Jelikož se jedná o citlivé místo, těsně sousedící s centrem města, vedení radnice nic nepodceňuje a využívá všech možností, než se pustí do samotných prací.

Letos na jaře dostali příležitost také obyvatelé města, aby řekli svůj názor a podělili se se svými nápady na vhodné řešení prostoru. To, že lidem není dění ve městě lhostejné, ukázala velká účast a množství různorodých nápadů.

Jednotlivé návrhy z besedy následně vyhodnotila odborná komise. Ta přihlédla především k funkčnosti místa a potřebám, kterým by měl do budoucna prostor sloužit.


Se začátkem prázdnin odstartovala další fáze příprav. Všechny pozemky jsou ve vlastnictví města, a tak nic nebránilo tomu, aby bylo využito jedinečné příležitosti a vyhlásila se na řešení tohoto území architektonicko – urbanistická soutěž. „Co se bude v prostoru mezi školami realizovat, je předčasné předpovídat. Jasnější to bude po předložení soutěžních návrhů. Jedná se o citlivé místo, které bylo už několikrát cílem ostrých diskuzí. To je také důvod, proč bylo rozhodnuto o uspořádání soutěže. I když to vypadá, že není co vymyslet, vždy se dostatek různých názorů najde," uvedl starosta Rostislav Petrák.

Soutěžící mají nyní čas na odevzdání své práce více než dva měsíce. Uzávěrka bude 13. září. Z přihlášených studií následně soutěžní porota vybere návrhy, které postoupí do druhé fáze hodnocení. V té pak soutěžící své návrhy ještě upřesní a dopracují. Definitivní rozhodnutí o prvních třech místech by pak mělo padnout 12. října letošního roku. Časový harmonogram přiblížil sekretář soutěže Michal Kudrnáč z Centra rozvoje Česká Skalice.

Městu se podařilo zajistit velmi kvalitní obsazení poroty. Mezi nezávislými porotci zasedne například architekt Petr Lešek, který působil i jako předseda pracovní skupiny pro soutěže České komory architektů.
Dalšími členy jsou Petr Hrůša a Radmila Fingerová. Za vyhlašovatele pak bude v porotě starosta Rostislav Petrák a městský architekt Marek Wajsar.

Po ukončení soutěže bude z prvních tří oceněných soutěžících vybrán návrh, který bude nakonec realizován. Použije se k tomu jednací řízení bez uveřejnění, což je v případě podobných soutěží standardní postup. S vybraným uchazečem by měla být ještě do konce letošního roku uzavřena smlouva o dílo na kompletní projektovou dokumentaci. Její příprava spolu se získání územního rozhodnutí a stavebního povolení zabere zřejmě celý rok 2017.

Vedení města proto předpokládá, že vlastní stavba by měla být zahájena na počátku roku 2018.
Celková výše cen a odměn, které budou soutěžícím vyplaceny, je 190 tisíc korun.

„Finanční částka ale zpravidla není pro soutěžící tím největším lákadlem. O účasti se rozhodují především podle toho, jak je zajímavé zadání, jak dobře jsou nastavené soutěžní podmínky a jak kvalitně je obsazena soutěží porota. Jsme přesvědčeni, že všechny tyto složky tvoří v našem případě velmi atraktivní mix," věří v hojnou účast městský architekt Marek Wajsar.

Jak se bude situace s prostorem mezi školami dále vyvíjet, budeme nadále sledovat.