavět i nová škola," směřoval dotaz k radním. Podle Martina Puše je potřeba prodiskutovat všechny varianty, i přístavbu mateřské školy v ulici 17. listopadu. Starosta Jan Malý navrhl, aby se zastupitelé sešli kvůli záměru na samostatném jednání. 

Stavbu nové školky má podpořit i devadesátiprocentní státní dotace, kterou může město čerpat z porgramu IROP. tím roce.
Miroslav Kazda se ještě vrací k novele školského zákona, kterou prezident Miloš Zeman nepodepsal a která je k návrhu nástupu dětí do mateřských škol od dvou let vágní.

„Zákon nyní nařizuje zřizovatelům přijímat děti k předškolnímu vzdělávání zpravidla od tří let, nově nejdříve však od dvou let. Je to zase vágní ustanovení, které zřizovatelům striktně nenařizuje přijímat do školek děti od dvou let," vysvětluje k pojetí zákona.

K diskuzi, která se rozvinula na zastupitelstvu, dodává: „Na červnovém zastupitelstvu chceme předložit studii výstavby nové haly mateřské školy na zahradě MŠ Máj a samozřejmě vše doložit čísly," upřesnil M. Kazda.