I když část budovy je původní, tak se stále přistavuje, přestavuje a především se zvyšuje komfort pobytu pro zdejší klienty. Při příležitosti letošních oslav výročí byla představena i nová služba, kterou začal náchodský domov důchodců na začátku letošního roku klientům nabízet.

„Od 1. ledna jsme otevřeli novou službu, a to <Domov se zvláštním režimem>. Tato služba je určena lidem s Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí. Do současné doby takovéto zařízení v náchodském regionu chybělo a poptávka po této službě je veliká," vysvětlil ředitel domova Václav Voltr.

Jak ještě doplnil, tak oddělení mohli zřídit díky vstřícnosti zřizovatele, kterým je Královéhradecký kraj. Ten domovu navýšil mzdové prostředky, a tak se mohl posílit i potřebný personál pro obsluhu oddělení. Oddělení je specifické v tom, že má režimová opatření na ochranu zdraví a bezpečí klientů.

„Přístup do oddělení se zvláštním režimem není zvenčí nijak omezen. Pouze při odchodu je pro otevření dveří potřebné, zadat správný číselný kód, který je v písemné formě zveřejněn u dveří. Je to opatření, aby lidé z vymezeného prostoru neutíkali. Toto zabezpečení nejsou klienti v jejich stavu schopni sami překonat. Nejedná se o jejich uvěznění, ale o zajištění bezpečnosti," popsala sociální pracovnice Renata Kárníková.

Jak dodala, tak se stává, že se občas někomu podaří oblomit některého z návštěvníků domova prošením, a ten mu dveře zvenku otevře.

„Pokud k takovémuto případu dojde a klient opustí svévolně oddělení, tak v záloze je ještě jedno bezpečnostní opatření, a to zabezpečení hlavních venkovních dveří. Klienti mají na ruce bezpečnostní náramek a v případě, že projdou hlavním vchodem dostane ihned informaci personál, který může okamžitě reagovat," vysvětlila Renata Kárníková.

Pokud by se prý dostal některý z klientů z dosahu domova, tak je ztracen, jelikož se s jeho zdravotním postižením nedokáže orientovat. Klienti ale nejsou neustále jen za zdmi domova. S rodinnými příslušníky či sestrami se běžně venku pohybují.

Na oddělení se zvláštním režimem je k dispozici šedesát lůžek ve dvou a třílůžkových pokojích. V nabídce jsou i dva pokoje jednolůžkové.

Náchodský domov důchodců má k dispozici celkem sto padesát lůžek. V současné době jich je 146 obsazeno. Pro klienty zde zajišťují základní potřeby, a to ubytování, stravu a péči. Zajišťují i aktivizační činnosti, a to rukodělné práce, zpívání a další aktivity, včetně výletů do okolí vlastním mikrobusem.