VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Premiéra s kulajdou, kyselem a sejkorami

Špindlerův Mlýn - První ročník Festivalu krkonošských jídel útočil na apetit návštěvníků Špindlerova Mlýna. Zapojilo se do něj dvanáct podniků.

1.9.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Premiéra s kulajdou, kyselem a sejkoramiFoto: DENÍK/Jana Mudrová

Rozmanitou nabídku kulinářských specialit předložili restauratéři největšího krkonošského střediska hostům.

Poslední prázdninová sobota se tak stala zatěžkávací zkouškou, zda záměr najde příznivce. Slunečné počasí zaplnilo český Aspen dokonale. A na zahrádkách i v restauracích se jedlo, pilo, hodovalo. „Chtěli jsme Festivalem krkonošských jídel zpestřit uzavírající se letní sezonu," vysvětlila Eva Klouček Filipová, vedoucí odboru cestovního ruchu města.

Dvanáct špindlerovských hotelů, restaurací nebo bister se chopilo sestavení dvou až čtyřchodových menu po svém. Tak, aby dokázaly podchytit zájem strávníků. Ceny se pohybovaly v poměrně velkém rozmezí, a to od 145 korun za dvouchodového menu v Orea Resort Hotelu až po 560 korun za exkluzivní menu v Restauraci KOGO Savoy. Například hotel Lomnice v centru střediska se usídlil s degustačním stánkem přímo před vchodem podniku. A udělal dobře. „Kyselo je vynikající a moc nám chutnal i tvarohový koláč," libovali si kolemjdoucí a uvažovali, že večer zajdou do Lomnice na večeři.

„Prezentace je potřeba. Zákazníky to naláká. Někteří chtějí i vylovit čerstvého pstruha z kádě a nechají si ho u nás připravit," řekli zástupci Lomnice. Na 150 menu, a to nejen krkonošských, uvařili dále třeba ve Špindlerovské hospodě. Zahrádka byla plná ještě v patnáct hodin odpoledne. Kromě Krakonoše nechyběla hned v sousedství ani hudební produkce a stánek s propagačními materiály. „Myslím, že každá akce tohoto druhu je velké pozitivum. A ke zpestření prázdnin se určitě festival jídel hodí," konstatoval provozovatel Špindlerovské hospody Josef Masařík a dodal, že je návštěvností příjemně překvapen. Tady lidem chutnala třeba kulajda s hříbky. „Je to všude ale dost drahé. Špindl už není pro všechny," dodali pěší turisté.

Jak na Krkonošské kyselo?

Polévku, typickou pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší, mohli lidé ochutnat v téměř každé krkonošské restauraci.

Recept:

Suroviny – 200 g chlebového kvasu, 50 g másla, 10 g sušených hub (nebo 100 g čerstvých hub), 1 cibule, 4 vejce, 1 dl smetany, 500 g brambor, sůl, kmín, 1 litr vody

Postup – Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar z namočených hub, které rozsekané současně přidáme. Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Nakonec přidáme drobně krájenou a na másle osmaženou cibulku a osmažená , ne příliš hustě umíchaná vejce. Vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, po uvaření oloupané a rozkrájené brambory.

Autor: Jana Mudrová

1.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zachránili život sebevraha

MAJITELKA pivnice U Hnáty Dana Zikmundová.

Ceny jídel a pití v restauracích v prosinci stouply o tři procenta

AKTUALIZOVÁNO

FOTO, VIDEO: Tatečtí připravili veselý masopust

Tatce – Pěkné, téměř jarní počasí již jen s lehkým větříkem přálo v sobotu tradičnímu masopustu v Tatcích.

AKTUALIZOVÁNO

Krpálek porazil světovou dvojku Nateu, bude se prát o bronz

Judista Lukáš Krpálek hned při premiéře v nejvyšší váhové kategorii ukázal, že bude znovu patřit mezi hlavní favority. Olympijský vítěz porazil na Grand Prix v Düsseldorfu světovou dvojku Daniela Nateu, Rumuna vážícího přes 170 kilogramů, a prohrál až v semifinále s mladým Japoncem Kokorou Kageurou. Od 17:00 se tak bude prát o bronzovou medaili s Kazachem Jeržanem Šynkejevem.

Faltýnek zůstal 1. místopředsedou ANO, hejtmanka ho nesesadila

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek zůstal prvním místopředsedou hnutí. V tajných volbách dnes získal 142 z 210 možných hlasů. Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová ho z této pozice nesesadila, získala na sněmu jen 59 hlasů.

Národní galerie je zavřená i dnes, otevře v úterý

Všechny budovy Národní galerie zůstávají kvůli sporu s bezpečnostní agenturou uzavřené i dnes. Agentura v pátek vypověděla smlouvu. Tvrdí, že ji galerie od listopadu neplatí za služby. Národní galerie chce znovu otevřít příští týden, zatím ale neví jak a kdy. Platnost zakoupených vstupenek je prodloužena do května.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies