VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Učni studenou kuchyní uchvátili. Hostům přecházel zrak

Nová Paka - Sedmnáct budoucích kuchařů a studentů oboru hotelnictví si ve čtvrtek navečer převzalo certifikát o absolvování kurzu studené kuchyně. Střední škola gastronomie a služeb ho pořádala po dlouholeté odmlce.

26.4.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
30 fotografií

Kurz studené kuchyně v novopacké SŠGS.Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Zájemce zasvětila do tajů studené kuchyně Anna Gáborová z Hronovska. V pondělí přednášela teorii, v úterý svěřence učila, jak vytvořit kuřecí a vepřové rolády, paštiky, jak vykostit kuřata. Ve středu kuchtíci vyráběli sýrové řezy, rolády se zeleninou, pěny s hroznovým vínem, jahodami, rolky, plněné hermelíny. Tvořili i paštičky z listového těsta.

Zvládnout museli také přípravu rybích pokrmů včetně tatarského bifteku z lososa. Ve čtvrtek se zabývali výrobou ovocného salátu, špízu, pekli štrúdly, svatební koláčky i žloutkové věnečky. Sortiment navíc doplňovaly zeleninové a ovocné saláty, plněná rajčata, vajíčka, ale také kuřecí koktejl. Své výtvory studenti prezentovali před pozvanými hosty, kterým nad dokonalostí studené kuchyně a její rozmanitostí přecházel zrak.

„Největší problémy měly děti s vykostěním kuřat, ale když jim to vysvětlíte, tak jim to jde, chce to jen trénink," hodnotí účastníky kurzu zkušená kuchařka, která je ověnčena nejvyšším titulem, a to cenou Magdaleny Dobromily Rettigové. Účastníci museli složit nejen praktickou zkoušku, ale i písemný test. Všichni kurz zvládli, jsou prý šikovní.

Anna Gáborová je odbornicí, která své povolání vykonává s láskou, je nabitá energií a především stále hýří neotřelými nápady. „Pořád přemýšlím, jak které produkty kombinovat, jak co ozdobit. Tahle práce mě stále motivuje, baví a žene kupředu," přiznává. Ke studené kuchyni se dostala před pětadvaceti lety v hronovské škole. Je vyučena kuchařem, začala u stolničení, poté připravovala dětí na soutěže. „Už jsem v důchodě, což jsem nerada, protože tuhle práci miluji a zahálet nemíním," přiznává Anna Gáborová.

Návštěva = kanapky

Když vám přijde nečekaná návštěva, doporučuje přichystat kanapky. „Pokud máte doma tvaroh, našleháte ho s máslem. Je to pěna, která vám všechno udrží. Nastříknu na bagetu, ozdobím kouskem sýra, debrecínky, okurky, kousek papriky a petrželku. Nebo si naskládám plátky sýra, pomažu pomazánkou, zatočím a mám sýrovou roládu, kterou můžete podávat ke všemu. Není to složité a je to rychlé," doporučuje.

Hana Havlová z třetího ročníku oboru kuchař prý nejhůře zvládla balení rolád, jinak to prý nebylo složité. Co si zamilovala, tak ovocné špízy v čokoládě. Tomáš Tobolka z druhého ročníku se do kurzu přihlásil, protože se mu zdál zajímavý. „Vědomosti mohu využít nejen u nás, ale po celém světě. Protože se chci oboru i nadále věnovat, pevně věřím, že se mi tyto zkušenosti budou v životě hodit," domnívá se. Zachutnal mu tataráček z lososa, zajímavé mu přišlo vykošťování pstruha, vyzkoušet hodlá sýrové řezy se šunkou i některé rolády z vepřové panenky.

Jiří Šramar se ve studené kuchyni našel. „Chuťově mě překvapila vepřová panenka, ohromil mě cikánský salát, Pane Bože, ten má něco do sebe. Co se týče vzhledu, to se mi líbí sýrové řezy. Ještě mě překvapila jedna věc, plněný hermelín. To prostě tvoříte s láskou, s citem. Rozkrojíte ho kolem dokola, vydlabete vnitřek, naplníte a co to udělá? To je paráda. Jsem rád, že jsem se do kurzu zapojil," hodnotí vzdělávací akci.

„Když to porovnám s jinými rauty, tento byl opravdu na profesionální úrovni. Potenciální kuchaři se postarali o servírování, vše bylo dokonale chuťově sladěno," konstatoval Tomáš Folprecht, jehož syn získal certifikát studené kuchyně. 

Autor: Iva Kovářová

26.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z areálu muniční továrny v Boříně se ozývají exploze. Hasiči se z místa museli stáhnout.
SLEDUJEME ON-LINE
14 18

Výbuch v Poličce: 19 zraněných. Policie chystá evakuaci okolí

Tramvaj přejela mladého muže u brněnského Ústředního hřbitova.
AKTUALIZOVÁNO
4

Tramvaj přejela muže ležícího na kolejích. Amputovala mu obě nohy

Spoření na penzi. Vydělává, ale slabá koruna ho sráží

Penzijní fondy si pochvalují, že spoření na penzi táhne více než v nedávné minulosti. Na přilepšení k důchodu dokonce svým dětem začínají šetřit i někteří rodiče.

EUC koupila od Homolky firmu poskytující nadstandardní péči

Praha - Skupina EUC (dříve Euroclinicum), která v Česku provozuje mimo jiné síť poliklinik a laboratoři, koupila za 50,5 milionu korun firmu Homolka Premium Care, která se specializuje na poskytování nadstandardní individuální zdravotní péče. Prodej akcií firmy je součástí likvidace společnosti Holte, která je dceřinou společností Nemocnice Na Homolce. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Praha zaplatí na 22 školách výuku češtiny jako cizího jazyka

Praha - Hlavní město zaplatí ve 22 základních školách výuku češtiny pro děti, pro které není mateřským jazykem. Dvě vyučovací hodiny jednou týdně město vyjdou za celý rok zhruba na 620 tisíc korun. Přidělení peněz ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé.

Zlikviduje KLDR svého velvyslance v Česku? Prý je na řadě

Paranoidní severokorejský režim v čele s Kim Čong-unem by mohl zlikvidovat svého velvyslance v Česku Kim Pchjong-ila, který patří k členům vládnoucí dynastie. Tvrdí to zahraniční experti na KLDR, podle nichž je ambasador pro režim hrozbou, stejně jako nedávno zavražděný bratr diktátora Kim Čong-una.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies