VYBERTE SI REGION

Premiéra s kulajdou, kyselem a sejkorami

Špindlerův Mlýn - První ročník Festivalu krkonošských jídel útočil na apetit návštěvníků Špindlerova Mlýna. Zapojilo se do něj dvanáct podniků.

1.9.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Premiéra s kulajdou, kyselem a sejkorami

Premiéra s kulajdou, kyselem a sejkoramiFoto: DENÍK/Jana Mudrová

Rozmanitou nabídku kulinářských specialit předložili restauratéři největšího krkonošského střediska hostům.

Poslední prázdninová sobota se tak stala zatěžkávací zkouškou, zda záměr najde příznivce. Slunečné počasí zaplnilo český Aspen dokonale. A na zahrádkách i v restauracích se jedlo, pilo, hodovalo. „Chtěli jsme Festivalem krkonošských jídel zpestřit uzavírající se letní sezonu," vysvětlila Eva Klouček Filipová, vedoucí odboru cestovního ruchu města.

Dvanáct špindlerovských hotelů, restaurací nebo bister se chopilo sestavení dvou až čtyřchodových menu po svém. Tak, aby dokázaly podchytit zájem strávníků. Ceny se pohybovaly v poměrně velkém rozmezí, a to od 145 korun za dvouchodového menu v Orea Resort Hotelu až po 560 korun za exkluzivní menu v Restauraci KOGO Savoy. Například hotel Lomnice v centru střediska se usídlil s degustačním stánkem přímo před vchodem podniku. A udělal dobře. „Kyselo je vynikající a moc nám chutnal i tvarohový koláč," libovali si kolemjdoucí a uvažovali, že večer zajdou do Lomnice na večeři.

„Prezentace je potřeba. Zákazníky to naláká. Někteří chtějí i vylovit čerstvého pstruha z kádě a nechají si ho u nás připravit," řekli zástupci Lomnice. Na 150 menu, a to nejen krkonošských, uvařili dále třeba ve Špindlerovské hospodě. Zahrádka byla plná ještě v patnáct hodin odpoledne. Kromě Krakonoše nechyběla hned v sousedství ani hudební produkce a stánek s propagačními materiály. „Myslím, že každá akce tohoto druhu je velké pozitivum. A ke zpestření prázdnin se určitě festival jídel hodí," konstatoval provozovatel Špindlerovské hospody Josef Masařík a dodal, že je návštěvností příjemně překvapen. Tady lidem chutnala třeba kulajda s hříbky. „Je to všude ale dost drahé. Špindl už není pro všechny," dodali pěší turisté.

Jak na Krkonošské kyselo?

Polévku, typickou pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší, mohli lidé ochutnat v téměř každé krkonošské restauraci.

Recept:

Suroviny – 200 g chlebového kvasu, 50 g másla, 10 g sušených hub (nebo 100 g čerstvých hub), 1 cibule, 4 vejce, 1 dl smetany, 500 g brambor, sůl, kmín, 1 litr vody

Postup – Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar z namočených hub, které rozsekané současně přidáme. Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Nakonec přidáme drobně krájenou a na másle osmaženou cibulku a osmažená , ne příliš hustě umíchaná vejce. Vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, po uvaření oloupané a rozkrájené brambory.

Autor: Jana Mudrová

1.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Divocí koně v Milovicích zvládají zimu dobře
14

Divokým koním nevadí mráz, ale vlhko

Barack Obama
6

Obama. Prezident, který Evropě možná nerozuměl

Obří aligátor vyděsil turisty na Floridě, připomínal pravěkého ještěra

Turistům v národním parku poblíž Tampy na Floridě zkřížil v neděli cestu obří aligátor. Zvíře připomínající pravěkého ještěra měřilo odhadem přes čtyři metry a vážilo 360 kilogramů, informovala americká média.

Vyhubení Židů zpečetili nacisté ve Wannsee za 90 minut

Berlín - Pouhou hodinu a půl stačilo nacistickým špičkám k definitivnímu ortelu nad miliony evropských Židů. Porada v berlínské vile Wannsee před 75 lety, 20. ledna 1942, nerozhodla o vyhubení Židů, protože holokaust probíhal už od přepadení SSSR 22. června 1941, nýbrž sloužila ke koordinaci mezi různými úřady.

Odškodnění za ptačí chřipku pokryje sotva třetinu ztrát, stěžuje si chovatel

Jižní Morava - Lidé, kteří přišli o drůbež kvůli ptačí chřipce, mohou požádat o odškodnění. Podle chovatelů je ale nižší než ztráty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies