VYBERTE SI REGION

Přes časté bouřky je na Rychnovsku pod střechou polovina sklizně

Rychnovsko – K létu patří dovolená, ale pro zemědělce je to nejhektičtější období v roce. Pod střechu totiž musí dostat plody své několikaměsíční práce.

8.8.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Erik Kluka

Harmonogram současné sklizně byl sice poznamenán častými bouřkami, ale situace není nikterak mimořádná. „Trápí nás počasí, které zatím pro žně rozhodně příznivé nebylo. Někdo si při pohledu z okna řekne, že je hezky, ale na poli je mokro a kombajny mohou vyjet třeba až ve tři hodiny odpoledne," vysvětlil Miloš Pazderka, ředitel Zemědělského družstva Dobruška.

Přestože společnost, kterou zastupuje, má již sklizeno ze zhruba 80 procent obdělávaných ploch, nechce zatím její ředitel nic komentovat. „Hodnotit se dá, až bude všechno doma. Časté bouřky nás drží v nejistotě a mohou ještě způsobit nemalé škody, proto nerad dělám nějaké prognózy" dodal Miloš Pazderka.

Sklidili z poloviny

V rámci celého okresu je nyní sklizena zhruba polovina všech ploch. Podle slov ředitele Okresní agrární komory v Rychnově nad Kněžnou není navíc očekávaný pokles úrody v rychnovském okrese tak citelný, jako je tomu například na některých místech Moravy.

„Hektarové výnosy u ozimých obilovin se pohybují pod hranicí pěti tun na hektar, což je v průměru. Ozimý ječmen je sklizen ze sta procent, jarní ječmen pak asi z poloviny. Podíl žita se blíží sedmdesáti procentům," rozvedl Jaroslav Grund, ředitel Okresní agrární komory v Rychnově.

Na poli zatím zůstává většina pšenice. Posekat se stihlo okolo 40 procent ozimé, zatímco s mlácením té jarní se ještě nezačalo. Na kombajny dosud čeká většina ovsa, kterého je pod střechou zatím jen asi 14 procent.

Řepku mají doma

Naproti tomu je už z polí pryč řepka, které zbývá pouhých sedm procent. Její výnosy jsou ale nižší než obvykle.

Ve vyšších polohách mají žně již tradičně mírný časový posun. Polnosti obdělávané zemědělskou společností Zdobnice jsou sklizené asi ze 40 procent. „Úplně sklizená je zatím řepka a ozimý ječmen. Většina plodin je pod střechou alespoň částečně, ale pšenice a tritikale jsou ještě na poli," uvedl Josef Dušek, ředitel společnosti Zdobnice ve Slatině nad Zdobnicí.

V případě příznivého počasí by tam žně mohly končit okolo dvacátého srpna. Výhodu zemědělců z vyšších poloh okresu je očekávaná vyšší výnosnost. Ta by u většiny plodin měla být průměrná, ačkoliv s tou loňskou, která byla abnormální, se nedá srovnávat.

Autor: Michal Friček

8.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Donald versus
 Hillary. Lepší než Super Bowl?

Washington - Devadesát minut (v úterý ve tři hodiny ráno našeho času) bez reklam může posadit k obrazovkám až 100 milionů diváků. Rekord politických debat zatím drží superdebata Jimmyho Cartera a Ronalda Reagana z roku 1980 (volby tehdy vyhrál R. Reagan). Tu vidělo 80 milionů lidí.

Češi mají k vědě pozitivní přístup, vyplývá z průzkumu

Praha - Postoj většiny Čechů k vědě je pozitivní, přináší podle nich důležité inovace zejména v technických oblastech života a je klíčová pro budoucí prosperitu. Největší přínos má věda podle oslovených pro zdraví, životní prostředí a technický pokrok. Přesto se necelá třetina lidí domnívá, že vědecké objevy jsou od běžného života příliš vzdálené. Vyplynulo to z dotazníkového šetření Bayer Barometr 2016, které má ČTK k dispozici. Zpracovala ho společnost Median.

VÍME PRVNÍ
Mladý muž byl už dříve kvůli výhružným SMS, které posílal své bývalé přítelkyni, odsouzen za stalking. Nyní mu hrozí další soudní líčení. Podle informací Deníku byl Šimek obviněn 
z trestných činů vydírání 
a nedovoleného ozbrojování.

Státnímu zástupci nastražil granát pod auto bývalý voják

Havlíčkův Brod – Policejní komando tento týden 
v úterý zadrželo v Havlíčkově Brodě šestatřicetiletého bývalého profesionálního vojáka Davida Šimka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies