VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Hořicích odborníci degustovali 44 odrůd jablek

Hořice /FOTOGALERIE/ - Místní kulturní dům Koruna byl zahalen vůní jablek díky 43. ročníku jejich degustace.

6.1.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
39 fotografií

Degustace jablek v hořické Koruně.Foto: DENÍK/Pavla Škaloudová

Během čtvrtečního dopoledne se sjelo zhruba 160 odborníků z řad ovocnářů a sadařů, aby ochutnali 44 nejlepších druhů loňského roku vypěstovaných ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy nebo v ústavu experimentální botaniky, a následně vybrali nejlepší jablko.

Kritéria pro výběr jsou vůně, slupka, konzistence dužniny, šťavnatost, kyselost nebo sladkost a celková chuť jablka. Kvůli špatnému stavu plodů nebyl jejich vzhled do letošní soutěže zařazen.

Aby byla zachována objektivita hodnocení, porotci nevědí, jaký druh přesně ochutnávají. Jaké jablko v roce 2012 vyhraje, budeme vědět až o víkendu.

Minulý ročník vyhrála „domácí“ Rozela vypěstovaná ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu v Holovousích.

„Letos přijel rekordní počet hodnotících například z univerzit, výzkumných ústavů, středních škol, i pěstitelů, malých zahrádkářů a dalších, kteří degustovali 14 odrůd sice vyšlechtěnýchu nás, ale pocházejících ze zahraničí, a 30 z České republiky,“ sdělil nám zástupce ředitele holovouského ústavu František Paprštein.

Ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy vypěstovali pracovníci úrodu pouze pětiprocentní, protože v květnu se teplota pohybovala okolo nuly a většina druhů umrzla v květu.

Porotci na začátku ochutnali na ukázku dva vzorky ovoce, aby věděli, jak ho mají hodnotit. Poté již mohli začít u dlouhých stolů degustovat a bodovat na stupnici od jedné do devíti. Po snědení dílku ovoce ho komise zajedla soustem housky, aby se chuť nemísila s dalším vzorkem. Přítomní přičichávali k jablkům a soustředili se na jeho chuť a tvrdost slupky. Ve vedlejší místnosti pracovníci krájeli a připravovali na tácy jablka, která ke stolům roznášela skupinka žen.

Františka Papršteina jsme se ještě zeptali, proč soutěž pořádají:

„Aby porotci mohli posoudit nové odrůdy a pokrok ve šlechtění. Hlavně je to společenská akce, kde se sejdou ovocnáři, sadaři a další odborníci. Popovídají si a vymění názory ohledně pěstování jablek.“

My z redakce také okusili několik dílků ať sladkých, kyselých, červených nebo zelených. Vítězné jablko, které určila porota, budeme znát snad o víkendu.

Autor: Pavla Škaloudová

6.1.2012
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Děčínská zoo.
5

Mladík šel na noční procházku zoo. Měl sexuálně obtěžovat zvířata

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

Odvolaný Mládek: Sobotka se rozhodl podle svých PR poradců

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) odmítl, že by selhal v záležitosti cen mobilních dat. Postupem resortu v této oblasti dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůvodnil své rozhodnutí navrhnout ke konci února Mládkovo odvolání. Předseda vlády se podle Mládka řídí radami svých poradců pro public relations. V úřadu se staly chyby v komunikaci, ministerstvo ale nejednalo proti politice vlády, řekl Mládek novinářům.

Migranti pronikli na španělské území. Překonali šestimetrový plot

Na 360 migrantů dnes časně ráno proniklo z Maroka přes vysoký hraniční plot do španělské severoafrické enklávy Ceuta. Jde o druhý masový případ za posledních několik dnů. V pátek se takto dostalo na španělské území kolem 500 lidí.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies