VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ochutnávka specialit i česko-polské kultury v Nové Pace

Nová Paka - Dny česko – polské kultury spojené s prezentací polské a české kuchyně v pátek příliš návštěvníků do centra města nepřilákaly. Akce se tu konala poprvé a financovala ji Evropská unie.

3.6.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
22 fotografií

Česko-polské dny v Nové Pace.Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Jak avizovaly pozvánky , po oba dny měla být pro návštěvníky nachystána ochutnávka podkrkonošských a polských specialit. V pátek se ale nakonec podávala jen česká jídla z kuchyně střední školy gastronomie a služeb. Příchozí okusili podkrkonošské kyselo, hubník, bramborák nebo velikonoční nádivku.

Kulturní ochutnávka byla pestřejší. Dopoledne účinkovali kluci a děvčata ze ZŠ Komenského a místní soubor Daráček. Přicestoval folklorní soubor Horal z Vrchlabí s lidovou vypravěčkou poudaček a dětský soubor Krakonoš z Vysokého nad Jizerou.

Sobota patřila známému souboru Hořeňák, pěveckému ansámblu Hlas a prezentaci partnerských Pieszyc a Bohuslavic. A také polské kuchyni. Po guláši, zelných závitcích se jen zaprášilo, ale lidem chutnal i oblíbený bigos, žurek, pirohy a polské sladkosti. Pro porovnání tu byla opět nabídka českých krajových jídel. Jak chutnaly Pavlu Hruškovi, kuchařskému mistru z gastronomické školy dobroty od sousedů.

Hodnocení víkendové akce

„Všechno bylo moc dobré, obzvlášť mi chutnal žurek, je to něco jako kulajda. Vynikající byly pirohy, plněné zeleninou a polité smetanovou omáčkou, skvělé byly všechny zákusky," hodnotí odborník, který se nebrání vyzkoušet polskou kuchyni i ve škole.

„V pátek přišlo hodně dětí a seniorů, v sobotu bylo centrum zaplněné. Lidé měli možnost zdarma ochutnat jak jídlo, tak i packé pivo, navíc je čekal zajímavý program, nabídka regionálních produktů, děti se mohly zabavit v dílničkách," přibližuje program ředitelka MKS Romana Martincová.

Zda bude mít akce pokračování jak u nás, tak i za hranicemi, to byla otázka pro vedoucího kulturního odboru města Bohuslava Benče. „Ne, šlo o završení projektu Kultura a sport v polsko – českých barvách. Lidi přišli, pobavili se. Myslím, že to byla dobře postavená akce," hodnotí. „Já byla naštvaná z toho, že v pátek byla ochutnávka pouze českého jídla. Byla jsem zvědavá na polské speciality, ale ty byly údajně k dispozici až v sobotu," svěřila se nám zklamaná seniorka Jarmila.

Autor: Iva Kovářová

3.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Okleštěk
1 33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Česko zažilo neobvykle teplý den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies