Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Učni studenou kuchyní uchvátili. Hostům přecházel zrak

Nová Paka - Sedmnáct budoucích kuchařů a studentů oboru hotelnictví si ve čtvrtek navečer převzalo certifikát o absolvování kurzu studené kuchyně. Střední škola gastronomie a služeb ho pořádala po dlouholeté odmlce.

26.4.2015
SDÍLEJ:

Kurz studené kuchyně v novopacké SŠGS.Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Zájemce zasvětila do tajů studené kuchyně Anna Gáborová z Hronovska. V pondělí přednášela teorii, v úterý svěřence učila, jak vytvořit kuřecí a vepřové rolády, paštiky, jak vykostit kuřata. Ve středu kuchtíci vyráběli sýrové řezy, rolády se zeleninou, pěny s hroznovým vínem, jahodami, rolky, plněné hermelíny. Tvořili i paštičky z listového těsta.

Zvládnout museli také přípravu rybích pokrmů včetně tatarského bifteku z lososa. Ve čtvrtek se zabývali výrobou ovocného salátu, špízu, pekli štrúdly, svatební koláčky i žloutkové věnečky. Sortiment navíc doplňovaly zeleninové a ovocné saláty, plněná rajčata, vajíčka, ale také kuřecí koktejl. Své výtvory studenti prezentovali před pozvanými hosty, kterým nad dokonalostí studené kuchyně a její rozmanitostí přecházel zrak.

„Největší problémy měly děti s vykostěním kuřat, ale když jim to vysvětlíte, tak jim to jde, chce to jen trénink," hodnotí účastníky kurzu zkušená kuchařka, která je ověnčena nejvyšším titulem, a to cenou Magdaleny Dobromily Rettigové. Účastníci museli složit nejen praktickou zkoušku, ale i písemný test. Všichni kurz zvládli, jsou prý šikovní.

Anna Gáborová je odbornicí, která své povolání vykonává s láskou, je nabitá energií a především stále hýří neotřelými nápady. „Pořád přemýšlím, jak které produkty kombinovat, jak co ozdobit. Tahle práce mě stále motivuje, baví a žene kupředu," přiznává. Ke studené kuchyni se dostala před pětadvaceti lety v hronovské škole. Je vyučena kuchařem, začala u stolničení, poté připravovala dětí na soutěže. „Už jsem v důchodě, což jsem nerada, protože tuhle práci miluji a zahálet nemíním," přiznává Anna Gáborová.

Návštěva = kanapky

Když vám přijde nečekaná návštěva, doporučuje přichystat kanapky. „Pokud máte doma tvaroh, našleháte ho s máslem. Je to pěna, která vám všechno udrží. Nastříknu na bagetu, ozdobím kouskem sýra, debrecínky, okurky, kousek papriky a petrželku. Nebo si naskládám plátky sýra, pomažu pomazánkou, zatočím a mám sýrovou roládu, kterou můžete podávat ke všemu. Není to složité a je to rychlé," doporučuje.

Hana Havlová z třetího ročníku oboru kuchař prý nejhůře zvládla balení rolád, jinak to prý nebylo složité. Co si zamilovala, tak ovocné špízy v čokoládě. Tomáš Tobolka z druhého ročníku se do kurzu přihlásil, protože se mu zdál zajímavý. „Vědomosti mohu využít nejen u nás, ale po celém světě. Protože se chci oboru i nadále věnovat, pevně věřím, že se mi tyto zkušenosti budou v životě hodit," domnívá se. Zachutnal mu tataráček z lososa, zajímavé mu přišlo vykošťování pstruha, vyzkoušet hodlá sýrové řezy se šunkou i některé rolády z vepřové panenky.

Jiří Šramar se ve studené kuchyni našel. „Chuťově mě překvapila vepřová panenka, ohromil mě cikánský salát, Pane Bože, ten má něco do sebe. Co se týče vzhledu, to se mi líbí sýrové řezy. Ještě mě překvapila jedna věc, plněný hermelín. To prostě tvoříte s láskou, s citem. Rozkrojíte ho kolem dokola, vydlabete vnitřek, naplníte a co to udělá? To je paráda. Jsem rád, že jsem se do kurzu zapojil," hodnotí vzdělávací akci.

„Když to porovnám s jinými rauty, tento byl opravdu na profesionální úrovni. Potenciální kuchaři se postarali o servírování, vše bylo dokonale chuťově sladěno," konstatoval Tomáš Folprecht, jehož syn získal certifikát studené kuchyně. 

Autor: Iva Kovářová

26.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dialyzační středisko. Ilustrační foto.
16

Dialýza? Radši vyměnit ledvinu, spočítala pojišťovna

Saddám Husajn.
DOTYK.CZ

Saddám Husajn měl jít raději na psychiatrii, místo léčby zaútočil na Írán

Příliš levné dálnice. Ať to není na úkor kvality, varují odborníci

Třetinovou slevu nabízí u zakázek většina firem. Sílí tak hlasy, aby hlavní roli nehrála jen cena.

Na farmářských trzích jen farmářské výrobky. Pro někoho nesmysl

/ANKETA/ Zachraňme farmářský trh. Tak zní název aktivní veřejné výzvy, která před časem vznikla v Havířově. Jejím autorům se nelíbí rozhodnutí Městského kulturního střediska (MKS) Havířov o tom, že na zdejších farmářských trzích se smí nově prodávat pouze farmářské produkty. Přáli by si, aby se trhů mohli účastnit i řemeslníci a prodejci dalšího zboží, například nejrůznějších rukodělných výrobků.

Podzim je tu. Dnes končí astronomické léto, dny se začnou krátit

Dnes přesně ve 22:02 středoevropského letního času začne astronomický podzim. Slunce vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. To je okamžik, kdy se střed Slunce nachází právě nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Díky tomu mají den a noc téměř stejnou délku.

Jablek je málo, jejich cena poroste

Ovocnáři zahájili hlavní sklizeň jablek. Někde stromy spíš pročesávají než češou, jablek je podle prognóz o třicet procent méně než vloni. Na Jičínsku se na jablkové kalamitě podepsaly mrazy a kroupy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení