VYBERTE SI REGION

Saláty z Černíkovic šly v hlavním městě na dračku, jsou totiž bio

Černíkovice - Zelenina místního pěstitele potěšila spotřebitele v hlavním městě. Saláty, které právě Miloš Kurka sklízí v zahradě v Černíkovicích, jako jeden z mála zelinářů přivezl uplynulý týden do Prahy na přehlídku domácí certifikované ekologické produkce. Ta se pod názvem Biostyl každoročně koná v dubnu u příležitosti festivalu Evolution na pražském Výstavišti Holešovice.

5.5.2015
SDÍLEJ:

MILOŠ KURKA představuje v Praze na Biostylu své bioprodukty vedoucí oddělení ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství ČR Tereze Musilové. Foto: Sylva Horáková

O ekologicky vypěstovanou zeleninu stoupá zájem. „Lidé si začali uvědomovat, že chemický mix, který leckdy nevědomky konzumují, netřeba navíc ještě kořenit zbytky látek, které se používají při pěstování rostlin v konvenčním zemědělství," říká pěstitel Miloš Kurka.

O tom, že v naší zelenině (zbytky chemie), nejčastěji pesticidů, jsou, informovala právě na Biostylu v odborné přednášce v rámci bloku věnovanému ekologickému zemědělství Marie Suchanová z vysoké školy chemicko-technologické. Příznačně nazvaná přednáška Chemický koktejl z pole na vašem stole upozornila na fakt, že v roce 2014 při rozborech zeleniny, které při výzkumech VŠCHT dělala, obsahovalo 45 procent vzorků zeleniny více než jedno reziduum pesticidu, v šestnácti procentech případů obsahovaly sledované vzorky čtyři a více reziduí. I taková zelenina je tedy „nezávadná" a běžně ke koupi. Pouze 35 procent z celkového množství zkoumaných vzorků bylo bez nálezu zbytkové chemie. „V systému ekologického zemědělství nejde však pouze o potraviny, ale zejména o uchování zdravé půdy, která díky tomuto hospodaření neztrácí svou úrodnost," upozorňuje na další aspekt Kateřina Čapounová z České technologické platformy pro ekologické zemědělství.

Ekologičtí zemědělci, jako je třeba Miloš Kurka, kteří pesticidy ani chemická hnojiva nepoužívají, dodávají na trh čím dál žádanější zboží. Podle poslední zprávy o trhu s biopotravinami v České republice, kterou vypracoval Ústav zemědělské ekonomiky a informací, lidé za bioprodukty v roce 2013 utratili téměř 2 miliardy korun, což představuje nárůst o 9,5 procent v porovnání s rokem 2012.

Obchodníci se shodují, že zájem o bio stoupá zejména ve městech. A zdaleka nejde jen o výrobky se značkou biozebry v supermarketech. Lidé si hojněji začínají předplácet úrodu na celou sezonu u pěstitelů v takzvaném systému komunitou podporovaného zemědělství. Miloš Kurka tímto způsobem dodává svým zákazníkům až čtyři desítky bedýnek zeleniny týdně. Mimo to však nabízí možnost nákupu široké škály až dvacet druhů zeleniny, kterou pěstuje přímo ve dvoře. „Krátký obchodní řetězec je finančně výhodný pro obě strany. Díky tomu zákazník neplatí za bioprodukty přemrštěnou cenu, kterou si mnohdy obchodníci za bio troufají říct, a sedlák dostane za svou ruční práci spravedlivě zaplaceno," dodává Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. První skupina KPZ, která začala své zemědělce podporovat, vznikla v České republice před sedmi lety. Přímý prodej ze dvora je další možností, která po období zapomnění znovu ožívá.

Autor: Redakce

5.5.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Jan Železný: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují

Praha /ROZHOVOR/- Jaký je rozdíl mezi oštěpaři a oštěpařkami? Česká legenda Jan Železný (50) trénuje čtyři ambiciózní reprezentanty: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies