Podle policejní mluvčí Lenky Burýškové v úterý oslovil 86letého seniora na ulici na Slezském Předměstí neznámý muž. „Pod záminkou, že veze pro jeho dceru masopustní výslužku, se vloudil k seniorovi do bytu, kde položil na stůl pětitisícovou bankovku s tím, že chce vrátit čtyři tisíce korun a budou vyrovnáni," uvedla mluvčí.  Muž odešel pro peníze do vedlejšího pokoje a vzal si je z obálky, kde měl uložené úspory ve výši 40 tisíc korun. Obálku však nechal na stole a vydal se do koupelny pro smaltovaný hrnec a kbelík na slíbené maso. Pak vyšli společně před dům, kde si od něj neznámý vzal hrnec a řekl,  že výslužku za okamžik přinese z auta. Už se však neukázal.

Senior policii řekl, že šlo o muže ve věku okolo 40 let, opáleného vzhledu, silnější postavy, který měl  zčásti vypadané zuby. Bylo mu prý také špatně rozumět. Oblečen byl do zimního kabátu, kalhot a bot tmavé barvy a na hlavě měl tmavou čepici.

„Poškozený do protokolu na policii uvedl, že neznámý muž mluvil o jelítkách, jitrnicích, polévce a mase, které má uložené ve svém nedaleko zaparkovaném vozidle. Seniora prý v bytě požádal, aby kbelík na maso v koupelně 'pořádně vymyl', což muž udělal. Kde byl v tu chvíli podezřelý, však senior nevěděl," doplnila Lenka Burýšková. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

Téměř stejný případ řešili policisté na Slezském Předměstí před měsícem. Neznámý muž s kyticí karafiátů namluvil 87leté ženě, že jí vnuk posílá květiny a výslužku ze zabijačky.  Když ho seniorka pozvala do bytu, požádal ji o rozměnění peněz, a když vytáhla obálku, poslal ji pro vázu na květy a hrnec na zabijačku. Stará paní pak zjistila, že přišla o pět tisíc korun, mobilní telefon a smaltovaný hrnec. Pachatelem je podle policie muž ve věku mezi 30 a 40 lety, asi 180 cm vysoký, štíhlé postavy a zřejmě tmavších vlasů.

Policisté varují seniory, aby byli opatrní a dobře zvážili, koho pustí do bytu. V případě podezření by měli volat linku 158.