VYBERTE SI REGION

Šporkův vinohrad vydá úrodu

Kuks - Před lety považovali Stanislava Rudolfského za snílka. Teď jeho víno lidé vyhledávají.

21.9.2014
SDÍLEJ:

VINOBRANÍ NA KUKSU má již svoji tradici a věrné návštěvníky. Každý rok je osobně přivítá a akcí provede i Stanislav Rudolfský (uprostřed). Foto: Archiv

Česká kotlina má velmi dlouhou vinařskou historii. Vždyť první písemné zmínky o vínu a vinařství jsou již v Kosmově kronice. Dnes se víno znovu stává důležitým kulturním nápojem.

Klepali si na čelo

Snad právě proto se před deseti lety rozhodl vinař Stanislav Rudolfský poškádlit štěstěnu a na jižním svahu kukského údolí, kde hrozny možná pěstoval i hrabě František Antonín Špork, vysázel první rostlinky révy.

„Mnozí lidé si tehdy klepali na čelo a říkali, že tady víno nikdy neporoste. Opak je však pravdou," vzpomíná na své začátky na kukské stráni Stanislav Rudolfský.
A vínu se na zdejší stráni daří tak, že je vyhledávanou destinací turistů a milovníků „božského" moku. Zdejší vinobraní je jednou z nejnavštěvovanějších akcí na Trutnovsku. Jeho kouzlo doplňuje i skutečnost, že se koná v krásných scenériích Šporkova hospitalu.

Na desáté výročí založení kukské vinice si zdejší rostlinky připravily pro Stanislava Rudolfského sladké překvapení. Vášnivého vinaře, jeho rodinu a kamarády totiž čeká nejlepší sklizeň v historii. „Máme sice několik lahví z minulých ročníků, ale těch bylo skutečně málo," říká Stanislav Rudolfský s tím, že předchozí úrody zhatily buď kroupy či jarní mrazíky.

„Teď to vypadá, že je réva v dobré kondici. Máme tady dva a půl tisíce rostlin, a řekněme, že by z každé mohla být jedna láhev vína," uvedl vinař. Dodal, že sklízet začne zřejmě v říjnu. Na první ochutnávku letošního vína si však lidé musí ještě počkat.

Další ročník kukského vinobraní má Stanislav Rudolfský zdárně za sebou. Ta pravá práce jej však, spolu s rodinou a kamarády, ještě na „šporkově" vinohradu čeká. „Vinobraní je oslavou tohoto božského moku, ale ta pravá sklizeň začne až v říjnu," říká Stanislav Rudolfský s tím, že na první ochutnávku z letošní rekordní sklizně hroznů si lidé budou muset ještě počkat.

Například Hana Novotná z Trutnova, která na kukské víno nedá dopustit. „Moc mi chutná. Má svoji specifickou, trošku hořkou, chuť, ale je opravdu výborné a už se těším na jeho ochutnávku."

Nejen pro ni má Stanislav Rudolfský dobrou zprávu, že víno z letošní sklizně si budou moci vychutnat při prvních letních paprscích příštího roku. „První ochutnávky by mohly být na jaře. Finální produkt očekáváme se spuštěním turistické sezony. Tedy v červnu či červenci," informoval Stanislav Rudolfský, vinař z Kuksu.

Autor: Petr Vaňous

21.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies