VYBERTE SI REGION

Premiéra s kulajdou, kyselem a sejkorami

Špindlerův Mlýn - První ročník Festivalu krkonošských jídel útočil na apetit návštěvníků Špindlerova Mlýna. Zapojilo se do něj dvanáct podniků.

1.9.2015
SDÍLEJ:

Premiéra s kulajdou, kyselem a sejkoramiFoto: DENÍK/Jana Mudrová

Rozmanitou nabídku kulinářských specialit předložili restauratéři největšího krkonošského střediska hostům.

Poslední prázdninová sobota se tak stala zatěžkávací zkouškou, zda záměr najde příznivce. Slunečné počasí zaplnilo český Aspen dokonale. A na zahrádkách i v restauracích se jedlo, pilo, hodovalo. „Chtěli jsme Festivalem krkonošských jídel zpestřit uzavírající se letní sezonu," vysvětlila Eva Klouček Filipová, vedoucí odboru cestovního ruchu města.

Dvanáct špindlerovských hotelů, restaurací nebo bister se chopilo sestavení dvou až čtyřchodových menu po svém. Tak, aby dokázaly podchytit zájem strávníků. Ceny se pohybovaly v poměrně velkém rozmezí, a to od 145 korun za dvouchodového menu v Orea Resort Hotelu až po 560 korun za exkluzivní menu v Restauraci KOGO Savoy. Například hotel Lomnice v centru střediska se usídlil s degustačním stánkem přímo před vchodem podniku. A udělal dobře. „Kyselo je vynikající a moc nám chutnal i tvarohový koláč," libovali si kolemjdoucí a uvažovali, že večer zajdou do Lomnice na večeři.

„Prezentace je potřeba. Zákazníky to naláká. Někteří chtějí i vylovit čerstvého pstruha z kádě a nechají si ho u nás připravit," řekli zástupci Lomnice. Na 150 menu, a to nejen krkonošských, uvařili dále třeba ve Špindlerovské hospodě. Zahrádka byla plná ještě v patnáct hodin odpoledne. Kromě Krakonoše nechyběla hned v sousedství ani hudební produkce a stánek s propagačními materiály. „Myslím, že každá akce tohoto druhu je velké pozitivum. A ke zpestření prázdnin se určitě festival jídel hodí," konstatoval provozovatel Špindlerovské hospody Josef Masařík a dodal, že je návštěvností příjemně překvapen. Tady lidem chutnala třeba kulajda s hříbky. „Je to všude ale dost drahé. Špindl už není pro všechny," dodali pěší turisté.

Jak na Krkonošské kyselo?

Polévku, typickou pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší, mohli lidé ochutnat v téměř každé krkonošské restauraci.

Recept:

Suroviny – 200 g chlebového kvasu, 50 g másla, 10 g sušených hub (nebo 100 g čerstvých hub), 1 cibule, 4 vejce, 1 dl smetany, 500 g brambor, sůl, kmín, 1 litr vody

Postup – Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar z namočených hub, které rozsekané současně přidáme. Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Nakonec přidáme drobně krájenou a na másle osmaženou cibulku a osmažená , ne příliš hustě umíchaná vejce. Vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, po uvaření oloupané a rozkrájené brambory.

Autor: Jana Mudrová

1.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Bída přišla na pálenice. Ovoce na jaře pomrzlo

Tradice je znát. Zatímco na Uherskohradišťsku je 38 palíren, v Praze není ani jedna.

Pes vběhl na cizí pozemek, majitel mu ustřelil přirození. Teď jej soudí

Klatovsko – Nelehký úkol stojí před klatovským okresním soudem. Musí rozhodnout, zda je Zdeněk Skalický (53 let) nebezpečný pistolník, který ustřelil samonabíjecí pistolí psu přirození jen proto, že vběhl na jeho pozemek, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu, když se chovatel snažil bránit své ovce před útočícím predátorem.

Hra s ohněm skončila. Rakousko to zvládlo

Berlín – Němečtí komentátoři vesměs pozitivně hodnotí výsledek rakouských voleb, kdy v nedělních volbách vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen nad Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies