S poslední fází výstavby kanalizačního potrubí v centrální části obce započali v Batňovicích. Dodavatel má během roku za takřka 15,5 milionu napojit poslední domy, respektive dát jejich obyvatelům možnost napojit se, a tím veškeré práce dokončit.

„Začínáme s druhou etapou prací. Po jejich dokončení budeme mít zhruba za rok odkanalizovanou celou obec," pochvaluje si starostka Batňovic Vladimíra Pátková. Závěrečná fáze výstavby neochromí už výrazněji dopravu v obci podél frekventované hlavní silnice, pracovat se totiž bude tzv. „za potokem".

Batňovicím více než 
polovinu finančních prostředků poskytne jako dotaci ministerstvo zemědělství. Kanalizace by měla být podle časového harmonogramu hotová do konce září roku 2017. „Zbylé náklady budeme pokrývat ze svého rozpočtu. Částečně budeme muset využít také úvěr," řekla starostka Batňovic.

Vladimíru Pátkovou navíc těší, že většina domácností se připojila na tu část potrubí, která je v provozu už od loňska. Téměř dvouapůlkilometrový úsek tehdy spolkl více než 16 milionů korun, s pokrytím vypomohly evropské, státní i krajské dotace.

„Lidé jsou rozumní, chápou, že je to dělané pro ně. Teď po dostavbě budou mít možnost napojit se všichni," těší starostku. „Občané budou při stavbě pochopitelně opět občas omezení. Za potíže se jim předem omlouvám, je totiž možné, že se s postupujícími pracemi občas nedostanou s automobily ke svému domu. Místní a účelové komunikace budou postupně uzavřené, kanalizace povede především pod cestami," vysvětluje Vladimíra Pátková.
Obec s rozpočtem na rozmezí sedmi až osmi milionů korun dostavba kanalizace finančně prakticky vyčerpá. Proto minimálně v letošním roce už podle starostky větší investiční akci připravovat nebude.

Splašky z batňovických domů odtékají na čistírnu odpadních vod do Úpice. Bez kanalizačního potrubí po ukončení druhé etapy výstavby zůstane pouze místní vrch Kvíčala. Náklady na přivedení potrubí do této lokality by totiž převyšovaly možnosti obce.